Absa Cape Epic 2024 #7: Anne Terpstra bezorgt Nederland tweede eindwinst in grootste MTB-meerdaagse

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2024 #7: Anne Terpstra bezorgt Nederland tweede eindwinst in grootste MTB-meerdaagse

Met de Grand Finale in Stellenbosch kwam er een einde aan de 20ste editie van de Absa Cape Epic. De emoties laaiden hoog op aan de finish waar Anne Terpstra en Nicole Koller bij hun eerste deelname de eindwinst mee naar huis namen. Er was ook een podium voor Hans Becking en Wout Alleman die als derde eindigden.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Als tweede Nederlandse ooit – Anna van der Breggen ging haar in 2019 voor – is Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) er bij haar eerste deelname meteen in geslaagd om de Absa Cape Epic naar haar hand te zetten. Samen met haar Zwitserse teammaatje Nicole Koller liet ze geen kruimel voor de concurrentie. Acht ritten op rij waren ze ongenaakbaar in Zuid-Afrika.

Het verschil vanmorgen was nog overbrugbaar, maar in de slotrit kraakte Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) dan toch. De Oostenrijkse liet haar emoties aan de finish de vrije loop: “Candice (Lill, nvdr) is de beste atlete die ik al ooit ontmoet heb, ik zie haar ontzettend graag. Ik ben triest dat ik niet even sterk was als haar, maar het leven gaf me niet wat ik gehoopt had dat het me zou geven deze week. Als wereldkampioene voel je meer druk en normaal zijn lange wedstrijden mijn sterkte. Na de proloog vertelde ik iedereen dat ik een zonnesteek had, maar dat was niet zo, ik voelde de laatste dagen voor de start van de Cape Epic al dat er iets mis was. We hielden het toen voor onszelf om de concurrentie niet wakker te schudden.”

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Voor Candice Lill mocht het dus ook dit jaar niet zijn, voor het vijfde jaar op rij eindigde ze als tweede in de Absa Cape Epic!

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

In de Grand Finale dook er alsnog een nieuw duo op op het podium. Vera Looser en Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) reden naar hun beste resultaat van de week.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Op het eindpodium werd de derde plek ingenomen door Sofia Gomez Villafane en Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne).

Uitslag rit 7 Absa Cape Epic 2024 UCI Women Stellenbosch – Stellenbosch:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 3u32’07”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 4’45”
3. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 8’02”
4. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 13’53
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 16’34”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Eindstand:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 30u56’22”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 8’36”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 35’48”
4. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 1u44’37”
5. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 1u47’21”

Podium voor Becking en Alleman

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Ze deden wat ze konden in de slotrit, stonden virtueel zelfs even op het tweede podiumtrapje – met een zestal seconden – maar Hans Becking en Wout Alleman (Buff Megamo) kwamen uiteindelijk 29 seconden tekort om de tweede plaats in de eindafrekening af te snoepen van Nino Schurter en Sebastian Fini (World Bicycle Relief).

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Eindwinst was er zoals verwacht voor Matthew Beers en Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne), de derde eindzege in vier jaar voor Beers en de tweede voor Howard Grotts na diens eerdere winst in 2018.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De ritzege in de prestigieuze slotrit moesten ze laten aan Simon Schneller en Urs Huber (Bulls Mavericks) die daarmee hun Cape Epic toch wat glans wisten te geven. Huber werd pas in laatste instantie opgeroepen om de Cape Epic te rijden, wat maakte dat zijn voorbereiding niet ideaal was. “We hebben het enkele dagen rustiger aan gedaan en vanmorgen voelde ik dat de benen nog fris waren. En dus gingen we all-in”, aldus Simon Schneller.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Fabian Rabensteiner en Samuele Porro (Wilier Vittoria Factory) werden net als gisteren tweede. “Ik ben toch wat ontgoocheld, ik zou nog vier of vijf dagen willen doorgaan”, aldus een steeds beter wordende Rabensteiner.

Photo by Wim Vanderwegen

Geen nieuwe top tien voor Tim Smeenge en Teus Ruijter (KMC) die als 11de eindigden in de slotrit en als 24ste in de eindstand. Frans Claes (foto) en Hansueli Stauffer (Bidon Recup) werden 23ste in de rit en 29ste in de eindstand. Thom Bonder en Jan Withaar (24/7 Security / Giant) werden vandaag 28ste in de rit en 21ste in het eindklassement.

Uitslag rit 7 Absa Cape Epic 2024 UCI Men Stellenbosch – Stellenbosch:

1. Simon Schneller / Urs Huber (Bulls Mavericks) in 2u52’08”
2. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier Vittoria Factory) op 2’16”
3. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 3’08”
4. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 4’11”
5. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 4’53”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Eindstand:

1. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) in 25u22’17”
2. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 11’07”
3. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 11’36”
4. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 17’47”
5. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier Vittoria Factory) op 27’13”

Maar ook …

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Karl Platt (Bulls Masters) kan er maar geen genoeg van krijgen. De vijfvoudige winnaar bij de profs won voor het derde jaar op rij bij de masters. Net als vorig jaar was de Spanjaard Tomi Misser zijn partner.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

In de andere categorieën ging de eindzege naar Riaan Weideman en Samantha Sanders uit Zuid-Afrika (Mixed), Nina Brann en Barbara Schwarz (Masters Women), Oliver Imfeld en Thomas Jauner (Grand Masters), Hanlie Booyens en Michelle Lombardi (Grand Masters Women), Barti Bucher en Peter Furrer (Great Grand Masters), Lauris Purnins en Oskars Muiznieks (Amateurs Men) en Paula Lopez en Alejandra Cristina Tattenbach Arias (Amateurs women).

Tot slot was er ook een African Jersey voor de beste Afrikaanse teams bij de UCI Men en Women. Bij de vrouwen ging de trui naar Sarah Hill en Hayley Smith (foto), bij de mannen naar Philip Buys en Pieter Du Toit.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Volledige uitslag rit 7 Absa Cape Epic 2024: www.epic-series.com

Alle artikels over de Absa Cape Epic 2024: https://www.vojomag.nl/?s=cape+epic+2024

DoorJan Geys