Andalucia Bike Race 2022: de tijdrit beslist niet over de eindzege

Sport
24 February 2022 — Jeffry Goethals

Vooraf werd de tijdrit op dag vier in de 2022 Andalucia Bike Race als een mogelijk beslissend punt gezien voor het eindklassement. De explosieve 30 kilometers met 900 hoogtemeters in de omgeving van Villafranca de Córdoba brachten echter geen verschuivingen in het klassement. Opnieuw wonnen Wout Alleman en Fabian Rabensteiner, maar ze kropen maar enkele seconden dichterbij op de leiders Seewald en Stosek. Bij de vrouwen staan er ondertussen 4 groene vinkjes naast de namen van Ariane Lüthi en Amy Wakefield.

Een tijdrit in het midden van een meerdaagse marathonwedstrijd kan altijd een breekmoment zijn. De dagelijkse routine wordt doorbroken en met vermoeide benen moet er voluit doorgeknald worden. Het was uitkijken naar de top drie van het klassement bij de mannen, aangezien er daar nog geen grote verschillen konden worden gemaakt. De hoofdrolspelers startten met 1 minuut verschil en wij zagen tot onze verbazing Wout Alleman en Fabian Rabensteiner voor Hans Becking en José Dias aan de Recinto Ferial (= evenemententerrein) van Villafranca de Córdoba verschijnen. Ze hadden hen op dus meer dan een minuut achterstand gereden. De leiders Andreas Seewald en Martin Stosek waren sterk gestart en kregen halverwege de nationale kampioenen in het zicht, maar in het tweede powergedeelte moesten ze echter weer terrein prijsgeven. Het uiteindelijke verschil: 18 seconden, in het voordeel van Wout en Fabian.

“Gisteren reden we lek en was het ook koud aan de start. Geen topdag dus, maar vandaag ging het goed en werden we 14de.  Het deelnemersveld is misschien wel sterker dan in de Cape Epic, dus daar zijn we zo vroeg op het seizoen heel tevreden mee.”  – Sébastien Carabin

Bij de vrouwen stond er andermaal geen maat op het Zwitsers/Zuid-Afrikaanse duo Ariane Lüthi en Amy Wakefield. Ze kunnen morgen op hun eigen tempo de koninginnenrit uitrijden want ze hebben bijna 20 minuten voorsprong. Dit terwijl het bij de mannen sowieso een strijd op het scherpst van de snee zal zijn. Er zitten amper 1 minuut en 18 seconden tussen plaats 1 en 2.

Top vijf mannen en de overige Belgen/Nederlanders:

1. Fabian Rabensteiner & Wout Alleman (B) – 1:13:35
2. Andreas Seewald & Martin Stosek – 1:13:53
3. Hans Becking (NL) & José Dias – 1:15:22
4. Riccardo Chiarine & Francesco Failli – 1:15:33
5. Leonardo Paez & Daniele Mensi – 1:15:44
14. Sebastien Carabin (B) & Pierre Billard – 1:19:05
17. Frans Claes (B) & Manuel Pliem – 1:19:33
25. Tim Smeenge (NL) & Teus Ruijter (NL) – 1:21:06
33. Erno McCrae (B) & Jochen De Vocht (B) – 1:24:45
36. Jean-Frederik Finoulst (B) & Ingvar Omarsson – 1:25:54
Top drie vrouwen:
1. Ariane Lüthi & Amy Wakefield – 1:37:04
2. Janine Schneider & Irina Lutzelschwab – 1:38:24
3. Costanza Fasolis & Claudia Peretti – 1:38:54

De volledige resultaten en het klassement kun je hier terugvinden:
http://www.andaluciabikerace.com/en/resultados-by-garmin
Foto’s zonder watermerk: © Andalucia Bike Race

Het Vojo-Bikehigh team

Naar het klassement hebben we eigenlijk nog niet gekeken. Een tijdrit waar je op een bepaald tijdstip, dat gebaseerd is op je positie ten opzichte van de 199 andere teams, gaat starten … moet je dat de avond voordien wel doen. Momenteel zitten we in het midden van het pak en rijden we net buiten de top tien van de Masters 30 (die toepasselijk met een 30-tal teams zijn). We starten met een halve minuut verschil en besluiten om direct voluit te gaan, om zo bij het Franse duo voor ons aan te pikken en mee met hen tempo te maken.

Het duurt niet lang of we zitten al in hun kielzog en merken dat het gewoon niet snel genoeg gaat en ook het sterk klimmende Mixed team achter ons sluipt dichterbij. We steken een tandje bij en kijken vanaf nu alleen nog maar vooruit. Uiteindelijk halen we meer dan 15 teams in en hebben we niet het gevoel dat het vat leeg is. Morgen staat er nogmaals een echte marathonrit op het programma. Vamos de nuevo a tope!

Komoot – Jouw route naar avontuur. Komoot is een app voor het vinden, plannen en delen van avonturen. Gedreven door het verlangen om de wereld te verkennen en met behulp van aanbevelingen van vele outdoorliefhebbers, is het hun missie om unieke avonturen te inspireren en voor iedereen mogelijk te maken.