Afxentia Stage Race: dubbelslag voor Anna van der Breggen

Door Jan Geys -

  • Sport

Afxentia Stage Race: dubbelslag voor Anna van der Breggen

De olympische wegkampioene Anna van der Breggen heeft vandaag in de regenachtige tweede rit van de Afxentia Stage Race geen spaander heel gelaten van de concurrentie. Van der Breggen telde aan de finish meer dan twee minuten voorsprong op de Zwitserse Sina Frei en de Amerikaanse Erin Huck. Na twee dagen wedstrijd gaat de Nederlandse ook soeverein aan de leiding in de tussenstand. Bij de heren zorgde Howard Grotts voor een verrassende Amerikaanse ritwinst. Lars Forster is daar de nieuwe leider.

De lange asfaltklim waarop de eerste rit in lijn van start ging, zou Van der Breggen natuurlijk niet in de problemen mogen brengen, maar de daaropvolgende afdaling op een rotsige singletrack was een ander paar mouwen. Van der Breggen volbracht de afdaling echter met verve, ook al verloor ze op dit stukje wat terrein op haar concurrentes.

Voor één daarvan draaide de dag net als gisteren weer uit op een teleurstelling. De Deense Annika Langvad kreeg ook vandaag weer af te rekenen met een lekke band net op het moment dat ze aan de leiding reed. Het trio Van der Breggen, Frei en Huck nam de leiding over en het werd al snel duidelijk dat de Nederlandse meer power in de benen had. Frei en Huck moesten lossen en zouden Van der Breggen pas aan de finish terugzien. Ritwinst en gele leiderstrui dus voor Anna van der Breggen, ook al omdat de Zwitserse gele trui, Linda Indergand, vandaag pas als 22ste zou eindigen op meer dan 17 minuten van de Nederlandse Anna van der Breggen.

In de laatste kilometer schudde Frei de laatste energie uit haar benen om Huck nog enkele seconden aan te smeren terwijl Annika Langvad na een doldwaze achtervolging toch nog als vierde wist te eindigen. Githa Michiels werd vijfde, Anne Tauber tiende en Alice Pirard zestiende.

Uitslag rit 2 Afxentia Stage Race 2018 elite vrouwen

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/02/Stage_2_-_RESULTS_-_Women_Elite.pdf”]

Heren

Bij het verlaten van startplaats Lefkara voerde geletruidrager Thomas Litscher het peloton nog wel aan, maar de Zwitser voelde zich wat ziekjes en beschikte vandaag dus niet over zijn beste benen. Litscher finishte nog wel, als 55ste, maar zou na afloop beslissen om morgen, met het zicht op de komende World Cup, niet meer van start te gaan.

Ietwat verrassend was het de Amerikaanse kampioen Howard Grotts die het meeste van deze situatie kon profiteren. Grotts nam de lange klim voor zijn rekening waarna hij als eerste de afdaling indook. De Zwitser Lars Forster wist het gat te dichten, maar hij besliste om de Amerikaan op te wachten toen die ten val kwam. Door de tijd die Forster en Grotts hierdoor verloren, volgde er vooraan een grote hergroepering en met nog tien kilometer te gaan maakte plots een groep van twaalf renners nog kans op de ritzege. Het tempo stokte en iedereen keek naar elkaar. Wie zou het eerste durven aanzetten.

De Deen Sebastian Fini Carstensen waagde het als eerste. Forster en Grotts haakten hun wagonnetje aan en op de laatste steile klim was het de beurt aan Grotts om vol door te gaan. En dat op drie kilometer van de finish. Fini en Forster hadden geen antwoord meer in de benen en de Amerikaanse kampioen werd dan ook de verdiende winnaar van de dag, voor Lars Forster en Fini Carstensen. Forster kreeg als troostprijs wel de gele leiderstrui rond zijn schouders.

Op iets meer dan een halve minuut van de dagwinnaar finishte de jonge Nederlander David Nordemann knap als vierde, net voor Jaroslav Kulhavy. Ook knap was de achtste plaats van de Belg Pierre de Froidmont. Didier Bats eindigde als 14de en Jasper Ockeloen als 27ste.

Bij de masters 1 was er opnieuw een ritzege weggelegd voor Michiel Van Aelbroeck en bij de masters 3 wist Bart Brentjens vandaag het laken naar zich toe te trekken, na zijn tweede plaats van gisteren. Bij de junioren moest Mick van Dijke na zijn ritwinst van gisteren nu tevreden zijn met de vierde tijd.

Uitslag rit 2 Afxentia Stage Race 2018 heren elites 

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/02/Stage_2_-_RESULTS_-_Men_Elite.pdf”]

Morgen staat in Lythrodontas de langste etappe (61 kilometer) van de Afxentia Stage Race op het programma.

Hier vind je de volledige uitslagen en de tussenstand.

Foto’s copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück, Thomas Weschta en Sternemann

DoorJan Geys