Absa Cape Epic 2024 #6: waar regen een zegen is!

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2024 #6: waar regen een zegen is!

Na zes bloedhete dagen met tropische temperaturen dicht tegen de 40°C werden de overblijvers van de 20ste Absa Cape Epic vanmorgen gewekt door heel andere omstandigheden. Regendruppels tikten zacht op de tenten en mobilhomes van renners en volgers. Omstandigheden die we hier in de Lage Landen wel gewoon zijn en er was dan ook een mooie glansrol weggelegd voor onze landgenoten.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Voor velen in het vermoeide peloton zouden de koelere temperaturen rond de 20°C een bevrijding blijken, maar het Bulls Media Team van Stefan Sahm, Thomas Dietsch en Jessie Nixon (die op hun e-bikes voor de livebeelden zorgen) waarschuwden van op de trails dat het op sommige plaatsen een linke boel zou kunnen worden met gevaar voor wegslippende wielen.

Welcome to Africa, where rain is a blessing!
Stefan Sahm - Bulls Media Team

De zesde rit was er een van 87 kilometer en 2400 hoogtemeters met een opeenvolging van nijdige beklimmingen rond Stellenbosch.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Na 50 kilometer wedstrijd reed er bij de mannen een grote groep van zeven teams vooraan. In die interessante groep ook twee teams met een Nederlands/Belgisch tintje. Hans Becking en Wout Alleman (Buff-Megamo) hadden hun goede benen teruggevonden en probeerden de boel regelmatig op te stoken, maar ook Tim Smeenge en Teus Ruijter (KMC) maakten deel uit van de grote kopgroep.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Niet aanwezig in die kopgroep: Nino Schurter en Sebastian Fini (World Bicycle Relief) die op dat moment een minuutje achterstand hadden. Schurter ging in het begin van de wedstrijd niet al te zwaar tegen de vlakte en toen het duo voelde dat Fini niet over de beste benen beschikte, besloten ze niet langer aan te dringen. “Toen we voelden dat we geen kans zouden maken op de winst, besloten we om ons tempo te rijden. We wilden onszelf niet opbranden, over drie weken begint immers de wereldbeker mountainbike”, aldus Nino Schurter.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Ook van de jongens van Orbea Leatt Speed Company was er geen spoor meer vooraan, of toch niet van Lukas Baum. De winnaar van 2022 stapte met maagproblemen uit de race, zijn maatje Georg Egger zette alleen verder. “Dit is een bittere pil, maar volgend jaar proberen we opnieuw. Uiteindelijk is het maar een bike race. Lukas zal zich nu op het gravelen richten en ik hoop me te selecteren voor de Olympische Spelen”, aldus Egger.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Vooraan waren Hans Becking en Wout Alleman heel bedrijvig, maar in de Idas Valley Trails op een kleine 20 kilometer van de finish ging het mis. Becking had een kleine crash en reed ook lek vooraan. Wout Alleman vertelde aan de finish dat ze iets te veel fouten maakten vandaag, maar desondanks wisten ze in het slot toch nog een podiumplek uit de brand te slepen.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Ook Tim Smeenge (op de foto net achter de geletruidragers) en Teus Ruijter waren even in de running voor een podium. Tim Smeenge haakte op de klim naar de Botmaskop aan bij Fabian Rabensteiner & Samuele Porro (Wilier Vittoria Factory) en bij Matthew Beers & Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne), maar voor maatje Teus Ruijter was dat tempo net te hoog gegrepen en dus zat er voor Smeenge niets anders op dan zich te laten afzakken. Uiteindelijk reed het duo naar een mooie vijfde plaats.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Voor de ritwinst ging het dus tussen Fabian Rabensteiner en Samuele Porro enerzijds en Matthew Beers en Howard Grotts anderzijds. De Italianen probeerden in een prachtige singletrack afdaling wat afstand te nemen, maar op een kleine steile puist op iets meer dan 2 kilometer van de finish brak de veer bij Porro.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Beers en Grotts pakten hun tweede ritzege dankbaar aan en tellen nu meer dan 9 minuten voorsprong op Nino Schurter en Sebastian Fini, die nog nipt hun tweede plaats wisten te verdedigen. Behoudens pech zou dit op de slotdag van morgen ruimschoots moeten volstaan voor een derde eindzege in de Absa Cape Epic voor Beers en een tweede voor Grotts.

Photo by Wim Vanderwegen

Ook Frans Claes en Hansueli Stauffer (Bidon Recup) verging het beter vandaag, zij reden naar hun beste rituitslag in deze Absa Cape Epic, zij werden 14de. Thom Bonder eindigde samen met Jan Withaar (24/7 Security / Giant) als 34ste.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Uitslag rit 6 Absa Cape Epic 2024 UCI Men Stellenbosch – Stellenbosch:

1. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) in 3u46’48”
2. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier Vittoria Factory) op 41″
3. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 1’50”
4. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 2’09”
5. Tim Smeenge / Teus Ruijter (KMC) op 3’17”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Tussenstand:

1. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) in 22u27’01”
2. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 9’22”
3. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 10’33”
4. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 13’57”
5. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier Vittoria Factory) op 28’05”

Terpstra en Koller op zucht van eindwinst

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Ook bij de topteams bij de vrouwen begint de Absa Cape Epic zijn tol te eisen. Sofia Gomez Villafane moest haar teammaatje Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) bij momenten letterlijk de berg overduwen, maar aan de finish was de klok onverbiddelijk. Een verlies van meer dan tien minuten! Meer dan een derde plaats zal er dit jaar voor hen niet inzitten.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Mona Mitterwallner zei het eerder al dat zij en Candice Lill (Cannondale Factory Racing) geen genade zouden kennen van zodra ze een moment van zwakte zouden ruiken bij de tegenstand. Jammer genoeg voor de Oostenrijkse, waren het Nicole Koller en Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) die op de laatste klim van de dag, de Botmaskop, een moment van zwakte roken bij de wereldkampioene XCM.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Terpstra en Koller wonnen hun zevende rit op rij, wat bij Terpstra volgende reactie onlokte: “Wat ons plan ook is, of het nu technisch, tactisch of fysisch is, het lukt altijd. Echt ongelooflijk!” Terpstra en Koller hebben nog 67 kilometer te gaan voor de verlossing.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Uitslag rit 6 Absa Cape Epic 2024 UCI Women Stellenbosch – Stellenbosch:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 4u30’39”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 1’00”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 10’16
4. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 14’34”
5. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 18’23”

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Tussenstand:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 27u24’15”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 3’51”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 21’55”
4. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 1u28’03”
5. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 1u39’19”

Volledige uitslag rit 6 Absa Cape Epic 2024: www.epic-series.com

Alle artikels over de Absa Cape Epic 2024: https://www.vojomag.nl/?s=cape+epic+2024

DoorJan Geys