Andalucia Bike Race 2022: halverwege en Wout Alleman wint "back-to-back"

Sport
23 February 2022 — Jeffry Goethals

We zitten ondertussen halverwege in de 2022 Andalucia Bike Race en de startplek in Jaén werd omgeruild voor Andújar. Ten noorden van deze gemeente bevindt zich het kurkdroge Sierra de Andújar natuurpark. Hier werden aan een hoge snelheid, als je vergelijkt met de voorgaande dagen, de 70 kilometer en 1900 hoogtemeters afgelegd. De top 3 duo’s bij de mannen waren aan elkaar gewaagd, maar opnieuw kwamen Wout Alleman en zijn Italiaanse ploegmaat als eersten over de meet. Ariane Lüthi en Amy Wakefield scoorden 3 op 3 en staan dus bij de vrouwen nog steeds soeverein aan de leiding.

Gisteravond was het voor de volledige karavaan al druk inladen om ‘s ochtends de transfer van een klein uurtje te maken naar Andújar. De start was opnieuw om 10u en iedereen moest noodgedwongen wat vroeger opstaan. De eerste 35 kilometer van de wedstrijd waren enorm snel, met gemiddelde snelheden bij de toppers van dik boven de 25km/u. Daarna werd het parcours iets uitdagender en werden de klimmen langer. Vooral in de laatste lange afdaling was het opletten om geen brokken te rijden en valpartijen te vermijden. De top drie uit het klassement bij de mannen was enorm aan elkaar gewaagd en bleef tot de laatste meters samen. Wederom trokken Wout Alleman en Fabian Rabensteiner in een sprint aan het langste eind. Hans Becking en José Dias werden tweede, voor de leiders in het klassement, Andreas Seewald en Martin Stosek.

“Na de valpartij gisteren, had ik gelukkig geen last van mijn gehavende knieën en had ik zelfs goeie benen. Naar het einde toe zakten we er zeker niet door, en dankzij de technische skills van Teus bleven we verder opschuiven om zo in de top 20 te eindigen”.  – Tim Smeenge

Bij de andere aanwezige laaglanders viel de prestatie van de jonge Nederlanders Tim Smeenge en Teus Ruijter op. Na een zware valpartij, gisteren van Tim, herpakten ze zich en reden ze dankzij een sterk slot naar een mooie 19de stek. Frans Claes en Manuel Pliem deden vandaag een plekje beter dan gisteren en werden 15de. In de eerste rit verloren ze door de hectiek in de start bijna 10 minuten, maar ondertussen staan ze wel al op een 17de plaats in het algemeen klassement. Bij de vrouwen staat er geen maat op Ariane Lüthi & Amy Wakefield, al waren ze vandaag maar 3 minuten voor op het steeds beter wordende Italiaanse duo Costanza Fasolis & Claudia Peretti. We zijn benieuwd of de tijdrit van morgen in Villafranca de Córdoba, over 30 kilometer en 900 hoogtemeters, op een XCO-achtig parcours, voor verschuivingen in het klassement bij de mannen zal zorgen en of er bij de vrouwen een ander duo op het hoogste schavotje zal kunnen pronken.

Top vijf mannen en de overige Belgen/Nederlanders:

1. Fabian Rabensteiner & Wout Alleman (B) – 2:46:58
2. Hans Becking (NL) & José Dias – 2:47:00
3. Andras Seewald & Martin Stosek – 2:47:01
4. Leonardo Paez & Daniele Mensi – 2:47:59
5. Martin Frey & Simon Stiebjahn – 2:48:50
15. Frans Claes (B) & Manuel Pliem – 2:54:04
19. Tim Smeenge (NL) & Teus Ruijter (NL) – 2:55:40
23. Sebastien Carabin (B) & Pierre Billard – 2:57:02
32. Erno McCrae (B) & Jochen De Vocht (B) – 3:05:56
39. Jean-Frederik Finoulst (B) & Ingvar Omarsson – 3:10:15
Top drie vrouwen:
1. Ariane Lüthi & Amy Wakefield – 3:33:43
2. Costanza Fasolis & Claudia Peretti – 3:36:25
3. Janine Schneider & Irina Lutzelschwab – 3:36:25

De volledige resultaten en het klassement kun je hier terugvinden:
http://www.andaluciabikerace.com/en/resultados-by-garmin
Foto’s zonder watermerk: © Andalucia Bike Race

Het Vojo-Bikehigh team

Wij zijn hier met ons twee. Zonder verzorger, mechanieker en chauffeur zijn we volledig op onszelf gewezen om de rompslomp van een verplaatsing te regelen. We hadden een tijdschema afgesproken, wat we perfect hebben kunnen volgen. Het was wel even vreemd opkijken toen we bijna als laatsten richting de start vertrokken, maar uiteindelijk waren we meer dan op tijd. Iets te vroeg zelfs, want de zon was nog niet door de wolken komen prikken en het was koud. Slechts 7 graden!

We bleven mooi in de buurt van onze “concurrenten” van de voorgaande dagen en daar waar bij sommige duo’s de frustraties op dag 3 beginnen op te spelen, loopt het bij ons steeds meer gesmeerd. We kennen ondertussen elkaars zwaktes en sterktes en maken daar optimaal gebruik van.

De benen deden bij ons twee pijn en we schakelden een tandje kleiner dan de vorige twee dagen om onze spieren te sparen voor het zwaardere tweede gedeelte van de etappe. We bleven mooi in de buurt van onze “concurrenten” van de voorgaande dagen en daar waar bij sommige duo’s de frustraties op dag 3 beginnen op te spelen, loopt het bij ons steeds meer gesmeerd. We kennen ondertussen elkaars zwaktes en sterktes en maken daar optimaal gebruik van. Kop over kop reden we de laatste kilometers om de stevige kopwind te trotseren. Morgen hebben we praktisch een iets makkelijkere dag, we kunnen een uurtje langer slapen en zullen normaal gezien twee keer zo snel terug aan de finish staan.

Komoot – Jouw route naar avontuur. Komoot is een app voor het vinden, plannen en delen van avonturen. Gedreven door het verlangen om de wereld te verkennen en met behulp van aanbevelingen van vele outdoorliefhebbers, is het hun missie om unieke avonturen te inspireren en voor iedereen mogelijk te maken.