Afxentia Stage Race: Kulhavy en Langvad aan het feest

Sport
24 February 2018 — Jan Geys

Het Specialized Racing Team beleefde dankzij Jaroslav Kulhavy en Annika Langvad een perfecte dag tijdens de Afxentia Stage Race. Kulhavy sprintte aan het einde van de derde rit sneller dan de leider in de tussenstand, Lars Forster, en zijn ploegmaat Howard Grotts. Annika Langvad rondde dan weer een lange solo succesvol af, maar de leiderstrui blijft met nog één dag te gaan wel stevig rond de schouders van Anna van der Breggen.

Lars Forster verscheen met een duidelijk plan aan de start in Lythrodontas. Dat plan was simpel: de wedstrijd controleren en zijn leiderstrui verdedigen tijdens de 61 kilometer lange rit in het Macheras Forest. Na de eerste beklimming van de dag reed er een groep van zestien renners aan de leiding, waaronder ook Lars Forster. Tot hiertoe verliep alles volgens plan voor de Zwitser.

Sebastian Fini Carstensen nam op de singletracks de leiding over, maar Forster kleefde in het wiel van de Deen. David Nordemann, Howard Grotts en Jaroslav Kulhavy volgden in hun spoor. Vooraan zou de groep pas in de belangrijkste afdaling van de dag uit elkaar spatten. Die vijf kilometer lange afdaling was voor Kulhavy het sein om ten aanval te trekken en een klein kloofje te slaan. Grotts weigerde achter zijn ploegmakker aan te gaan en Forster zag zich dan ook verplicht om zelf het gat dicht te rijden op de brede bospaden.

En dat lukte ook. Met zijn drieën trokken ze naar de laatste bocht waar Forster zijn sprint wilde inzetten. Door de regen was het echter te glad en Forster drong dan ook niet aan. Winst dus voor Kulhavy, voor Forster en Grotts. Forster behoudt wel het geel met een verschil van slechts 44 seconden op Grotts en Kulhavy, de Zwitser is met enkel nog de afsluitende crosscountry lang niet zeker van de eindzege.

Ploegmakkers Sebastian Fini Carstensen en David Nordemann vervolledigden de top vijf; weer een zeer knap resultaat dus voor de jonge Nederlander die ook vijfde staat in de tussenstand. Ook de Belg Didier Bats eindigde nog net in de top tien, zijn beste resultaat tot hiertoe in deze Afxentia Stage Race en meteen ook de derde renner van CST-Sandd-American Eagle in de top tien (naast Fini en Nordemann). In de tussenstand klimt Bats daardoor naar de 13de plaats. Jasper Ockeloen (17de) en Pierre de Froidmont (20ste) waren de andere Benelux renners in de top 20.

Bij de junioren behaalde Mick van Dijke zijn tweede ritzege van deze vierdaagse, maar dat volstond wel niet om de leiding opnieuw over te nemen. In de tussenstand is hij nu tweede op meer dan 15 minuten van de Israëliër Gil-li Gonen. Ook Bart Brentjens wist zijn tweede ritzege te boeken bij de masters 3, Michiel Van Aelbroeck zit zelfs al aan ritzege drie bij de masters 1. Brentjens en Van Aelbroeck leiden ook in hun respectievelijke categorie.

Uitslag derde rit Afxentia Stage Race 2018 heren elites

Download (PDF, 377KB)

Vrouwen

De voorbije twee ritten stak pech steeds stokken in de wielen, maar in de derde rit was het dan eindelijk toch raak voor de Deense Annika Langvad. Bij de vrouwen lag het deelnemersveld al veel sneller uit elkaar dan bij de heren, want Langvad reed aan de eerste feed zone, na amper 21 kilometer wedstrijd, al alleen aan de leiding.

Tijdens de eerste klim had ze nog samengewerkt met Anna van der Breggen, die ook door Specialized gesponsord wordt, maar Langvad was technisch de betere en in de afdaling sloeg ze dan ook een kloofje. De voorsprong was met 20 seconden nog niet comfortabel te noemen en achter haar vonden Van der Breggen en Erin Huck elkaar in de achtervolging.

Het duo werkte goed samen, maar het gat dichtrijden op Langvad lukte niet, integendeel. Aan de finish telde de Deense maar liefst vijf minuten voorsprong op Anna van der Breggen, die Huck nog 23 seconden wist aan te smeren. Het Ghost-duo Sina Frei en Barbara Benko eindigde vandaag op vier en vijf en Githa Michiels op zes. Anne Tauber werd negende en ook Alice Pirard eindigde nog in de top twintig, ze werd 18de.

Enkel pech lijkt Anna Van der Breggen nog van de eindzege te kunnen houden. De Nederlandse telt maar liefst 4’34” voorsprong op Erin Huck. Githa Michiels staat voorlopig vijfde en Anne Tauber achtste.

Uitslag derde rit Afxentia Stage Race 2018 vrouwen elites

Download (PDF, 374KB)

Hier vind je de volledige uitslagen en de tussenstand.

Meer over de Afxentia Stage Race lees je hier: www.vojomag.nl/?s=afxentia

Foto’s copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück en Sebastian Sternemann