Afxentia Stage Race: Van der Breggen verliest geel

Door Jan Geys -

  • Sport

Afxentia Stage Race: Van der Breggen verliest geel

Anna van der Breggen heeft in de Afxentia Stage Race na amper één dag haar leiderstrui al moeten afstaan aan de Deense Annika Langvad. De wereldkampioene XCM vocht terug na een defect en won met een kleine voorsprong op de Nederlandse, die amper twee seconden te kort kwam om haar gele kleinood te redden.

Annika Langvad en Anna van der Breggen waren ook vandaag weer een maatje te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Na amper twintig kilometer wedstrijd (van de 61) telden ze al meer dan een minuut voorsprong op de dichtste achtervolgsters. Ergens tussen kilometer 43 en 46 stond Van der Breggen er echter plots alleen voor, want Annika Langvad kende problemen met haar achterwiel.

In de laatste feed zone wisselde Langvad haar achterwiel om aan een inhaalrace te beginnen. De Deense voerde de druk op en wist zowel Sina Frei en Lisa Pasteiner als Anna van der Breggen terug bij te benen. Langvad keek niet meer op of om en won uiteindelijk solo de derde rit van de Afxentia Stage Race 2019.

Anna van der Breggen werd tweede op net geen 38 seconden van Langvad. Daardoor moet ze al na één dag afscheid nemen van haar gele leiderstrui die nu met een voordeel van twee seconden rond de schouders van Annika Langvad hangt. Op de slotdag staat de traditionele crosscountry op het menu, een discipline die Langvad beter moet liggen dan Van der Breggen.

Lekke banden zorgden voor een moeilijke dag bij Githa Michiels en Anne Terpstra, die respectievelijk 11de en 12de werden; Lotte Koopmans eindigde als 14de.

Rus Ivanov snelste sprinter

De Amerikaan Howard Grotts en de verrassende Cyprioot Andreas Miltiadis, gisteren ook al derde in de tweede rit, waren de grote animatoren van deze derde rit bij de heren. Na de Kakokefalos singletrack kwamen ze met een kleine voorsprong van 23 seconden de laatste feed zone binnengereden. Op tien kilometer van het einde viel echter alles weer te herdoen en kregen we een kopgroep van tien, met daarin ook David Nordemann. De Amerikaan Christopher Blevins probeerde een aanval, maar ook hij raakte niet weg.

De Pool Bartlomiej Wawak, gisteren nog ritwinnaar, viel vooraan weg met een lekke band en de Cyprioot Miltiadis was te gretig waardoor hij zich op enkele honderden meters van de finish verkeek op een natte strook. Miltiadis kwam ten val en de anderen konden hem maar ternauwernood ontwijken. De Rus Timofei Ivanov profiteerde en won voor het eerst een rit in de Afxentia Stage Race.

David Nordemann werd knap vierde terwijl Belgisch kampioen Jens Schuermans vandaag enkele plaatsjes moest vrijgeven en slechts 17de werd. Pierre de Froidmont geraakt door ziekte maar niet in de wedstrijd en werd 43ste; na afloop gaf de ploegleiding nog mee dat De Froidmont hoogstwaarschijnlijk niet meer van start zal gaan in de slotrit.

De Tsjech Jan Skarnitzl gaat als leider de slotdag in met een voorsprong van 46 seconden op de Pool Wawak en 1’01” op David Nordemann.

Uitslag derde rit Afxentia Stage Race 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/RESULTS_-_WOMEN_ELITE_-_STAGE_3.pdf”]

Uitslag derde rit Afxentia Stage Race 2019 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/RESULTS_-_MEN_ELITE_-_STAGE_3.pdf”]

DoorJan Geys