Alpentour Trophy: sterke Tim Smeenge tweede na vroege demarrage

Sport
25 June 2022 — Juul van Loon

Als in de Alpentour Trophy de rook van de eerste twee loeizware klimetappes is opgetrokken is het steevast tijd voor de meer tactische rit naar Hauser Kaibling. Die is 55 kilometer lang en heeft nog steeds een klim van 20 kilometer als hoofdmoot, maar zeker het snelle begin nodigt uit tot anticiperen. Demarreren dus, en dat is wat Tim Smeenge al op de eerste oplopende meters deed. Er zat jus achter die versnelling, want de Drent van KMC zag alleen Daniele Mensi hem nog bijhalen en pakte een knappe tweede plek.

Tja, en dat kon Smeenge aan de finish in het Planai-stadion in Schladming zelf ook niet geloven. “Dit was een van de beste dagen op mijn mountainbike ooit”, sprak hij na afloop dolgelukkig. “Tweede worden in zo’n etappe, in een meerdaagse met zo’n sterk startveld. Daar ben ik echt heel blij mee. De benen waren super.”

Smeenge kreeg de complimenten van Frans Claes. Die zag dat zowel Aleksei Medvedev, als Daniel Geismayr én klassementsleider Leonard Paez het gat dat Smeenge op de startklim sloeg probeerden te dichten, allemaal zonder resultaat. “Niet niks als je standhoudt tegen dat soort mannen”, gaf Claes zijn Nederlandse concurrent een schouderklop.

Bijna 15 kilometer verder, aan de voet van de klim van 1300hm, maakte Mensi nog de oversteek naar Smeenge en werd het voor de mannen van het klassement – waarin de Leuvenaar derde staat – een tactisch steekspel. “We waren aan elkaar gewaagd”, keek de coureur van Verhofsté MTB Team op de etappe terug. “Het tempo lag dan weer hoog, dan viel het weer stil. Niemand durfde echt door te drukken. Pas op het eind bleef het tempo hoog. Paez reed nog weg, maar ik kon erbij blijven. Al kwam op het laatste klimmetje voor de streep wel het stoom uit mijn oren om het tempo van Tony Longo te volgen.”

Het leverde Claes de achtste plek op in de daguitslag. Belangrijker: hij behield zijn derde plek in het klassement. Hij verdedigt morgen in de klimtijdrit (13km) een voorsprong van een kleine drie minuten op Longo. ,,Ik ga er alles aan doen om op dat podium te eindigen.”

Seppe Rombouts, hier zien we ‘m aan de rechterkant er nog net aanhangen bij de kopgroep, herpakte zich na zijn pechdag van gisteren. Hij werd op nog geen 5 minuten achterstand van Smeenge vijftiende. “Dit soort lange klimmen liggen mij wel”, zei hij tevreden.

Annemarie Worst en Vincent Baestaens (zoekplaatje op de foto) trokken de lijn van de vorige twee dagen door. Na een derde plek en een tweede plek waren ze nu het allersnelste duo van de dag, zes seconden voor het snelste tweetal bij de mannen. Worst was ook weer de snelste vrouw van de etappe. Deze keer was de etappezege bij de elitevrouwen voor het eerst niet voor Greete Steinburg. Zij moest, een paar minuten na Worst, de Duitse Vanessa Schmidt voor zich dulden.

Alle resultaten zijn hier te vinden. Zondag wordt de Alpentour Trophy traditioneel afgesloten met de klimtijdrit.

Meer over de Alpentour Trophy hier: www.vojomag.nl/?s=alpentour+trophy

Copyright foto’s: Alpentour Trophy.