Anne Terpstra maakt zich op voor haar debuut in de Cape Epic!

Door Jan Geys -

  • Sport

Anne Terpstra maakt zich op voor haar debuut in de Cape Epic!

Anne Terpstra, die vorig jaar helemaal doorbrak met winst in de wereldbeker van Vallnord, zal dit seizoen voor het eerst aan de start verschijnen van de Cape Epic. Ze doet dat samen met haar teamgenote bij Ghost, de Hongaarse Barbara Benko. Beiden beseffen dat er best een risico aan verbonden is in dit olympisch jaar.

Anne Terpstra staat alvast te popelen om op 15 maart de Untamed African MTB Race eindelijk van haar bucket list te schrappen. “Eerlijk gezegd was ik steeds een beetje bang om deel te nemen aan de Absa Cape Epic, dus heb ik er nooit serieus over nagedacht om deel te nemen”, bekent Terpstra. “Maar de voorbije jaren kreeg ik al enkele keren de kans om samen met Barbara (Benko, nvdr) deel te nemen aan een MTB-meerdaagse en ondertussen ken ik door de vele stages ook de Kaapregio in Zuid-Afrika een beetje. Na een aantal goede gesprekken met het team – en na mijn fantastische seizoen 2019 – denken we dan ook dat we er dit jaar als team klaar voor zijn.”

Ook dertigvoudig (!) Hongaars kampioene Barbara Benko droomde al langer van een deelname aan de Absa Cape Epic. Zuid-Afrika is ook voor haar niet nieuw, zo nam ze in het verleden al deel aan de Wines2Whales en de Tankwa Trek, maar in de Cape Epic moet ze op haar 30ste nog steeds haar debuut maken. “Deelnemen aan de Cape Epic staat al langer op mijn verlanglijstje, maar daarvoor moest ik wel eerst de perfecte partner vinden. Ik wil het goed doen of niet”, stipt ze aan.

Foto copyright ZC Marketing Consulting team

“Met Anne en de steun van het Ghost Team heb ik die perfecte match gevonden”, gaat Benko enthousiast verder. Maar of een deelname aan de Cape Epic geen risico inhoudt zo vlak voor de Olympische Spelen in Tokio, wilden we graag weten? “Velen zullen denken dat het risicovol is om net in een olympisch jaar voor het eerst voor de Cape Epic te kiezen, en misschien hebben ze wel gelijk. Je kan nooit met zekerheid voorspellen met welke conditie je nadien huiswaarts zal keren, maar ik vertrouw mijn coach voor 120%. Dit jaar begint de wereldbeker pas in mei en dus is er nog voldoende tijd om te recupereren en ons klaar te stomen voor de Olympische Spelen.”

Foto copyright ZC Marketing Consulting team

De Hongaarse ziet het alvast zitten met teammaatje Terpstra. “Anne en ik hebben verschillende karakters maar om de een of andere reden liggen we elkaar bijzonder goed. Op de fiets hebben we genoeg aan een blik om te weten hoe de ander zich voelt en ook naast de fiets hebben we veel plezier samen, wat ik heel belangrijk vind. Ik wil op die momenten niet te veel drama en stress, maar wel iemand die kalm en cool is en die ik kan vertrouwen.” 

Dat we Terpstra en Benko bij de grote kanshebsters voor de eindzege in de Cape Epic mogen rekenen, staat buiten kijf. Eindwinst zou de kers op de taart zijn voor het Ghost Factory Racing Team, maar daarvoor moet wel eerst afgerekend worden met de tegenstand en de grillen van de Zuid-Afrikaanse Karoo. De eerste leiderstrui ligt alvast binnen bereik, want de proloog op de flanken van de Tafelberg zou het duo goed moeten liggen. Op 15 maart weten we meer!

Meer info via www.cape-epic.com.

DoorJan Geys