Alpentour Trophy: Claes en Smeenge nemen term modderhappen letterlijk, toch in top tien

Door Juul van Loon -

  • Sport

Alpentour Trophy: Claes en Smeenge nemen term modderhappen letterlijk, toch in top tien

Je kunt er in de tweede etappe van de Alpentour Trophy in het Oostenrijkse Schladming je klok op gelijk zetten. Boven op de hoogste passage van de dag, op het rotsen en keienpad nabij de Giglach See, blijven er elk jaar een aantal coureurs met hun voorwiel steken in een modderpoel. Meestal zijn dat renners wat meer achter in het veld, maar deze keer lieten zowel Frans Claes als Tim Smeenge zich in de luren leggen door een achter een drop verscholen diepe plas. Het hinderde de Belg (vijfde) en de Nederlander (achtste) niet om allebei in de top tien te eindigen.

Claes (derde in de openingsrit) rijdt namelijk weer een sterke rit. Hij bevindt zich de hele dag in de voorste gelederen. Op de relatief late versnelling van klassementsleider Hector Paez (“Van de planeet Colombia”) heeft niemand antwoord, maar de coureur van Verhofsté MTB Team rijdt tot zijn valpartij met Samuel Porro (tweede), Daniel Geismayr (derde) en Tony Longo (vierde) voor plek twee. Hij verliest twee minuten, maar blijft derde in het klassement. “Blij dat ik de schade beperkt heb kunnen houden. De benen waren niet slecht, maar op het einde was het beste er wel vanaf.”

Vlak voor de streep zijn er nog wat resten modder op het gezicht van Tim Smeenge te zien. De renner uit Drenthe heeft het goede gevoel in zijn benen weer gevonden. Hij rijdt met de eerste mee over de eerste klim, moet wat passen op de tweede maar maakt ondanks zijn valpartij op de top een mooie opmars op de laatste klim. “De ondergrond leek hard, maar het was dikke smurrie”, verklaart hij zijn valpartij. ,,Gelukkig was het zonder erg en kon ik op het laatste stukje naar de finish mijn Italiaanse metgezel lossen.”

‘Zonder te ademen’ verstevigt Paez dus zijn leidende positie in het klassement. Daarin valt Seppe Rombouts wat terug. Na zijn knappe negende plek in de eerste etappe finisht de Belg nu op een half uur afstand van de winnaar als 33ste. “Ik had niet de benen van gisteren en reed rond plek twintig“, geeft hij aan. ,,In de laatste afdaling ook nog lekgereden, en het gat was te groot om te dichten. Dus een binnenband moeten steken.”

Er was wel weer een Belgisch-Nederlandse etappezege, want Annemarie Worst en Vincent Baestaens deden het op hun gezamenlijke trainingskamp richting het veldritseizoen nog een stapje beter dan gisteren. Toen wonnen ze met overmacht de etappe in de duo-mix en werden ze derde overall. Nu boekten ze een nieuwe zege, en werden ze zelfs tweede totaal. Worst is daarmee ook de snelste vrouw in koers. Greete Steinburg won ook de tweede etappe, maar was drie minuten na het Belgisch/Nederlandse duo binnen.

Alle resultaten zijn hier te vinden. Morgen wacht het peloton een wat kortere etappe (55km), zondag wordt de Alpentour Trophy traditioneel afgesloten met de klimtijdrit.

Meer over de Alpentour Trophy hier: www.vojomag.nl/?s=alpentour+trophy

Copyright foto’s: Alpentour Trophy.

DoorJuul van Loon