Afxentia Stage Race: Linda Indergand net als vorig jaar sneller dan Anna van der Breggen

Door Jan Geys -

  • Sport

Afxentia Stage Race: Linda Indergand net als vorig jaar sneller dan Anna van der Breggen

De 23ste editie van de Afxentia Stage Race ging van start onder een dreigende lucht. De Zwitserse Linda Indergand en de Duitser Luca Schwarzbauer daalden het snelst het hoogteverschil van 730 meter af tussen Lefkara en Skarinou. Anna van der Breggen moest net zoals vorig jaar tevreden zijn met plaats twee.

Van der Breggen traint al een week op Cyprus om te wennen aan de trails, wat ervoor zorgde dat ze ontspannen en zelfverzekerd op de fiets zat. Al gaf ze toe dat haar tweede plaats onverwacht was. “Ik ben er blij mee”, zei ze aan de finish. “Ik voel me al veel zelfverzekerder dan vorig jaar. Ik kan nu echt herstellen in de afdalingen in plaats van me gespannen en nerveus te voelen.”

Als derde eindigde de Oostenrijkse Lisa Pasteiner uit de stal van Ghost waartoe ook Anne Terpstra behoort. Terpstra zelf eindigde als vijfde. Tussen hen in eindigde de Deense Annika Langvad op plaats vier. “Ik was nerveus op de kasseitjes van Lefkara, vooral met het groene mos op de stenen, dus ik deed het rustig aan. Het is de eerste race van het seizoen en dan voelt het altijd een beetje onhandig om de racesnelheid erin te krijgen, maar ik vind het wel leuk om met zo’n downhill te mogen beginnen”, aldus Langvad.

Belgisch kampioene Githa Michiels nam geen risico’s en eindigde nog net in de top tien, Lotte Koopmans werd 19de.

Uitslag rit 1 Afxentia Stage Race 2019 vrouwen elites:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/RESULTS_-_WOMEN_ELITE_-_STAGE_1.pdf”]

Luca Schwarzbauer verrast

Copyright Thomas Weschta / EGO Promotion

Door de regen werd het vandaag in de proloog een verhaal van durven je grenzen te verleggen en heel wat favorieten besloten om op veilig te spelen. Wat bij de heren zorgde voor toch wel een verrassende winnaar, Luca Schwarzbauer. Toen Schwarzbauer aan de finish de snelste tijd klokte, werd het nagelbijtend afwachten voor de jonge Duitser. Op dat moment waren er nog 17 renners aan hun eerste rit bezig, maar allen beten ze de tanden stuk op de tijd van Schwarzbauer.

Te beginnen met een sterk trio van CST-Sandd-American Eagle. Sebastian Fini en Martins Blums, recent nog winnaars van de Costa Blanca Race, moesten genoegen nemen met de plaatsen twee en drie; David Nordemann eindigde op vijf.

“Het was echt glad en hard in de kou”, zei de Nederlander. “Vooral bergop voelden mijn benen alsof ze bevroren waren, maar ik denk niet dat hier grote verschillen zullen vallen. Ik nam dan ook niet te veel risico’s en ging vol gas op de beklimmingen. Ik denk dat ik het goed heb gedaan.”

Belgisch kampioen Jens Schuermans reed naar de twintigste tijd. Pierre de Froidmont moest tevreden zijn met plaats 49.

Florian Trigo, de nieuwe Franse ploegmaat van De Froidmont bij Merida-Wallonie, werd 35ste.

Uitslag rit 1 Afxentia Stage Race 2019 heren elites:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/RESULTS_-_MEN_ELITE_-_STAGE_1.pdf”]

DoorJan Geys