Andalucia Bike Race 2022: Seewald en Stosek nemen direct de leiding!

Door Jeffry Goethals -

  • Sport

Andalucia Bike Race 2022: Seewald en Stosek nemen direct de leiding!

Vandaag ging de eerste etappe van de 2022 Andalucia Bike Race, de opener van de UCI Marathon Series, van start. Geen proloog, maar direct een knoert van een rit met maar liefst 2700 aangekondigde hoogtemeters over 62 kilometer. Het duo met wereldkampioen Andreas Seewald en Martin Stosek kwam als eerste over de finish, met op relatief korte afstand het nationale kampioenenduo Wout Alleman en Fabien Rabensteiner. Bij de vrouwen nemen Ariane Lüthi en Amy Wakefield de witte leiderstrui.

Het was zonnig en fris aan de start bij de gloednieuwe Olivo Arena in Jaén, maar vanaf het startschot weerklonk, werd het duidelijk dat het hier “serious business” is. De top van de eerste klim lag op 23km en die begon al na enkele kilometers. De temperaturen stegen tot boven de 25° en marathons zijn niet meer de boulevards van enkele jaren geleden. Technisch moet je uit de voeten kunnen en je materiaal moet op punt staan. Zonder dropper post en een full-suspension ben je zwaar in het nadeel.

© Alex Luise

Zowel bij de elite mannen als elite vrouwen was het de vorm van het begin van het seizoen aftasten. Maar toch waren het de verwachte namen, met bij de mannen zowel een Belg als Nederlander op de voorposten.

“Bijna boven op de eerste klim vertrokken Andreas Seewald en Martin Stosek en moest mijn ploegmaat Fabian even passen. Op de top hadden we al een minuut achterstand, maar daarna hebben we bijna niks meer verloren. Dat belooft voor de komende dagen.” – Wout Alleman

Top vijf mannen:

1. Andras Seewald & Martin Stosek – 2:43:20
2. Fabian Rabensteiner & Wout Alleman (B) – 2:45:00
3. Martin Frey & Simon Stiebjahn – 2:48:31
4. Hans Becking (NL) & José Dias – 2:48:31
5. Leonardo Paez & Daniele Mensi – 2:51:25
Top drie vrouwen:
1. Ariane Luthi & Amy Wakefield – 3:35:22
2. Stefanie Dohrn & Lelja Tanavic – 3:44:22
3. Janine Schneider & Irina Lutzelschwab – 3:44:31

De volledige resultaten kun je hier terugvinden:
http://www.andaluciabikerace.com/en/resultados-by-garmin

Foto’s zonder vermelding: © Andalucia Bike Race

Het Vojo-Bikehigh team

Wij hadden besloten rustig te starten en ons niet te laten opjagen door de furieuze Spaanse duo’s. De start verliep zoals gepland, maar op de eerste klim werd al duidelijk dat ik (uw auteur van dit artikel) de reis naar het verre Zuiden zoals gewoonlijk (net als bij de Cape en Alps Epic) niet goed had verteerd. Jasper (Bikehigh) hield het tempo op peil, zodat we bij de eerste Mixed teams bleven. De eerste afdaling was niet zo moeilijk, maar wel met een grote kans op lekrijden. We namen geen risico’s en toch haalden we meerdere duo’s in … De moraal steeg, jammer genoeg van korte duur. Mijn benen draaiden bij de eerstvolgende klim ook niet en het was uitkijken naar de volgende (technischere) afdaling.

Korte, nijdige herlanceringen werden afgewisseld met rotspartijen en off-camber stroken bezaaid met wortels. Het was genieten!

Daar reden we uitstekende lijnen en schoven we weer op naar voor. Ikzelf voelde me ook stilaan beter worden en voor even reden we met dezelfde inspanning ook dezelfde wattages. De hierop volgende afdaling was nog leuker, want nu kwamen we op de trails van de proloog van vorig jaar. Korte, nijdige herlanceringen werden afgewisseld met rotspartijen en off-camber stroken bezaaid met wortels. Het was genieten! Bij de laatste klim gingen (eigenlijk zoals verwacht) … de 4 pinkers aan. Hoewel de klim niet zo lastig of lang was, kroop ik omhoog en met de blik op Jasper zijn achterwiel moest ik proberen te overleven. Panikeren doen we echter niet, want morgen is er een nieuwe dag en met een positieve ingesteldheid recupereer je snel!

Komoot – Jouw route naar avontuur. Komoot is een app voor het vinden, plannen en delen van avonturen. Gedreven door het verlangen om de wereld te verkennen en met behulp van aanbevelingen van vele outdoorliefhebbers, is het hun missie om unieke avonturen te inspireren en voor iedereen mogelijk te maken.

DoorJeffry Goethals