BEC #1 – Kluisbergen: leuk dagje in de modder

Door Jan Geys -

BEC #1 – Kluisbergen: leuk dagje in de modder

Afgelopen zaterdag werd in Kluisbergen de Belgian Enduro Cup 2017 afgetrapt met de enige Vlaamse wedstrijd van het seizoen. Meteen ook de ideale wedstrijd om terug het wedstrijdritme op te pakken.

Wortels, boomstronken, boomstammen die in de weg lagen, snelle en tragere en technischere stroken, porties waar je stevig moest trappen (maar minder dan in 2016!): er was voor ieder wat wils en het geheel was, ondanks de regen en modder, leuk om doen! Kortom, de organisatie was er in geslaagd om beter te doen dan in 2016 …

Eén van de nieuwigheden voor dit seizoen is dat de frames gemerkt werden, zoals in de Enduro World Series. Dit met als doel dat je je materiaal spaart, zodat je geen zware straftijd zou oplopen indien je door pech van materiaal moet wisselen.

Julien Soussigne, die één jaar geleden hier in Kuisbergen de allereerste manche uit de geschiedenis van de Belgian Enduro Cup won en ook eindwinnaar werd van de BEC 2016, deed dit afgelopen zaterdag nog eens over. Hij toonde zich de beste in de Vlaamse modder, maar het was geen makkelijke overwinning …

Het was zijn eigen ploegmaat bij de Superbikers, Loïc Maryns, die het hem moeilijk maakte in vooral het tweede wedstrijdgedeelte. Maryns won in de namiddag de scratch van de laatste special in daglicht … en alle drie de specials die in het donker werden gereden! Helaas had hij veel tijd verloren in SP3, waarin hij 55ste werd. Dit heeft hem ongetwijfeld de overwinning gekost, want hij eindigde uiteindelijk op slechts vier seconden van Julien Soussigne.

We zien Johnny Magis niet vaak aan de start verschijnen van een BEC, maar als hij deelneemt, is het niet om de figurant uit te hangen. Vorig seizoen won hij de manche in Rendeux en in Kluisbergen werd hij derde. Hij won terloops ook twee specials (SP2 en SP6) en werd drie keer tweede.

Bertrand Gilles, de tweede in de eindstand van de BEC 2016, stond na de 7 specials in daglicht op de tweede plaats, maar de drie specials die in het donker werden gereden deden hem de das om. Hij verloor nog twee plaatsen en eindigde dus net naast het podium.

En dit is dan het podium, met van links naar rechts: Bertrand Gilles (4de), Loïc Maryns (2de), Julien Soussigne (1ste), Johnny Magis (3de) en Nicolas Daniels (5de).

Gilles Franck, ploegmaat van Johnny Magis bij GT-Wallonia, won bij de junioren en werd knap zevende in de scratch.

Nico Casteels, tester bij Vojo, werd achtste en haalde het bij de Masters 1 voor Ben Pauwels (12de) en Jef Janssens (22ste). Xavier Bodeux mocht bij de Masters 2 op het hoogste podiumtrapje plaatsnemen en Gilles Desagher deed hetzelfde bij de Masters 3.

De nachtritten in Kluisbergen zorgen voor een bijzondere sfeer en we zien renners met verschillende set-ups vertrekken. Zo is er de optimist die met een klein frontaal lampje start, tot de renner die geen risico neemt en vier lampen op het stuur monteert, net zoals de zware Amerikaanse trucks met hun vele koplampen!

Bij de kadetten ging de zege naar Jonas Debois (11de) voor Gauthier Servais (24ste) en Maxime Legrand (33ste).

Alex Marchal was ongenaakbaar bij de dames! Ze won dan ook alle tien de specials! Caro Soussigne werd tweede en Kristien Nelen derde.

Nee, met een e-mtb rijden is niet altijd een voordeel! Zeker niet als je, zoals het merendeel van de renners, je jezelf op een zeer steil en glibberig hellinkje in de eerste special vastrijdt … De zege bij de e-mountainbikes ging naar Jeffry Goethals, die 31ste werd in de scratch.

Afspraak binnen twee maanden voor de Enduro de l’Amblève, de tweede manche van de Belgian Enduro Cup die tevens dienstdoet als het Belgisch kampioenschap enduro!

Website: www.endurocup.be

Uitslag Belgian Enduro Cup #1 – Kluisbergen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/03/14732.pdf” height=”700px” save=”1″]

DoorJan Geys