Aftellen naar de 4 Islands MTB Stage Race

Door Jan Geys -

  • Sport

Aftellen naar de 4 Islands MTB Stage Race

Er zijn zo van die wedstrijden die geen eeuwigheid nodig hebben om een klassieker te worden. Kijk maar naar de Strade Bianche die in enkele jaren de harten van alle wielerfans wist te veroveren. In het mountainbiken doet de 4 Islands MTB Stage Race in haar korte bestaan hetzelfde …

Volkomen begrijpbaar, de 4 Islands pakt dan ook uit met een unieke formule. Na een proloog op het eiland Krk (waar zijn die klinkers gebleven) volgen nog vier ritten, telkens op een ander eiland. Organisatorisch een huzarenstukje waarbij de transfers tussen de eilanden per boot gebeuren. Het startschot wordt in bepaalde ritten dan ook gegeven op het dek van de ferry.

Wie eiland zegt, zegt ook zee en die (Adriatische Zee) speelt de hele dag verstoppertje met de deelnemers. Maar dat alleen kan het succes van de wedstrijd natuurlijk niet verklaren. Ook de Kroatische trails zijn pareltjes. Dan weer door een maanlandschap, dan weer tussen de wijngaarden of door de pijnboombossen … het Mediterrane gevoel is nooit ver weg.

Maar Mediterrane trails staan ook vaak bekend voor de rotsachtige bodem. En dat is op de geitenpaadjes van Kroatië niet anders. Conquer the Rocks is dan ook één van de slogans van de race.

Twee formules biedt de organisatie aan voor de overnachtingen: een klassieke hotelkamer of een hut op een boot. En dat laatste effent het pad naar nog meer exclusiviteit, want je kan ook een hut boeken op de Orbea Factory Team Boat, waar de Spaanse ex-downhiller Tomi Misser de gastheer is. Op deze laatste boot is slechts plaats voor 15 teams die ’s avonds ongetwijfeld geboeid naar de vele verhalen en gouden raad van Misser zullen luisteren.

Nu het toch ter sprake komt, de 4 Islands MTB Stage Race is inderdaad een duorace. De deelnemende teams mogen zich opmaken voor een slordige 300 kilometer en 5500 hoogtemeters. Naast het eerder genoemde Krk, doet de 4 Islands MTB Stage Race ook de eilanden Rab, Cres en Losinj aan. De organisatie is er alvast rotsvast van overtuigd dat zelfs de stoerste mountainbikers deze uitdaging geweldig zullen vinden.

Nog geen plannen dit voorjaar en zin om zelf deel te nemen? De 4 Islands MTB Stage Race vindt plaats van 21 tot en met 25 april 2020 en de inschrijvingen zijn nog steeds geopend. Meer info via 4islands.hr.

Foto’s copyright 4 Islands MTB Stage Race / Samir Ceric Kovacevic

DoorJan Geys