Alpentour Trophy: Frans Claes en Tim Smeenge openen sterk

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Alpentour Trophy: Frans Claes en Tim Smeenge openen sterk"

De Alpentour Trophy in het Oostenrijkse Schladming is twee ritten ver en onze nationale kampioenen Frans Claes en Tim Smeenge zijn er sterk aan begonnen. Zowel Claes (3de) als Smeenge (9de) staan voorlopig in de top tien.

Belgisch kampioen Frans Claes doet het met een derde en vierde plaats bijzonder goed in de rituitslagen. Dat de Colombiaanse klimgeit – en voormalig wereldkampioen marathon – Hector Leonardo Paez net een maatje te groot zou zijn, was verwacht en werd ook bevestigd in de openingsrit. Paez reed daarin een voorsprong bijeen van meer dan 4 minuten op zijn ploegmakker Aleksei Medvedev. Frans Claes volgde op stipt 5 minuten als derde.

Ook in de tweede rit was klassementsleider Paez een maat te sterk voor Claes, al moest diezelfde Paez de ritzege wel laten aan de sterke Tsjech Lubomir Petrus. Claes (4de) en Medvedev (3de) gaven vandaag bijna 3 minuten toe.

Voor Nederlands kampioen Tim Smeenge viel er op de eerste dag een 9de plaats uit de bus, vandaag deed hij in de tweede rit nog een plaatsje beter.

Dit geeft voorlopig de volgende tussenstand: Frans Claes volgt als 3de op 7’44” van Paez en Tim Smeenge blijft 9de op 21’48”.

Bij de vrouwen ging de zege twee dagen op rij naar de Tsjechische Milena Kalasova. De Duitse Andrea Böttger eindigde telkens als tweede. Marlies Feichtenhofer (3de in de openingsrit) en Naima Madlen (3de in de tweede rit) hebben elk een podiumplek beet. In de tussenstand gaat Kalasova ruimschoots aan de leiding voor Böttger die net geen 20 minuten moet goedmaken wil ze nog een gooi doen naar de eindzege.

Elodie Kuijper staat voorlopig 7de in de tussenstand.

Op zaterdag staat er nog een lastige etappe van 57 kilometer op het programma en op zondag wordt de Alpentour Trophy 2023 afgesloten met de ondertussen legendarische klimtijdrit naar de Planai.

Volledige uitslagen Alpentour Trophy 2023: https://my.raceresult.com/223213/results

Door Jan Geys