BEC Enduro van de Lesse: een eerste duo-enduro in België

Sport
28 April 2022 — Olivier Maes

Op 24 april ging het 2022 seizoen van de Belgian Enduro Cup van start met de Enduro van de Lesse in Daverdisse. Voor deze vijfde editie werd een compleet nieuwe formule bedacht waarbij de nadruk naast het racen ook op gezelligheid en solidariteit werd gelegd.

Onder een dreigende hemel startten meer dan 250 deelnemers aan de wedstrijd.

Het was de bedoeling en opzet dat de rijders de specials in teams van 2 aflegden, waarna het klassement gebaseerd werd op de tijd van het traagste teamlid. Maar er werd uiteindelijk ook een individueel klassement opgemaakt. Een andere bijzonderheid was dat de specials in eender welke volgorde en zo vaak als gewenst gereden konden worden.

Dankzij de lichte regen tijdens de voorgaande nacht en de droogte van de afgelopen weken lagen de trails er optimaal bij.

Zoals we gewend zijn in Daverdisse beginnen de specials met een relatief vlak stuk waar een goed uithoudingsvermogen het verschil kan maken. Stapsgewijs worden de trails steiler en uitdagender en deels hierdoor, maar ook door vermoeidheid belandde er hier en daar een deelnemer in het decor.

Beetje bij beetje trokken de wolken weg en konden zowel de deelnemers als de toeschouwers genieten van het heerlijke lenteweer.

De mooi aangelegde bochten konden dankzij de uitstekende grip aan hoge snelheden worden aangesneden.

De technische features aan het einde van de trails zorgden voor een spektakel voor de talrijke aanwezige supporters.

Martin Maes was ook van de partij en reed een van zijn eerste enduro wedstrijden aan het stuur van zijn nieuwe Orbea Rallon. Hij bewees opnieuw dat hij de snelste Belg is door op elke special als eerste te eindigen, behalve op special 8 waar hij de vijfde beste tijd liet noteren. Dit leverde hem de eerste plek in het individuele klassement op.

Bart De Vocht probeerde Martin Maes nog het vuur aan de schenen te leggen maar eindigde uiteindelijk op de tweede plaats van het individuele klassement. Hij behaalde in het duo-klassement samen met zijn teammaat Olivier Bruwiere wel de eerste plek.

Na een zeer spannende wedstrijd, waarbij Gilles Franck samen met de Nederlander Manu Warnet 4 specials wonnen, net zoals het team van Bart De Vocht en Olivier Bruwiere, strandden Gilles en Manu, door een kleine valpartij van eerstgenoemde, toch op een tweede plaats met een verschil van slechts 3 seconden op Bart en Olivier.

Het is ondertussen al van 2019 geleden dat we van deze prachtige locatie konden bewonderen, gezien de specials buiten dit evenement helaas niet toegankelijk zijn. Desondanks hebben alle aanwezigen met volle teugen van de heerlijke trails genoten.

De podiums van het duo-klassement: links het algemeen klassement met op de derde plaats Jonas Demuylder en Alexis Roukens, op de tweede plaats Gilles Franck en Manu Warnet en op de ereplaats Bart De Vocht en Olivier Bruwiere en rechts het e-bike klassement met op de laagste trede Grégory Masson en Julien Bertholet, op de tweede plek Ronald Hubert en Patric Maes en ten slot op de hoogste trede Tom Pölderl en Moritz Hallmanss.

De podiums van de individuele klassementen: op de bovenste rij van links naar rechts, de dames met op de derde plaats Puck Warnet, op de tweede plek Dorien Van Dyck (niet op de foto) en op de eerste plek Kristien Nelen, de cadetten met op de derde plaats Elvis Dermience, op de tweede plaats Tibo Breugelmans en op de eerste plaats Jules Vereycken, de elites met op de derde plaats Manu Warnet, op de tweede plaats Bart De Vocht en op de eerste plaats Martin Maes. Op de onderste rij van links naar rechts: de masters 1 met op de derde plaats Ben Pauwels, op de tweede plaats Jean-François Krier en op de eerste plaats Nicolas Casteels, de masters 3 met als overwinnaar Gilles Desagher. De podiums van de junioren en de masters 2 ontbreken op de foto’s, want daarvan klopte de timing initieel niet. Ondertussen werd alles rechtgezet en was het Géraud Heine bij de U19 en Benoit Compère bij de 45+ die de overwinning op hun naam hebben gezet.

We kijken alvast uit naar de meest mythische wedstrijd van de Belgian Enduro Cup die op zaterdag 7 mei in Remouchamps zal doorgaan.

De volledige resultaten van de Enduro van de Lesse 2022

Kalender van de Belgian Enduro Cup 2022:

  • 7 mei 2022: Amblève Légende Enduro (Aywaille)
  • 10 juli 2022: Enduro van Chaudfontaine
  • 10 september 2022: Grand Raid Godefroy Enduro (Bouillon)

Meer info over de BEC: www.belgianendurocup.com