Alpentour Trophy: Claes derde in openingsetappe, achter ‘buitencategorie’ Paez

Door Juul van Loon -

  • Sport

Alpentour Trophy: Claes derde in openingsetappe, achter ‘buitencategorie’ Paez

Het parcours van de Alpentour Trophy is al jaren, op enkele details na, ongewijzigd. Saai is het echter nooit in de loodzware klimvierdaagse in het Oostenrijkse Schladming. Omdat de etappes afwisselend zijn, en omdat je vaak geen peil kunt trekken op het weer. Ook niet in de openingsetappe van de editie van dit jaar. Na een regenachtige ochtend volgde een koers onder tropische omstandigheden en daarin bevestigde Frans Claes zijn uitstekende vorm: de Leuvenaar werd derde.

Claes zit bij de start van de 71 kilometer lange rit (3100 hoogtemeters) attent voorin, gesterkt door zijn uitstekende vijfde plek in de Hero Dolomites van afgelopen zondag. Wat heet, in de openingsfase pareert hij de eerste aanval van de Colombiaanse klimgeit Hector Paez en op een technisch wortelstuk – glad geworden door de vele regenval in de ochtend – neemt hij over en rijdt hij zelfs even alleen op kop. “Maar Paez was snel terug en toen hij doortrok was het volgen en volledig exploderen, of iets gas terugnemen. Dat laatste heb ik maar gedaan”, keek Claes terug.

De etappe kent drie lange klimmen. Claes komt in de achtervolgende groep terecht en die dunt steeds wat uit, totdat hij overblijft met Oostenrijks kampioen Daniel Geismayr en Tony Longo, de Italiaanse teamgenoot van Paez. Die laatste deed geen kopwerk, maar moest op de klim vanuit Pichl – neem van uw verslaggever aan dat die érg vervelend is – toch lossen. Zo rijden Claes en Geismayr samen naar de streep, waar ze na 3u18 als nummer twee en drie binnenkomen. Op zes (!) minuten achterstand van Paez.

“Dat is wel even een andere league “, zei Claes over de winnaar. ,,Toch ben ik tevreden met mijn podiumplek. Het was zeker op het einde zwaar, vanwege de tropische omstandigheden en relatief weinig bevoorradingen. Ik heb een beetje kramp gehad, maar dat zette niet door door extra bij te drinken.”

Alpentour Trophy 2022 – Stage 1 Dachstein – Credit: Peter Maurer

Ook knap: de prestatie van Seppe Rombouts. De Belg komt een kleine tien minuten na Claes als negende over de meet. Kort daarachter finisht Nederlander Tim Smeenge (KMC) als twaalfde. Hij is daar na een mislukt EK (door de hitte) tevreden mee. ,,Ik ben blij dat mijn maag zich goed hield. Ik heb het gevoel dat het de komende dagen nog beter kan”, klonk hij strijdlustig.

In de Mix-categorie een opvallende prestatie van veldrit-koppel Annemarie Worst en Vincent Baestaens: zij wonnen met overmacht in hun klasse en hoefden maar twee mannenduo’s voor zich te dulden. Bij de elite-vrouwen was de zege voor de Estse Greete Steinburg.

Alle resultaten zijn hier te vinden.

Copyright foto’s: Alpentour Trophy.

DoorJuul van Loon