Belgian Ardennes Marathon Series onthult kalender voor seizoen 2023

Sport
29 October 2022 — Jan Geys

De Belgian Ardennes Marathon Series staat in 2023 in het teken van stabiliteit en continuïteit. De zeven MTB-marathons die dit jaar op de kalender stonden, vullen ook de kalender van volgend seizoen, met als enige opvallende verandering een nieuwe datum voor de Hard’n Marathon. Hieronder lees je er meer over: 

Na twee ontwrichte seizoenen door de pandemie, kon men in België in 2022 eindelijk een volledig marathonseizoen beleven. In 2023 – het zevende seizoen alweer van de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS) – bouwt de MTB-serie verder op de basis van dit jaar, met dezelfde zeven evenementen die op het programma staan. Het wordt een seizoen dat in tweeën wordt gesneden door een zomerstop van twee maanden: het eerste blok loopt van april tot juni en telt vier marathons, terwijl het tweede blok van 4 weken, dat zich uitstrekt over augustus en september, uit drie wedstrijden zal bestaan.

Qua reglementen en categorieën valt er wel een grote verandering op te merken. Tijdens de Raid des Hautes Fagnes van dit jaar deed men al een test en de verdeling van het klassement van de dames in twee categorieën (Elite tot 34 jaar en Masters voor 35 jaar en ouder) zal nu worden uitgebreid tot alle evenementen op de kalender. Het is ook de bedoeling om de oprichting van een startbox voor vrouwen te veralgemenen.

Voortaan telt de BAMS dus zeven categorieën: twee voor dames (Elite en Masters) en vijf voor de mannen (Beloften, Elite, Masters 1, 2 & 3). De leider van elke categorie zal aan het einde van elke manche een leiderstrui overhandigd krijgen en zal worden gevraagd om deze te dragen tijdens het volgende evenement.

Voordat we verder gaan met de details van de kalender van 2023, herinneren we je er nog even aan dat er verschillende afstanden in dezelfde manche kunnen meetellen voor het BAMS-klassement. Het barema van de punten is uiteraard aangepast aan de afstand. Zo zal een overwinning in een XL-evenement van bijvoorbeeld 120 kilometer meer punten opleveren dan een overwinning in een wedstrijd van 65 kilometer, die als Medium geklasseerd staat.

Zoals gebruikelijk is het La Hallonienne, in Grand-Halleux, dat de kalender opent. In 2023 gebeurt dat op 10 april, oftewel tweede paasdag. Hier levert alleen de langste afstand (75 kilometer) punten op voor het BAMS-klassement, maar daarnaast staan ​​er natuurlijk nog kortere afstanden op het programma, zoals op de meeste evenementen elders.

Een maand later, op zondag 14 mei, is het tijd voor de Hard’n Marathon, in Miavoye, in de provincie Namen. Het evenement, dat dit jaar voor het eerst op de kalender verscheen, heeft immers besloten voor een nieuwe datum te kiezen. Een van de redenen was de beschikbaarheid van vrijwilligers en dus wordt de Hard’n Marathon in 2023 half mei betwist en niet meer eind juli zoals dit jaar. Voor de BAMS-ranking tellen twee afstanden mee: de 85 en de 100 kilometer.

Op 28 mei wordt iedereen in La Reid verwacht voor een nieuwe uitgave van de Ardennes Trophy (en de superlekkere rijsttaart). Hier hebben de marathonrijders de keuze uit twee afstanden: 65 en 95 kilometer.

Het eerste wedstrijdblok komt op zondag 18 juni ten einde in Malmedy. In de klassieker Raid des Hautes Fagnes kunnen de moedigsten opteren voor de langste afstand van 115 kilometer, wie dat wat veel van het goede vindt kan kiezen voor 90 of 65 kilometer.

Na een zomerstop van twee maanden worden de debatten op 20 augustus heropend ter gelegenheid van de Chouffe Marathon. In de regio van Houffalize heb je naar goede gewoonte de keuze uit 65 of 95 kilometer.

De langste afstand van het seizoen valt nog maar eens te beurt aan de Grand Raid Godefroy, op zondag 10 september. Naast die wedstrijd van 120 kilometer leveren ook de wedstrijden van 70 en 90 kilometer punten op voor het BAMS-klassement. Voor zij die graag twee wedstrijden willen meepikken in Bouillon, wordt op zaterdag 9 september naast de enduro ook een gravelevenement aan het GRG-programma toegevoegd.

Voor het derde jaar op rij zal de Raid Bocq in Godinne (provincie Namen) de eer hebben om het seizoen van de BAMS in schoonheid af te sluiten. Op zondag 17 september heb je er de keuze uit twee afstanden: 70 en 100 kilometer.

Kalender Belgian Ardennes Marathon Series 2023:

  • 10/04: La Hallonienne – Grand-Halleux (75 km)
  • 14/05: Hard’n Marathon – Miavoye (85 & 100 km)
  • 28/05: Ardennes Trophy – La Reid (65 & 95 km)
  • 18/06: Raid des Hautes Fagnes – Malmedy (65, 90 & 115 km)
  • 20/08: La Chouffe Marathon – Achouffe (65 & 95 km)
  • 10/09: Grand Raid Godefroy – Bouillon (70, 90 & 120 km)
  • 17/09: Raid Bocq – Godinne (70 & 100km)

Meer info via de website van de BAMS