Andalucia Bike Race: Hans Becking grijpt twee ritzeges

Door Jan Geys -

  • Sport

Andalucia Bike Race: Hans Becking grijpt twee ritzeges

Hans Becking en zijn DMT-makkers hebben er een sterke Andalucia Bike Race opzitten die bekroond werd met twee ritzeges voor Becking. Toch was er nog één iemand sterker. De eindzege ging immers naar de Spanjaard David Valero. Bij de vrouwen herhaalde de Noorse Hildegunn Hovdenak haar zege van vorig jaar.

De volgende dag liep het echter al mis voor Hans Becking. Een stuk glas kwam dwarsliggen en scheurde de band van de ex-Nederlandse kampioen open. Gevolg: weg leiderstrui. Gelukkig verzachtte ploegmakker Tiago Ferreira de pijn met de ritwinst. De leiderstrui verhuisde naar de schouders van David Valero. Die verstevigde de volgende dag zijn leiderstrui met ritwinst in Andujar.

Valero controleerde de situatie in de vierde rit en in de sprint greep Hans Becking zijn tweede ritsucces voor Tiago Ferreira en David Valero. Ook in de koninginnenrit rond Cordoba liet Valero zich de kaas niet van het brood eten. De leider in de tussenstand won de rit en vergrootte zijn voorsprong op dichtste achtervolger Tiago Ferreira.

In de slotrit van 57 kilometer trok het DMT Racing Team nog een laatste keer alle registers open. Becking en Ferreira sloegen een kloof en eindigden als tweede en eerste, maar omdat andere renners (waaronder leider Valero) verkeerd reden door een slechte bewegwijzering, besloot de organisatie om de uitslag te schrappen en de tijd te stoppen aan checkpunt twee. Een beslissing die voor heel wat commotie zorgde, want in andere wedstrijden krijgen renners die niet het officiële parkoers volgen een straftijd.

David Valero werd terecht of niet toch als eindwinnaar gekroond, al dient gezegd te worden dat hij de voorbije dagen bewees een van de sterkste renners in de wedstrijd te zijn. Valero haalde het met een voorsprong van meer dan 7 minuten op Tiago Ferreira en 15’37” op Victor Manuel Fernandez. Hans Becking eindigde als vijfde. Wat verderop eindigden Roel Verhoeven en Gerben Mos respectievelijk als 13de en 16de.

Bij de vrouwen speelden Hildegunn Hovdenak en Natalia Fischer enkele keren haasje over, maar het was Hovdenak die na de koninginnenrit de macht greep en die in de slotrit niet meer afstond. Ze haalde het voor Natalia Fischer en Lisette Rosenbeck.

Foto’s copyright Andalucía Bike Race

DoorJan Geys