Absa Cape Epic #5: kostbare seconden winst voor de leiders

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic #5: kostbare seconden winst voor de leiders

De vijfde rit van de Absa Cape Epic 2024 zag er op papier de makkelijkste uit van de hele week, maar toch waren er aan de finish belangrijke verschillen vast te stellen: enkele kostbare seconden winst voor de leiders bij zowel de UCI vrouwen als mannen, tot vele minuten verlies voor teams als Buff-Megamo en Orbea Leatt Speed Company.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Met slechts 1750 hoogtemeters in 70 kilometer zag het ernaar uit dat de vijfde rit een snelle rit zou worden, voor de bustransfer naar Stellenbosch waar dit weekend de laatste twee etappes van de Cape Epic 2024 zullen worden gereden.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Bij de mannen moesten iets na halfweg twee teams uit de top van het klassement afhaken. De mindere dag van gisteren was geen alleenstaand geval voor Hans Becking en Wout Alleman (Buff-Megamo), want ook vandaag moesten de voormalige geletruidragers de anderen laten gaan. Ook voor Georg Egger en Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) ging het te snel.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Vooraan bleven er vier teams over: een bedrijvige Nino Schurter en Sebastian Fini (World Bicycle Relief), de aanvoerders van het klassement Matthew Beers en Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne), Andreas Seewald en Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) en Simon Schneller en Urs Huber (Bulls Mavericks). De Zwitser Huber was de eerste die het op ongeveer 15 kilometer van de finish lastig kreeg en een gaatje moest laten, Schneller kon niet anders dan wachten op zijn ploegmaat die pas in laatste instantie werd opgeroepen om deel te nemen aan de Cape Epic omdat de oorspronkelijke partner van Schneller, de Fransman Axel Roudil-Cortinat, noodgedwongen forfait moest geven.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Terwijl de achterstand van Becking en Alleman al opliep naar twee minuten, bleven we vooraan dus nog met drie teams over. De volgende die de rol moesten lossen, waren … Nino Schurter en Sebastian Fini. Verrassend, want de rit leek echt geschikt voor de XC-specialisten.

Matthew Beers rook bloed en trok nog een keer stevig door, waardoor ook de laatste overblijvers in zijn wiel – Andreas Seewald en Marc Stutzmann – overboord gingen. Enkel de arme Howard Grotts – die een flinke kop kleiner is dan Beers – hing nog in het wiel van de sterke Zuid-Afrikaan.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De eerste ritwinst voor Beers en Grotts was de kers op de taart, al waren ze vooral benieuwd naar de schade die ze hadden toegebracht. Seewald en Stutzmann bolden 12 seconden later over de meet, Schurter en Fini gaven net geen minuut prijs. Hans Becking en Wout Alleman verloren uiteindelijk 3’40” en kwamen als zesde over de meet. Voorlopig behouden ze hun derde plaats in het klassement, al voelen ze de hete adem van Seewald en Stutzmann in hun nek.

Beers en Grotts hebben aan de vooravond van een zwaar tweeluik in het slotweekend bijna drie minuten voorsprong op Schurter en Fini.

Thom Bonder eindigde als tweede Nederlander in de daguitslag; samen met Jan Withaar (24/7 Security / Giant) werd hij 37ste overall (34ste bij de UCI Men). Frans Claes en Hansueli Stauffer (Bidon Recup) eindigden als 47ste overall (40ste UCI Men), net voor Jasper Verkuijl en Sami Inkinen (48ste overall, 5de bij de Amateurs Men). Tim Smeenge en Teus Ruijter (KMC) werden 57ste overall.

Uitslag rit 5 Absa Cape Epic 2024 UCI Men Wellington – Wellington:

1. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) in 2u46’09”
2. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 12″
3. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 57″
4. Simon Schneller / Urs Huber (Bulls Mavericks) op 2’27”
5. Fabian Rabensteiner / Samuele Porro (Wilier Vittoria Factory) op 3’21”

Tussenstand:

1. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) in 18u40’13”
2. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 2’57”
3. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 8’43”
4. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 11’48”
5. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 20’00”

Zes op zes voor Terpstra en Koller

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Het lijkt eentonig te worden, maar het is het niet. Anne Terpstra en Nicole Koller (Ghost Factory Racing) wonnen al voor de zesde dag op rij, maar daarvoor moesten ze in het slot wel al hun XC-skills bovenhalen om Candice Lill en Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) enkele seconden aan de broek te smeren.

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Aan de meet bedroeg het verschil 20 seconden, waardoor ze hun voorsprong in het klassement wisten te vergroten tot 2’51”. Ook voor Terpstra en Koller is de buit dus zeker nog niet binnen en moeten ze ook de komende twee dagen nog foutloos afleggen.

De winnende tijd van Terpstra en Koller was overigens goed voor een 53ste tijd overall!

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Uitslag rit 5 Absa Cape Epic 2024 UCI Women Wellington – Wellington:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 3u21’52”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 20”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 3’43
4. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 10’24”
5. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 15’34”

Tussenstand:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 22u53’36”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 2’51”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 11’39”
4. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 1u13’29”
5. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 1u20’56”

Volledige uitslag rit 5 Absa Cape Epic 2024: www.epic-series.com

Alle artikels over de Absa Cape Epic 2024: https://www.vojomag.nl/?s=cape+epic+2024

DoorJan Geys