Absa Cape Epic: koninginnenrit voor Daniel Geismayr en Nicola Rohrbach

Sport
22 March 2018 — Jan Geys

Daniel Geismayr en Nicola Rohrbach waren vandaag in Wellington de beste in de koninginnenrit van de vijftiende Absa Cape Epic. Daarmee kwam een einde aan een bewogen dag die begon met het nieuws dat een zieke Githa Michiels niet van start zou gaan. Bij de vrouwen ging de winst, hoe kan het ook anders, nog maar eens naar Annika Langvad en Kate Courtney.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Zonder Githa Michiels trok het peloton zich in Worcester op gang voor een rit van 113 kilometer en 1800 hoogtemeters. Manuel Fumic en Henrique Avancini van Cannondale hielden zich aan hun belofte om de gele trui van Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts aan te vallen en al snel forceerden ze een voorsprong van 15″ op de rest van de favorieten.

Cannondale mist echter een afslag en alles is te herdoen. Op de Goudini Spa Singletrack wagen ze echter een nieuwe poging. Achter hen rijden Kulhavy en Grotts nog maar eens lek waardoor de voorsprong oploopt tot 1’40”. Tussen de koplopers en Investec-Songo zitten ook nog Scott-Buff en Centurion-Vaude.

Alban Lakata en Kristian Hynek (Canyon-Topeak) zitten na pech nog tien seconden verder. Door de forse wind op de Bains Kloof Pass vallen alle verbindingen met de kop van de wedstrijd weg. Van zodra de verbinding hersteld is, zien we verrassend Daniel Geismayr en Nicola Rohrbach (Centurion-Vaude) aan de leiding rijden. Achter hen rijden twee koppeltjes: Investec-Songo en Scott-Buff.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Nicola Rohrbach ziet sterretjes in het wiel van zijn teammaat Daniel Geismayr maar gelukkig is de finish vlakbij. Met een voorsprong van 18″ halen ze het voor Jaroslav Kulhavy & Howard Grotts en Luis Leao Pinto & Francesc Guerra Carretero. Na de proloog meteen de tweede ritwinst voor het Zwitsers-Oostenrijkse duo. Karl Platt en Urs Huber (Bulls) eindigen als vierde, Cannondale als vijfde. Manuel Fumic en Henrique Avancini zien de achterstand op Investec-Songo wel groter worden en moeten nu 4’09” goedmaken willen ze nog aanspraak maken op de eindzege.

Frans Claes en Markus Bauer werden vandaag negende, in de stand blijven ze zesde op 23’58” van de leiders.

Feestje voor de jarige Annika Langvad (en Kate Courtney)

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

De Deense Annika Langvad kon zich vandaag geen mooier verjaardagscadeau schenken dan een nieuwe ritzege in de Absa Cape Epic. Zij en teammaatje Kate Courtney duldden in het begin van de rit nog het gezelschap van Sabine Spitz & Robyn de Groot en Annie Last & Mariske Strauss. Halfweg reden ze echter al rond met een voorsprong van 1’45” op Last & Strauss, de nieuwe nummers twee in de tussenstand na het uitvallen van Githa Michiels en Ariane Lüthi.

Aan de finish was die voorsprong gegroeid tot 8’24”. Langvad en Courtney tellen nu een geruststellende voorsprong van 32’35” op Last en Strauss in de tussenstand.

Bart Brentjens en Abraao Azevedo grijpen de macht bij de masters

Bart Brentjens en Abraao Azevedo hebben in alle rust hun moment afgewacht tijdens deze Absa Cape Epic. De voorbije dagen moesten ze in Massimo Debertolis en Ondrej Fojtik nog de meerdere erkennen, maar vandaag was er geen houden meer aan. Met een voorsprong van meer dan 12 minuten op de Australiërs Brad Clarke en Rohin Adams arriveerden ze in Wellington waar de ritwinst en blauwe leiderstrui hun deel waren. De huidige leiders, Massimo Debertolis en Ondrej Fojtik, verloren vandaag meer dan 25 minuten. In de tussenstand hebben Bart Brentjens en Abraao Azevedo nu een voorsprong van 7’09” op de vorige leiders.

De volledige rituitslag vind je hier: www.cape-epic.com/riders/the-2018-race/results

Het dagelijks nieuws en de uitslagen van de Absa Cape Epic 2018 kan je hier volgen: www.vojomag.nl/?s=absa+cape+epic

Vanavond zijn we er weer met de mooiste foto’s van de dag!