Afxentia Stage Race: ereplaatsen voor Benelux-rensters in openingstijdrit

Sport
22 February 2018 — Jan Geys

Op Cyprus werd vandaag de Afxentia Stage Race afgetrapt met een spectaculaire tijdrit die door de smalle straatjes van Lefkara kronkelde en vooral een dalend profiel kende. Zowel bij de vrouwen als heren viel er Zwitsers succes te noteren, getekend Linda Indergand en Thomas Litscher. De Nederlandse Anna van der Breggen klokte af op plaats twee en de Belgische Githa Michiels op drie.

Doordat ze niet genoteerd staat op de mountainbike UCI-ranking moest olympisch kampioene Anna van der Breggen als eerste van start. Van der Breggen klokte af op 27’05″604 en zag haar concurrentes één voor één hun tanden stuk bijten op haar sterke tijd.

Met nog drie rensters te gaan stond de tijd van Anna van der Breggen nog steeds stevig overeind. De eerste (en ook de laatste zou later blijken) om onder de grens van de 27 minuten te duiken was de Zwitserse Linda Indergand. De volgende op de startlijst was de Oekraïense Yana Belomoina, maar de winnares van de world cup XC 2017 voelde zich niet goed en besliste om niet te starten. Enkel de uittredende winnares, Githa Michiels, kon de uitslag nog overhoop gooien maar zij zou finaal tevreden moeten zijn met de derde tijd.

Een tijd en uitslag waarmee Michiels zeker kan leven, ook al omdat deze format haar minder ligt. Aan de finish wist ze dan ook te vertellen dat ze de nodige fouten had gemaakt. Ook de Nederlandse Van der Breggen was blij verrast dat ze de stenen trappen in Lefkara zo goed te lijf was gegaan. Slechter verging het de Deense Annika Langvad die lek reed en na amper 14 kilometer al tegen een achterstand van meer dan acht minuten aankijkt.

Anne Tauber eindigde haar tijdrit op de veertiende plaats, op 2’07” van winnares Indergand. Alice Pirard eindigde twintigste.

Uitslag Rit 1 Afxentia Stage Race 2018, vrouwen elite

Download (PDF, 515KB)

Heren

Ook bij de heren ging de hoofdvogel naar Zwitserland. Thomas Litscher, de bronzen medaillewinnaar van het WK in Cairns, haalde het met net geen 5 seconden op zijn landgenoot Lars Forster. Als derde eindigde de Tsjechische beer Jaroslav Kulhavy. Ziekte strooide zijn voorbereiding de laatste maand wat in de war en Kulhavy is dan ook benieuwd hoe hij het er morgen in de eerste rit in lijn zal vanaf brengen.

David Nordemann reed in het sterke deelnemersveld naar een achtste plaats en daarmee lijken zijn blessures die hem uit de Costa Blanca Bike Race hielden verleden tijd. Didier Bats (17de), Erik Groen (28ste), Jasper Ockeloen (31ste), Sébastien Carabin (33ste), Rob Gambon (42ste), Maarten Visker (72ste) en Pierre de Froidmont (92ste) zijn de andere namen uit de Benelux in de uitslag.

België en Nederland konden wel juichen in de nevencategorieën. Voor Nederland was er winst voor Mick van Dijke (junioren) en Stephan Coppelmans (masters 2), terwijl Michiel Van Aelbroeck voor Belgische winst zorgde bij de masters 1. Bart Brentjens greep dan weer net naast de winst, hij werd tweede bij de masters 3.

Uitslag Rit 1 Afxentia Stage Race 2018, heren elite

Download (PDF, 381KB)

Foto’s copyright Armin Küstenbrück/EGO Promotion