Afxentia Stage Race: eindwinst voor Anna van der Breggen en Lars Forster

Sport
25 February 2018 — Jan Geys

Een vierde plaats in de afsluitende crosscountry volstond voor de Nederlandse Anna van der Breggen om de eindzege in de Afxentia Stage Race, het eerste luik van de Cyprus Sunshine Cup, op haar naam te schrijven. Bij de mannen ging de eindzege naar de Zwitser Lars Forster. De zegebloemen in de slotrit waren voor Annika Langvad en Howard Grotts.

Eindelijk was ook de zon van de partij op Cyprus. Voor de vrouwen stonden er op de slotdag een startloop en drie rondes op het programma. Annika Langvad schoot het snelst uit de startblokken en Anna van der Breggen en Erin Huck moesten al snel enkele seconden prijsgeven, seconden die uitgroeiden tot net geen drie minuten aan de finish. Het was de Amerikaanse Erin Huck die de tweede plaats voor zich claimde nadat Anna van der Breggen al in de startloop een lelijke smak tegen de grond had gemaakt.

Als derde eindigde vandaag Anne Tauber. De jonge Nederlandse wist aan de finish te vertellen dat dit type explosieve wedstrijden meer haar ding zijn, net zoals de technische secties. Voor Anna van der Breggen volstond de vierde plaats om haar eindzege veilig te stellen. De Zwitserse Sina Frei vervolledigde de top vijf terwijl Githa Michiels als achtste eindigde in de daguitslag.

In de eindstand haalde Anna van der Breggen het voor de Deense Annika Langvad. En dat is best indrukwekkend wanneer je weet dat Langvad na de openingsrit slechts 34ste stond geklasseerd. Erin Huck werd derde. De laatste Nederlandse die hier op Cyprus de eindzege wist te boeken in de Afxentia Stage Race was trouwens Marianne Vos in 2013.

De Zwitserse Sina Frei werd vierde en de Belgische Githa Michiels, de eindwinnares van 2017, moest dit jaar tevreden zijn met de vijfde plaats. Ook Anne Tauber (8ste) en Alice Pirard (15de) haalden de top 15.

Uitslag Rit 4 Afxentia Stage Race 2018, vrouwen elite

Download (PDF, 364KB)

Heren

Leider Lars Forster stopte het niet onder stoelen of banken dat hij verkoos om de wedstrijd te controleren in plaats van voor de aanval te kiezen. Het was dan ook de Deen Sebastian Fini Carstensen die de leiding nam. De Deen trok ook de voorbije dagen al regelmatig in de aanval en niet geheel zonder succes, al ontbrak tot hiertoe de felbegeerde ritzege nog wel.

Forster en Grotts waren de enigen die de Deen wisten te volgen, Jaroslav Kulhavy moest na ronde één tevreden zijn met een voorlopige zevende plaats. Vooraan was Grotts de sterkste bergop en wist Forster in de afdalingen steeds wat meters te nemen. In de voorlaatste ronde trok Grotts in de aanval maar hij kon zijn twee gezellen niet losgooien.

In tussentijd wist de Fransman Titouan Carod zich naar voren te werken en aansluiting te maken bij het koptrio. Onder hun vieren mochten ze het dan ook uitvechten voor de ritwinst en het was de Amerikaan Howard Grotts die zich de sterkste toonde voor Carod en Fini Carstensen. Voor Lars Forster volstond de vierde plaats voor de eindzege. David Nordemann wist zijn Afxentia Stage Race af te sluiten met een achtste plaats in de slotrit, Didier Bats werd 15de.

Lars Forster werd dus de eindwinnaar voor de Amerikaan Howard Grotts die daarmee klaar lijkt om samen met Jaroslav Kulhavy een gooi te doen naar de eindzege in de Cape Epic. Op drie eindigde de Deen Sebastian Fini Carstensen en op vier de Nederlander David Nordemann, beiden uit de stal van Team Brentjens. Knap dat de jonge Nederlander hier zijn goede vorm vier dagen wist aan te houden. Jaroslav Kulhavy eindigde als vijfde.

Didier Bats wist in de slotrit nog een plaatsje goed te maken in het klassement en eindigde finaal als twaalfde. Jasper Ockeloen (23ste), Pierre De Froidmont (36ste), Rob Gambon (46ste), Erik Groen (52ste) en Maarten Visker (68ste) waren de andere Benelux renners in de eindstand. Sébastien Carabin gaf op in de derde rit.

Bij de junioren was er opnieuw ritwinst voor Mick van Dijke, zijn derde al. De eindzege was echter voor de Israëliër Gil-li Gonen voor Mick van Dijke.

Uitslag Rit 4 Afxentia Stage Race 2018, heren elite

Download (PDF, 280KB)

Hier vind je de volledige uitslagen en de eindstand.

Meer over de Afxentia Stage Race lees je hier: www.vojomag.nl/?s=afxentia

Foto’s copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück

Volgende week volgt het tweede luik van de Cyprus Sunshine Cup met de C1-wedstrijd in Amathous.