Afxentia Stage Race: Githa Michiels neemt de leiding!

Door Jan Geys -

Afxentia Stage Race: Githa Michiels neemt de leiding!

Nadat de Nederlandse kampioene Anne Terpstra de eerste etappe voor haar rekening nam, was het in de tweede etappe de beurt aan de Belgische kampioene Githa Michiels (Versluys) om met de bloemen naar huis te gaan. Ze nam na een sterk nummer ook meteen de leiderstrui over van de Nederlandse. Bij de mannen mocht de Fransman Jordan Sarrou (BH-SR Suntour-KMC) vandaag juichen.

De Oekraïense Yana Belomoyna herstelt haar lekke band. Foto ©Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion

De Oekraïense Yana Belomoyna (CST-Sandd-American Eagle) reed aan de leiding toen ze lek reed en meer dan tien minuten verloor. Door haar pech nam Sabine Spitz (WIAWIS) de leiding over met iets meer dan een halve minuut voorsprong op Gunn-Rita Dahle-Flesjaa (Merida Gunn-Rita). De Noorse kreeg dan het gezelschap van de Hongaarse Barbara Benko (Focus XC), Githa Michiels (Versluys) en geletruidraagster Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). Op de slotklim ging Githa Michiels in de tegenaanval en op twee kilometer van de top ging ze op en over koploopster Sabine Spitz.

Het podium van de dag met vlnr Sabine Spitz, Githa Michiels en Gunn-Rita Dahle Flesjaa. Foto ©Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion

Githa Michiels haalde het uiteindelijk met 26 seconden voorsprong op de Duitse. Gunn-Rita Dahle Flesjaa eindigde als derde en Benko als vierde. Michiels nam ook de leiderstrui over van Anne Terpstra en heeft nu 24 seconden voorsprong op Benko en 28 seconden op Spitz.

Githa Michiels: Ik had niet verwacht hier vandaag te winnen. Ik voelde me niet zo goed en blies mezelf op in de eerste klim. Dus deed ik het wat rustiger aan, want ik wist dat de laatste klim nog zeer zwaar was. Ik vond een goed groepje en kon terug in de wedstrijd komen. Ik geniet van dit moment en we zien wel wat morgen brengt.” 

Anne Terpstra. Foto ©Andreas Dobslaff/EGO Promotion

Anne Terpstra had na de openingstijdrit nog gezegd dat het beeld in de langere etappes volledig zou kunnen wijzigen, en dat was ook het geval. Terpstra werd nog knap vijfde, maar ze verloor dus toch haar leiderstrui aan de Belgische.

Dubbelslag voor Jordan Sarrou

Jordan Sarrou. Foto ©Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion

Bij de mannen besliste Jaroslav Kulhavy (Specialized), de winnaar van de openingstijdrit over de uitslag van de dag, zij het dan wel onvrijwillig. De zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Rio reed lek in de langste downhill van de dag en blokkeerde de renners achter hem. Hierdoor konden Jordan Sarrou (BH-SR Suntour-KMC) en Sebastian Carstensen Fini (CST-Sandd-American Eagle) een kloofje slaan. Het duo slaagde erin om zijn voorsprong van een goede halve minuut te behouden tot op de laatste klim. Carstensen Fini kwam echter nog stevig ten val en verloor zo het contact met Sarrou. Sarrou, gekend als een sterke klimmer, ging er op de vijf kilometer lange slotklim vandoor en behield een voorsprong van 51 seconden. Bartlomej Wawak (Kross Racing) keerde in de laatste vijftig meters van de klim nog terug tot bij Carstensen Fini om hem zo de tweede plaats af te snoepen. De Deen klampte zich vast in het wiel van Wawak en werd derde, op 58 seconden van Sarrou.

De start met geletruidrager Jaroslav Kulhavy op de eerste rij. Foto ©Andreas Dobslaff/EGO Promotion

Jaroslav Kulhavy verloor door zijn lekke band meer dan twee minuten, maar gaf alles om op de slotklim het gat dicht te rijden. Hij eindigde uiteindelijk als zevende, op een minuut van Sarrou. In de stand staat hij nu tweede op 13 seconden van de Fransman.

Jordan Sarrou is blij met zijn etappesucces. Foto ©Andreas Dobslaff/EGO Promotion

Jordan Sarrou: “Toen Sebastian viel, probeerde ik alles te geven op de klim om de leiding te behouden. Ik ben blij met hoe de etappe voor me verlopen is en ben zeer blij met de etappezege. Voor de eindzege denk ik dat de crosscountry van zondag beslissend zal zijn.”

Geletruidragers Githa Michiels en Jordan Sarrou. Foto ©Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion

Zaterdag staat de derde etappe op het programma, een etappe van 65 kilometer rond Lythrodontas.

Volledige uitslag

DoorJan Geys