Alpentour Trophy 2023: de vierde voor Paez, de eerste voor Kalasova

Door Jan Geys -

  • Sport

Alpentour Trophy 2023: de vierde voor Paez, de eerste voor Kalasova

De meervoudige wereldkampioen en titelverdediger Leonardo Paez uit Colombia en de Tsjechische Milena Kalasova zijn de grote winnaars van de 24ste editie van de Alpentour Trophy. Belgisch kampioen Frans Claes mocht als derde mee op het podium, Nederlands kampioen Tim Smeenge eindigde als zevende in de eindklassering.

De 40-jarige Hector Leonardo Paez verdedigde dit weekend in de twee slotetappes met succes zijn leiderstrui die hij al in de eerste rit bemachtigde. Ritsucces zat er echter niet meer in voor de Colombiaan. Zaterdag won Lubomir Petrus voor de tweede dag op rij, op zondag was een andere Tsjech, Filip Rydval, de snelste in de klimtijdrit.

“Ik was voor de start van de Alpentour Trophy niet zeker of ik mijn titel wel naar behoren kon verdedigen. Mijn conditie was niet zo goed als vorig jaar en ik kon niet zoveel trainen als de afgelopen jaren. Dat is misschien de reden waarom ik de etappezege op de slotdag met een paar seconden miste, maar ik was wel goed genoeg om opnieuw de eindzege te behalen”, aldus Hector Leonardo Paez die volgend jaar wil terugkomen. “Het is een geweldig evenement met een perfecte organisatie. Ik vind de wedstrijd leuk en ik kom zeker terug.”

In het algemeen klassement ging hij zijn teamgenoot Aleksei Medvedev met 9’07” vooraf. De derde plaats ging naar de Belg Frans Claes die meer dan 12 minuten moest toegeven op Paez. De Tsjech Lubomir Petrus sloot zijn sterke week met twee ritzeges af op de vierde plaats in de eindstand.

Nederlands kampioen Tim Smeenge (nummer 6) wist tijdens de twee slotetappes nog twee plaatsen te stijgen in het klassement en eindigde als zevende op 24’35” van winnaar Paez. Met Teus Ruijter (15de, nummer 5) en Johnny Hoogerland (18de, nummer 900) eindigden er nog twee Nederlanders in de top 20.

Bij de vrouwen verraste de Tsjechische Milena Kalasova door alle vier de ritten en het eindklassement van de Alpentour Trophy binnen te halen.

“Ik heb al veel wedstrijden gereden, maar mijn beste herinneringen heb ik op de mountainbike behaald. De Alpentour Trophy is een prachtige race en ik heb een perfecte week gehad. Mijn geheim was dat ik de voorbije vier ritten geen enkel probleem heb gekend”, glimlachte de eindwinnares.

De Duitse Andrea Böttger werd zowel tweede in de slotrit als in het eindklassement. De Oostenrijkse Marlies Feichtenhofer (foto), die vorig jaar de beste was in de Sportklasse bij de vrouwen, eindigde in haar eerste deelname bij de elites knap als derde. Elodie Kuijper sloot haar Alpentour Trophy af op rang 7.

Volledige uitslagen Alpentour Trophy 2023: https://my.raceresult.com/223213/results

DoorJan Geys