Anne Terpstra en Mathieu van der Poel zijn de Nederlandse mountainbikers van 2019

Door Jan Geys -

  • Sport

Anne Terpstra en Mathieu van der Poel zijn de Nederlandse mountainbikers van 2019

In het Limburgse Sittard werden gisterenavond de Nederlandse MTB Awards voor 2019 uitgereikt. Het mag niet verbazen dat Anne Terpstra en Mathieu van der Poel er met de awards gingen lopen. Puck Pieterse en Niek Hoornsman mochten tijdens dezelfde verkiezing de Award voor Talent van het Jaar in ontvangst nemen.

MTB Award Elite-vrouwen

MTB Award Elite-mannen

Mathieu van der Poel heeft er een indrukwekkend seizoen opzitten, en dat in 3 verschillende fietsdisciplines. In het door hem zo geliefde mountainbiken werd Van der Poel Europees kampioen en won hij drie wereldbekerwedstrijden. Ondanks dat hij in slechts vijf van de zeven manches aan de start stond, werd hij toch tweede in het wereldbekerklassement.

MTB Award Talent-vrouwen

Puck Pieterse werd in 2019 Nederlands kampioene bij de junior-vrouwen en liet zien in deze categorie ook internationaal goed mee te kunnen. Ze werd vijfde op het EK en op het WK eindigde ze als zevende. Ook in het veld laat ze ondertussen mooie dingen zien met als voorlopig hoogtepunt een Europese titel bij de junioren. Zij nam in Sittard de trofee Talent van het Jaar bij de vrouwen mee naar huis.

MTB Award Talent-mannen

Niek Hoornsman bekroonde in juli een uitstekend jaar met de Nederlandse titel bij de junioren. De mountainbiker uit Wieringerweg presteerde constant en was ook de beste in het eindklassement van de 3-Nations Cup; goed voor de Award Talent van het Jaar bij de mannen.

Mountainbike Tracks

De MTB Awards stonden dit jaar in het thema van ‘Mountainbike Tracks’. Op veel plekken in Nederland wordt er door vrijwilligers, mountainbikers, natuurorganisaties en sportbonden gebouwd aan een uitbreiding en verbetering van het mountainbike routenetwerk. Dit zorgt voor meer veiligheid, een verbeterd gebruik van de natuur, minder conflicten met andere recreanten en meer plezier onder mountainbikers. Het heeft daarom een belangrijk rol in de ontwikkeling van de sport in Nederland.

Genomineerden

In de categorie elite-mannen waren Hans Becking, Erik Groen, David Nordemann, Mathieu van der Poel en Milan Vader genomineerd. Bij de elite-vrouwen waren dat Sophie von Berswordt, Lotte Koopmans, Anne Tauber, Anne Terpstra en Annemarie Worst. Kans op de titel in de categorie Talent-mannen maakten Jesse Bikker, Mick van Dijke, Tim van Dijke, Marten Haitjema en Niek Hoornsman. Aniek van Alphen, Hannah van Boven, Romana Carfora, Larissa Hartog en Puck Pieterse waren de kanshebbers in de categorie Talent-vrouwen.

DoorJan Geys