Alpentour Trophy: Hans Becking zesde in eerste rit

Door Jan Geys -

Alpentour Trophy: Hans Becking zesde in eerste rit

In het Oostenrijkse Schladming werd vandaag de 19de editie van de Alpentour Trophy op gang geschoten. Ritwinst in die openingsrit ging naar de 26-jarige Duitser Simon Stiebjahn, voor de Oostenrijker Hermann Pernsteiner en Daniel Geismayr. Bij de dames was er winst voor de Oostenrijkse Christina Kollmann en ook de Belgische delegatie mocht al een keertje juichen met de knappe ritwinst van Michiel van Aelbroeck bij de masters elite.

Er lag in de openingsetappe meteen een zware brok te wachten op de 400 deelnemers, die afkomstig zijn uit een dertigtal landen. Met 59 kilometer was de etappe niet meteen lang, maar de 2900 hoogtemeters konden wel al tellen. Al verzachtte de zon wel het komende leed.

Die 2900 hoogtemeters werden grotendeels bijeengesprokkeld in twee lange beklimmingen. De eerste, de Hochwürzen, bracht de deelnemers naar een hoogte van 1840 meter. Dit was meteen de langste beklimming van twee en op de top lag de bergprijs van de dag te wachten op de snelste klimmer. Die snelste klimgeit werd de Italiaan Daniele Mensi.

Simon Stiebjahn

Na een lange technische en glibberige afdaling door het bos, draaiden de renners de weg op die naar het gehuchtje Ursprungalm voerde. De eerst makkelijke schotterpiste werd steeds steiler en steiler en na enkele haarspeldbochten stonden de deelnemers eindelijk aan de bevoorrading in Ursprungalm. Maar dan begon de nachtmerrie. Een steil en stenig pad bracht de renners tot de Giglach Seen op een hoogte van 2000 meter.

Daar aan de Giglach Seen kwam het Centurion-Vaude duo Daniel Geismayr en Hermann Pernsteiner als eerste door, 54 seconden later gevolgd door een trio bestaande uit de latere winnaar Simon Stiebjahn, Moritz Milatz en Daniele Mensi. De Nederlandse kampioen Hans Becking kwam solo als zesde door op 1’50”.

Vooraan werd er nog haasje over gespeeld en de ritzege ging uiteindelijk naar de Duitser Simon Stiebjahn van Bulls, die het met 22″ seconden voorsprong haalde voor het Centurion-Vaude duo Pernsteiner en Geismayr. Nog een andere Oostenrijker, Alban Lakata werd vierde en de Italiaan Daniele Mensi vijfde.

Hans Becking

Hans Becking kon zijn zesde plaats behouden, waarmee hij nog maar eens zijn goede vorm van de laatste weken bevestigde. Een Belgisch trio bestaande uit Sébastien Carabin, Didier Bats en Rob Peeters eindigde respectievelijk op de 21ste, 22ste en 23ste plaats. De Nederlander David Nordemann eindigde in hun spoor op de 24ste plaats.

Yana Belomoina

Bij de dames ging de zege naar de Oostenrijkse Christina Kollmann, die ook op het hoogste punt van de dag al als eerste was doorgekomen. De winnares van 2016 haalde het met meer dan zeven minuten voorsprong op een andere Oostenrijkse Angelika Tazreiter. De Oekraïense Yana Belomoina, recent nog winnares van de world cup xc in Albstadt, werd derde.

Alice Pirard

De Franse Margot Moschetti en de Duitse Nadine Rieder vervolledigden de top vijf. De Belgische Alice Pirard eindigde nog net in de top tien.

Michiel Van Aelbroeck

Belgische ritwinst was er wel weggelegd bij de Elite masters. De 31-jarige Michiel Van Aelbroeck haalde het er voor de Oostenrijker Josef Hausleitner, die op meer dan vier minuten eindigde.

Kris Willemsens

MTB-legende Bart brentjens eindigde er net buiten de top tien, hij werd elfde. Ook Leander Hamelink (12de), Kris Willemsens (13de) en Tom Van Brempt (15de) eindigden in de top 15.

Wim de Bruin

Ook in de open categorieën waren er ereplaatsen weggelegd voor renners uit de Benelux. Zo eindigden Wim de Bruin, Jan Van Zeebroeck en Ries Leeuwestein respectievelijk als tweede, derde en vierde bij de SK1.

In de SK2 was er een vierde plaats weggelegd voor de Belg Tim Wouters en in de SK3 een derde plaats voor Geoffrey Maes en een vierde voor Wil Baselmans.

Morgen staat de langste etappe van deze Alpentour Trophy op het programma, een etappe van 69 kilometer en 2800 hoogtemeters die de renners naar Ramsau am Dachstein brengt alvorens ze opnieuw in Schladming zullen finishen.

De voorlopige uitslag:

my1.raceresult.com/75244/?lang=en#0_A792FB

DoorJan Geys