Andalucia Bike Race 2022: Seewald/Stosek en Lüthi/Wakefield zijn de eindlaureaten

Sport
27 February 2022 — Jeffry Goethals

De 2022 Andalucia Bike Race 2022 zit erop! Na de beslissende koninginnenrit op vrijdag en de korte afsluitende etappe op zaterdag hebben Andreas Seewald en Martin Stosek bij de mannen en Ariane Lüthi en Amy Wakefield bij de vrouwen de eindzege op zak gestoken. Belgisch kampioen Wout Alleman, met Fabian Rabensteiner aan zijn zijde, schitterde met 3 ritzeges en de tweede plaats in het eindklassement. Nederlands kampioen Hans Becking en José Dias werden knap derde. Lees hier het verhaal van de laatste 2 dagen …

Er was regen aangekondigd voor de koninginnenrit op vrijdag, maar buiten een paar druppels bij de start waren het vooral lekke banden en valpartijen die in de omgeving van Córdoba uit de lucht zijn komen vallen. Het ging duidelijk om de knikkers en na de gravelstrook van een kleine 10 kilometer ging de gas op de eerste klim vol open bij de UCI mannen. Wout Alleman en zijn ploegmaat Fabian Rabensteiner, de enigen die de leiders nog in gevaar konden brengen, hadden het moeilijk en moesten de eerste drie duo’s laten rijden.

Hans Becking en José Dias hadden daarentegen, na de kleine teleurstelling van de tijdrit, hun “warrior mode” aan staan en gingen vol in de aanval. Het waren jammer genoeg lekke banden en valpartijen die over de overwinning hebben beslist. Met een lekke achterband van de Portugees op 5 kilometer van het einde en een leegloper vooraan (en een val) bij de Nederlander verspeelden ze hun kansen op de dagzege. Wout Alleman viel ook nog op het einde en werd vijfde op een dikke 2 minuten. De tweede plaats in de ranking werd behouden, de eindoverwinning was hiermee voor de jonge Belg wel gaan vliegen.

“Het parcours was zeker niet gevaarlijker dan de eerste twee dagen. De vermoeidheid begint bij een stage race daarentegen naar het einde toe een belangrijke rol te spelen en dat heeft vooral op de concentratie een invloed … ”  – Frans Claes

Ook bij de vrouwen speelden valpartijen hun rol. Wij zagen onderweg het Italiaanse duo Claudia Peretti & Constanza Fasolis (die derde stonden in het klassement) bekomen van een stevige schuiver en ook aan de finish was te zien dat de ploegmate van Ariane Lüthi, Amy Wakefield, een gehavende knie had. Ze finishten toch nog tweede met een kleine achterstand van 10 seconden op Greete Steinburg en Janina Wust, die pas 6de stonden in de algemene ranking, en vandaag duidelijk hadden uitgekozen om voor de overwinning te gaan. Ook het tweede (Schneider/Lutzelschwab) en het vierde duo (Dohrn/Tanovic) van het klassement verloren tijd en stonden niet op het dagpodium. Hun achterstand viel wel binnen de perken.

Top vijf mannen en de overige Belgen/Nederlanders:
1. Andreas Seewald & Martin Stosek – 3:07:19
2. Hans Becking (NL) & José Dias – 3:07:42
3. Martin Frey & Simon Stiebjahn – 3:08:54
4. Tiago Ferreira & Miguel Muñoz Moreno – 3:09:37
5. Fabian Rabensteiner & Wout Alleman (B) – 3::15:57

13. Tim Smeenge (NL) & Teus Ruijter (NL) – 3:15:57
14. Sebastien Carabin (B) & Pierre Billard – 3:16:11
16. Frans Claes (B) & Manuel Pliem – 3:16:59
31. Erno McCRae (B) & Jochen De Vocht (B) – 3:30:38
36. Jean-Frederik Finoulst (B) & Ingvar Omarsson – 3:39:21

Top drie vrouwen:
1. Greete Steinburg & Janina Wust – 3:55:36
2. Ariane Lüthi & Amy Wakefield – 3:55:46
3. Greta Karasiovaite & Katazina Sosna – 4:01:08

De laatste rit

De afsluitende etappe was een kortere rit van slechts 40 kilometer (met meer dan 1000 hoogtemeters), en het ging na de start onmiddellijk stevig omhoog. De strijdbijl voor het eindklassement was zowel bij de mannen als vrouwen begraven, maar voor de dagzege werd er wel nog gestreden. Het Singer Racing Team met Martin Frey en Simon Stiebjahn, wisten Tiago Ferreira en Miguel Muñoz Moreno van het DMT Racing Team te verslaan. Seewald en Stosek werden derde. Wout Alleman en Hans Becking wisten, ondanks het lichamelijke leed van de dag voordien, respectievelijk hun tweede en derde plaats in het eindklassement te behouden. De kleine verschillen van het begin van de wedstrijd zijn uiteindelijk toch nog meerdere minuten geworden. Alle andere Belgen en Nederlanders hebben hun klassement op de laatste dag kunnen behouden of verbeteren, behalve Sebastien Carabin die ‘s nachts ziek is geworden en niet meer van start ging.

Ariane Lüthi en Amy Wakefield bevestigden hun dominantie en wonnen, na het kleine hiaat gisteren, ook de afsluitende rit. Op het podium stonden dezelfde duo’s die in het eindklassement ook tweede (Schneider/Lutzelschwab) en derde (Dohrn/Tanovic) zijn geworden.

Eindklassement mannen en de overige Belgen/Nederlanders:

1. Andreas Seewald & Martin Stosek – 14:31:15
2.Fabian Rabensteiner & Wout Alleman (B) – 14:37:15
3. Hans Becking (NL) & José Dias – 14:40:58
4. Martin Frey & Simon Stiebjahn – 14:45:13
5. Leonardo Paez & Daniele Mensi  – 14:47:24
13. Frans Claes (B) & Manuel Pliem – 15:32:00
17. Tim Smeenge (NL) & Teus Ruijter (NL) – 15:40:53
29. Erno McCRae (B) & Jochen De Vocht (B) – 16:27:12
32. Jean-Frederik Finoulst (B) & Ingvar Omarsson – 16:48:09

Eindklassement vrouwen:

1. Ariane Lüthi & Amy Wakefield – 18:39:13
2. Janine Schneider & Irina Lutzelschwab – 19:07:36
3. Stefanie Dohrn & Lelja Tanovic – 19:23:38

De volledige resultaten en het eindklassement kun je hier terugvinden:
http://www.andaluciabikerace.com/en/resultados-by-garmin
Foto’s zonder watermerk: © Andalucia Bike Race

Het Vojo-Bikehigh team

Het was bij de koninginnenrit bibberen aan de start met de regen die uit de grijze lucht kwam vallen, maar na enkele kilometers bleek dat het parcours best meer regen had mogen hebben. Ook nu nog was de gravelweg één grote stofwolk waar het opletten was voor crashes en lekke banden. Hierna begonnen we aan de eerste klim en zelf moest ik passen op de stukken waar power in de benen nodig was. De tijdrit van de dag voordien, die we vol hadden gereden, had er duidelijk ingehakt.

Na een uurtje doseren begon het steeds beter te gaan en krikten we ons ritme weer omhoog. Op de tweede klim van de dag, “El Reventón”, die door de natte stenen best moeilijk lag, gingen we eersteklas en op de hiernavolgende spoorweg trapten we een stevige versnelling om door de vele dwarsbalken niet stil te vallen.

Na een uurtje doseren begon het steeds beter te gaan en krikten we ons ritme weer omhoog. Op de tweede klim van de dag, “El Reventón”, die door de natte stenen best moeilijk lag, gingen we eersteklas en op de hiernavolgende spoorweg trapten we een stevige versnelling om door de vele dwarsbalken niet stil te vallen. Het recept in de afdaling is ondertussen gekend. Ik neem de leiding en Jasper volgt en doet dat steeds beter. We halen meerdere teams in, eindigen sterk en laten al onze metgezellen van de afgelopen dagen achter ons.

In de afsluitende etappe was bij beiden het bobijntje af. Jasper zat met een overbelasting aan zijn enkel die begon op te spelen en heeft zich 2u30 lang in mijn wiel vastgebeten, maar ook ik kon geen hoog tempo meer ontwikkelen. Samen hebben we de teller van valpartijen op een halve en lekke banden op nul gehouden en de 2022 Andalucia Bike Race met succes beëindigd.

Alle onze ritten staan integraal op de Vojo Komoot pagina.