Absa Cape Epic: geen loon naar werken voor Kulhavy & Grotts, Cannondale wint!

Sport
20 March 2018 — Jan Geys

Voor de tweede dag op rij besliste een sprint over winst of verlies in de Absa Cape Epic. Sluw en lenig slalomden geletruidragers Manuel Fumic & Henrique Avancini langs de bomen en door de laatste bochten naar een tweede opeenvolgende ritzege. De uitslag had er echter compleet anders kunnen uitzien, maar pech besliste er anders over.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Hoeveel pech kun je als team hebben. Jaroslav Kulhavy & Howard Grotts (Investec-Songo) trokken onderweg in de aanval; Alban Lakata & Kristian Hynek (Canyon-Topeak) en Daniel Geismayr & Nicola Rohrbach (Centurion-Vaude) gingen mee. Althans voor even toch. Geismayr moest al snel de kant in met een mechanisch probleem. Op de One Two Three-klim had Investec-Songo een voorsprong van één minuut op Canyon-Topeak en Buff-Scott (Luis Leao Pinto & Francesc Guerra Carretero). Cannondale (Manuel Fumic & Henrique Avancini) en Centurion-Vaude volgden 15″ verder.

De voorsprong bleef groeien, tot 1’25”, waardoor Kulhavy en Grotts virtueel in het geel reden tot het noodlot een eerste keer toesloeg. Een lekke band betekende dat al hun inspanningen voor niets waren. Canyon-Topeak, Cannondale, Buff-Scott en Centurion-Vaude konden terug aansluiten net op het moment dat het euvel hersteld was.

Met vijf teams trokken ze naar de laatste singletracks waar Kulhavy zich op kop zette met Grotts aan zijn wiel. De boomlange Tsjech draaide de gashendel open en deed een nieuwe poging om een gat te slaan met de rest. Die zagen één meter, twee meter worden en vijf meter, tien meter. Weer mocht het niet zijn voor de Tsjech en de Amerikaan want een nieuwe lekke band van Kulhavy zorgde voor de doodsteek voor Investec-Songo.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Met de finish die om de hoek loerde begon vooraan het kat- en muisspel tussen de vier overgebleven teams. Geismayr kreeg nog een tak in zijn derailleur, maar het weerhield hem niet om zich naar voren te werken. Het waren echter Manuel Fumic en Henrique Avancini die het behendigst door de laatste bochten draaiden en de rit achter hun naam mochten schrijven.

Centurion-Vaude eindigde als tweede, Canyon-Topeak als derde en Buff-Scott als vierde. De sprint voor de vijfde plaats was er eentje tussen België en Nederland. En het was de Nederlander Michiel van der Heijden die samen met de Zwitser Andri Frischknecht aan het langste eind trok, voor de Belg Frans Claes en de Duitser Markus Bauer. Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts eindigden als zevende. Het verdict: een verlies van 1’42”.

In het klassement behouden Manuel Fumic en Henrique Avancini het geel, Kulhavy en Grotts volgen op 2’23”. Rohrbach en Geismayr staan voorlopig op drie, 5’38” achter de leiders. Frans Claes en Markus Bauer springen naar zes en Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht naar zeven.

Drie op drie voor Langvad en Courtney

Photo by Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Minder spannend is het voorlopig bij de vrouwen waar er geen maat staat op de Deense Annika Langvad en de Amerikaanse Kate Courtney (Investec-Songo). Met vier teams gingen ze de finale in, maar met nog dertig kilometer te gaan zagen Langvad & Courtney in een steile klim de opportuniteit om een gat te slaan met de andere teams. Ariane Lüthi & Githa Michiels (Spur) en Strauss & Anne Last (Silverback-KMC) vonden elkaar in de achtervolging maar aan de finish moesten ze toch 4’27” toegeven op Investec-Songo. Michiels en Lüthi eindigden net als de voorbije dagen op twee, Strauss & Last op drie.

Photo by Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

In de stand leiden Langvad & Courtney nu met 6’31” op Githa Michiels & Ariane Lüthi en met 12’26” op Strauss & Last.

Bij de masters ging de ritwinst voor de tweede dag op rij naar Massimo Debertolis en Ondrej Fojtik. Bart Brentjens en Abraao Azevedo moesten tevreden zijn met plaats vier, Erik Dekker en Maikel Govaarts werden vijfde.

De volledige rituitslag vind je hier: www.cape-epic.com/riders/the-2018-race/results

Het dagelijks nieuws en de uitslagen van de Absa Cape Epic 2018 kan je hier volgen: www.vojomag.nl/?s=absa+cape+epic

Vanavond zijn we er weer met de mooiste foto’s van de dag!