Alpentour Trophy: Geismayr grijpt de macht!

Door Jan Geys -

Alpentour Trophy: Geismayr grijpt de macht!

De Oostenrijker Daniel Geismayr heeft op de tweede dag van de Alpentour Trophy de macht naar zich toegetrokken. Al blijft het verschil met de nummer twee, Alban Lakata, nog steeds bijzonder klein. Met nog twee dagen te gaan is er dan ook nog niets beslist wat betreft de eindzege. Bij de dames is er minder spanning, want daar behaalde Christina Kollmann een mooie twee op twee.

Vandaag stond in de Alpentour de langste etappe op het programma, een etappe van 68 kilometer met maar liefst 3100 hoogtemeters. Veel tijd om rustig aan de rit te beginnen kregen de renners niet, want de eerste beklimming voerde meteen naar het hoogste punt van de dag, de Türlwandhütte met zicht op de Dachstein. De punten voor het bergklassement gingen hier net zoals gisteren naar de Italiaan Daniele Mensi.

Van de renners uit de Benelux reed Nederlands kampioen Hans Becking weer een wedstrijd waarin alles perfect leek te gaan. Leek, want de laatste vijftien kilometer waren er te veel aan voor de Nederlandse kampioen. Nochtans zag het er boven aan de Türlwandhütte nog zeer goed uit voor Becking, want hij volgde er op slechts 14 seconden van de leider in het bergklassement, de Italiaan Daniele Mensi, en de Oostenrijker Daniel Geismayr.

Die Daniel Geismayr haalde het uiteindelijk met 17 seconden voorsprong op de Oostenrijkse ex-wereldkampioen marathon Alban Lakata.

Alban Lakata lijkt dan ook de grootste tegenstander te worden van Daniel Geismayr, het verschil tussen beiden bedraagt slechts 26 seconden.

Als derde kwam Hermann Pernsteiner binnen, maar de nummer twee uit de stand verloor vandaag wel 2’39”. De Duitse leider in het klassement, Simon Stiebjahn, had dan weer voor de start al aangegeven dat hij van de Alpentour geen doel op zich had gemaakt en eerder in opbouw is naar het wereldkampioenschap marathon dat over twee weken in Singen plaatsvindt. Stiebjahn werd vandaag pas 14de op meer dan tien minuten van ritwinnaar Geismayr.

Hans Becking werd finaal nog elfde en was daarmee nog wel de eerste renner uit de Benelux, even later gevolgd door Sébastien Carabin, die 15de werd, en David Nordemann, 17de. Nordemaan had vooraf wel stiekem gehoopt op een betere prestatie hier in de Alpentour, maar moest aan de finish bekennen dat het hier best zwaar is. Aan de Türlwandhütte kwam hij nog als 14de door, maar de tegenstand hier in de Alpentour heeft wel heel wat meer ervaring dan Nordemann, want we mogen niet uit het oog verliezen dat Nordemann nog altijd maar 19 is! Nog enkele jaartjes geduld en hard werken en dan schrijven we hier misschien al een heel ander verhaal.

Dat een mtb stage race als de Alpentour niet te onderschatten is, zagen we ook aan de gezichten van onder meer Didier Bats (19de in de rit) en Rob Peeters (22ste) toen ze binnenkwamen. Rob Peeters miste onderweg zijn bevoorrading en met slechts drie bidons een dag als vandaag doorkomen, is vragen om moeilijkheden. Krampen werden dan ook zijn deel en aan de finish stond het huilen Rob dan ook nader dan het lachen. Ook de Nederlander Thijs van Amerongen haalde nog de top 25, hij werd 23ste.

Bij de dames werd het een twee op twee voor Christina Kollmann, want de Oostenrijkse stak er ook vandaag weer met kop en schouders boven uit. Vraag is wie haar nog van een tweede opeenvolgende eindzege zal kunnen houden, ook al omdat de Oekraïense Yana Belomoina vandaag uit de wedstrijd stapte. Kollmann haalde het met 4’58” op een andere Oostenrijkse, Angelika Tazreiter. De Française Margot Moschetti werd derde op 13’54” van Kollmann. Alice Pirard werd dan weer 8ste vandaag.

In de stand telt Kollmann nu al meer dan 12 minuten voorsprong op Tazreiter.

Ook Michiel Van Aelbroeck behaalde voor de tweede dag op rij de zegebloemen bij de elite masters. Van Aelbroeck haalde het met tien minuten voorsprong op de Oostenrijker Andreas Dollinger. Bart Brentjens (7de) en Leander Hamelink (10de) eindigden ook nog in de top tien. Van Aelbroeck blijft ook leider in de tussenstand.

In de andere categorieën reed Jan Van Zeebroeck naar een tweede plaats bij de SK1, een klasse waarin Wim de Bruin derde werd. Bij de SK2 eindigde Tim Wouters als derde, net zoals Wil Baselmans bij de SK3.

Ook morgen staat er nog het nodige klimwerk op het programma, want dan brengt de derde rit de renners naar de Hauser Kaibling op een hoogte van 1840 meter. In het totaal wachten er 2200 hoogtemeters over een afstand van 53 kilometer.

De volledige uitslag vind je hier:

my1.raceresult.com/75244/?lang=en#

DoorJan Geys