Alpentour Trophy: Ritwinst voor Mensi, Geismayr blijft leider

Door Jan Geys -

Alpentour Trophy: Ritwinst voor Mensi, Geismayr blijft leider

De Italiaan Daniele Mensi kaapte in de derde rit van de Alpentour Trophy de ritzege weg voor de neus van de twee Centurion-Vaude teammaats Hermann Pernsteiner en Daniel Geismayr. De Nederlander Hans Becking werd vierde, terwijl Alban Lakata de grote verliezer van de dag was en zijn achterstand in de tussenstand zag oplopen. Bij de dames ging de zege naar de Oostenrijkse Angelika Tazreiter. Belgische ritzeges waren er weggelegd voor Michiel Van Aelbroeck (elite masters) en Jan Van Zeebroeck (SK1).

Na een regenachtige nacht kwam het zonnetje gelukkig al snel weer piepen boven de bergen rond Schladming. Op papier zag deze derde rit er iets makkelijker uit dan de eerste twee etappes, met vooral in de tweede helft van de rit de klim naar de Hauser Kaibling die als scherprechter zou dienen.

In het begin van de rit reed met Simon Stiebjahn, Daniel Geismayr en Daniele Mensi een trio aan de leiding, een half minuutje later gevolgd door een grote groep onder leiding van Alban Lakata en Hans Becking. De leider in het bergklassement, Daniele Mensi, muisde er vooraan op de lange klim naar de Hauser Kaibling vandoor. Op de top volgde het Centurion-Vaude duo Geismayr/Pernsteiner op 27″, terwijl Hans Becking daar al tegen een achterstand van 1’42” aankeek. Ook Didier Bats, David Nordemann en Sébastien Carabin kwamen met de eerste 20 boven.

Mensi moest in de afdaling naar de finish nog wat terrein prijsgeven, maar hield uiteindelijk toch nog 6 tellen over op Pernsteiner en Geismayr. Hans Becking eindigde als vierde op 55″. De grote verliezer vandaag was de tweede in de tussenstand, Alban Lakata. Lakata staat ook vanavond nog steeds tweede in die tussenstand, maar hij zag zijn achterstand op leider Geismayr wel oplopen tot 2’06”.

Didier Bats eindigde vandaag op een 13de plaats, terwijl David Nordemann en Sébastien Carabin wiel in wiel over de finish kwamen op de 16de en 17de plaats. Ook Rob Peeters haalde nog net de top twintig.

Angelika Tazreiter

Ook bij de dames ging de leidster in het bergklassement vandaag met de ritzege lopen. Angelika Tazreiter haalde het met 1’31” voorsprong op de leidster in de tussenstand, Christina Kollmann. De Française Margot Moschetti werd net als gisteren derde. Alice Pirard kwam vandaag als achtste over de finish.

Bij de elite masters scoorde Michiel Van Aelbroeck voor de derde dag op rij, want nadat hij al de beste was in de eerste twee ritten, won hij ook vandaag de derde rit. Bart Brentjens werd net als gisteren zevende bij de elite masters.

Geoffrey Maes

In de andere categorieën was er ritwinst weggelegd voor de Belg Jan Van Zeebroeck bij de SK1, een klasse waarin Wim de Bruin voor de tweede dag op rij derde werd. Tim Wouters deed in de SK2 dan weer een plaatsje beter als gisteren, hij werd tweede. En ook Geoffrey Maes mocht op het podium plaatsnemen, hij werd derde in de SK3.

Morgen mogen de renners in de slotrit nog een laatste keer alles uit hun lijf persen. Een slotrit die geen meter vlak zal zijn, want in de individuele klimtijdrit van 14 kilometer moeten de renners nog 1300 hoogtemeters overwinnen om de top van de Planai Schaf-alm te bereiken.
De volledige uitslag vind je hier: my1.raceresult.com/75244/?lang=en#

DoorJan Geys