Absa Cape Epic: Alban Lakata & Kristian Hynek spelen terug mee, geel voor Kulhavy & Grotts

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Absa Cape Epic: Alban Lakata & Kristian Hynek spelen terug mee, geel voor Kulhavy & Grotts"

De langste rit van deze Absa Cape Epic bracht alles wat we ervan verwacht hadden. Een vroege aanval van wie anders dan Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts zorgde ervoor dat het alle hens aan dek was voor de andere teams. Enkel Alban Lakata en Kristian Hynek waren in staat hun wagonnetje aan te pikken bij de Tsjechisch-Amerikaanse sneltrein. De ritwinst in Worcester ging uiteindelijk naar het Canyon-Topeak duo terwijl Kulhavy en Grotts genoegen moesten nemen met het geel. Bij de vrouwen blijven Annika Langvad en Kate Courtney de wedstrijd domineren.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de Amerikaan Howard Grotts begonnen de inspanningen echter te wegen en toen hij in de finale ook nog eens ten val kwam in een zandstrook was het over en out voor Investec-Songo. Toch wat de ritzege betreft, want het geel lag wel nog binnen bereik. Geletruidragers Manuel Fumic en Henrique Avancini (Cannondale) lagen al meer dan vier minuten achter terwijl ze voor de start slechts 2’23” voorsprong telden op Kulhavy en Grotts.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Ritwinst dus voor Alban Lakata en Kristian Hynek, een overwinning die voor beiden zoet moet smaken. Voor Hynek moeten we al vier jaar terug in de tijd voor zijn laatste ritzege, voor Alban Lakata zelfs acht jaar! Kulhavy en Grotts volgden 1’11” later en Manuel Fumic en Henrique Avancini brachten vandaag de derde plaats mee naar huis op 5’47” van de winnaars.

Het klassement dan. Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts tellen nu een voorsprong van 2’12” op Manuel Fumic en Henrique Avancini en 3’14” op Alban Lakata en Kristian Hynek. Met de koninginnenrit die morgen op het programma staat, is er dan ook nog niets beslist in deze vijftiende Absa Cape Epic.

De Belg Frans Claes werd samen met Markus Bauer net als gisteren weer knap zesde, een plaats die ze ook in het klassement bezetten. Slechter nieuws viel er te rapen in het kamp van Scott-Sram waar ook Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht er de brui aan gaven, nadat gisteren hun kopmannen Nino Schurter en Matthias Stirnemann al niet van start gingen. De Zwitser Andri Frischknecht zou sukkelen met knieproblemen. Jammer voor de Young Guns die vorig jaar nog twee ritten wisten te winnen en gisteren met een vijfde plaats steeds beter in de wedstrijd leken te komen.

Annika Langvad & Kate Courtney domineren verder

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de vrouwen blijven Annika Langvad en Kate Courtney ongeslagen hun weg door de West-Kaap verderzetten. Het Investec-Songo duo reed in Worcester naar een vierde dagsucces op rij. Even hield iedereen zijn adem in toen zowel Annika Langvad als Kate Courtney ten val kwamen. In het zand reden ze vol in op een team dat te voet stond. De voorsprong was ondertussen al geruststellend genoeg en met meer dan vijf minuten voorsprong haalden ze het voor Githa Michiels en Ariane Lüthi. Sabine Spitz en Robyn de Groot werden derde.

Photo by Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

In de tussenstand verdubbelden Annika Langvad en Kate Courtney hun voorsprong op Ariane Lüthi en Githa Michiels. Het Spur team kijkt nu aan tegen een achterstand van 12’10”.

Bij de masters ging de ritzege nog maar eens naar Massimo Debertolis en Ondrej Fojtik. Bart Brentjens en Abraao Azevedo tekenden voor een nieuwe derde plaats.

De volledige rituitslag vind je hier: www.cape-epic.com/riders/the-2018-race/results

Het dagelijks nieuws en de uitslagen van de Absa Cape Epic 2018 kan je hier volgen: www.vojomag.nl/?s=absa+cape+epic

Vanavond zijn we er weer met de mooiste foto’s van de dag!

Door Jan Geys