Belgian Enduro Cup 2017: veel nieuwigheden

19 January 2017 — Jan Geys

Tijdens een persconferentie kwamen de organisatoren van de Belgian Enduro Cup in detail terug op het tweede seizoen van de BEC. Een verrassende manche, het Belgisch kampioenschap en een reglement dat gewijzigd werd: ziehier alles wat je moet weten over het seizoen 2017!

preview-Belgian-enduro-cup-2017-bikepark-eau-dheureRenners, journalisten en partners werden uitgenodigd in het nieuwe bikepark van de Lacs de l’Eau d’Heure voor een goedgevulde avond. Voor het tweede seizoen op rij staat Greg Masson, die eind 2015 erin slaagde om meerdere organisatoren met elkaar te verenigen in een gemeenschappelijk project, aan het commando van de BEC. In 2016 resulteerde dit in de lancering van de Belgian Enduro Cup. En dat eerste seizoen mag gerust als geslaagd bestempeld worden!

preview-Belgian-enduro-cup-2017-speechGreg kwam in detail terug op alle wedstrijden die deel uitmaken van de kalender van de Belgian Enduro Cup 2017. En net zoals in 2016 is het Kluisbergen dat op 4 maart het seizoen zal openen. En het doet dit op een originele manier waarbij een deel van de wedstrijd overdag wordt afgewerkt en een deel ‘s nachts. Niet iedereen was even unaniem over deze wedstrijd (behalve dan over de sfeer die er heerste), maar men belooft ons dat men de formule wat gaat wijzigen en dat de wedstrijd wat minder fysisch en technischer wordt. Net als in 2016 zullen de laatste specials in het donker afgewerkt worden.

preview-Belgian-enduro-cup-2017-bobaf-compere-embleveNa een lange pauze van twee maanden zal de BEC op 6 mei verder gezet worden met de zwaarste brok van het seizoen: de Enduro de l’Amblève die voortaan als Amblève Légende Enduro door het leven zal gaan. De wijzigingen beslaan niet enkel de naam, want naast de enduro zullen er de dag nadien ook een toertocht en een marathon georganiseerd worden. De enduro staat dus nu op zaterdag gepland en niet langer op zondag. Voor de sterksten staat er een combinatie enduro + marathon op het programma … Verder kregen we te horen dat de start ook op een andere locatie zal gegeven worden (niet meer in het sportcentrum van Remouchamps, maar wel in dat van Aywaille). Maar het grootste nieuws is dat de Enduro de l’Amblève, toch de referentie in België, eindelijk het Belgisch Kampioenschap Enduro mag verwelkomen! Een mooie beloning voor Bobaf (op de foto hierboven) en zijn kameraden. We hopen ook dat Martin Maes zijn titel komt verdedigen, die hij in 2016 in Houffalize veroverde.

Enduro_Amblève_2015_Copyright_Y_Delhalle_VojoMag-1Negen specials: dat is wat er te wachten staat voor de renners op 28 mei tijdens de Enduro de la Lesse die plaatsvindt in Daverdisse. Dit is een nieuwe stop op de kalender van de BEC, gelanceerd door Grégory Burtomboy. Er werd ons toegefluisterd dat er wel eens een zeer lange en fysisch veeleisende special tussen de negen specials van de wedstrijd zou kunnen glippen … Dit belooft dan ook een zeer interessante wedstrijd te worden in een prachtige omgeving!

Enduro_Hamoir_BEC_2016_Copyright_OBeart_Vojomag-54Dan volgt er opnieuw een lange pauze van bijna drie maanden. Op 19 augustus is het dan de beurt aan de Enduro d’Hamoir. Deze wedstrijd werd in 2016 georganiseerd door Patric Maes en net zoals na Kluisbergen, waren de deelnemers ook niet unaniem na afloop van deze wedstrijd. Maar men luisterde goed naar de kritiek en men kondigt aan dat het parcours grondig zal gewijzigd worden! Opgelet, ook hier gaat het om een zaterdag!

preview-Belgian-enduro-cup-2017-lio-van-eldom-malmedyEnkele weken geleden kondigde men nog aan dat de kalender uit vijf wedstrijden zou bestaan tegenover zes in 2016, maar tijdens de persconferentie volgde er een grote verrassing. We hebben wel degelijk recht op een zesde manche! En niet de minste, want deze zal plaatsvinden in Malmedy, luisterend naar de naam Enduro des Hautes Fagnes. Een regio met veel potentieel, waar we ongetwijfeld ook zullen kunnen genieten van de faciliteiten van het bikepark van de Ferme Libert. En als je dan nog weet dat het onder meer Lionel Van Eldom (foto hierboven) en André Verkenne zijn, van Gravity Bike Development, die daar de touwtjes in de handen nemen, dan weet je dat het in orde zal zijn. Malmedy zal zo de afwezigheid van twee mooie wedstrijden compenseren die wel op de kalender van 2016 figureerden: Chaudfontaine en Rendeux, die in 2018 hopelijk wel terug van de partij zullen zijn.

GRG_2016-528En wat is de Belgian Enduro Cup zonder zijn finale in Bouillon, in het kader van de Grand Raid Godefroy. Het evenement werd vorig jaar alom geprezen en is in 2017 toe aan zijn derde editie. Nog steeds op zaterdag, voor de GRG van zondag, met zes specials en mooie technische tracés. Zet zaterdag 9 september dus al maar in het rood in je agenda!

preview-Belgian-enduro-cup-2017-maillotBehalve de nieuwe manches van de Belgian Enduro Cup 2017 en de wedstrijden die wijzigingen zullen ondergaan, vinden we ook in het reglement enkele interessante wijzigingen. We sommen er enkele op:

 • De leider van het algemeen klassement zal voortaan herkenbaar zijn aan een leiderstrui en een specifiek stuurbord.
 • De startlijst van elke manche zal gebaseerd worden op de eerste 40 uit het algemeen klassement en het nummer 1 wordt voorbehouden voor de regerende Belgische kampioen.
 • Frames, vorken en wielen zullen voor elke manche gelabeld worden. Er zijn ook straffen voorzien in geval dat je één van deze onderdelen dient te vervangen in de loop van de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd is elke vorm van technische assistentie verboden, maar hulp tussen de renners is wel toegelaten (en wordt zelfs aangemoedigd).
 • Ook de puntentabel voor de scratch van elke wedstrijd werd herzien. Het puntenverschil tussen de eersten wordt groter (50 punten tussen de eerste en de tweede, 30 punten tussen de tweede en derde, tegenover voordien steeds 20 punten. Dus 500-450-420 tegenover 500-480-460, enz). Voortaan pakken de eerste 200 punten, tegenover 150 vorig seizoen.
 • Aan het einde van het seizoen is een price money van 600 euro voorzien.
 • En er worden ook leuke prijzen verloot door de partners van de BEC aan twee renners die hebben deelgenomen aan alle manches van het seizoen, zoals een verblijf in Malmedy of een set remmen.

preview-Belgian-enduro-cup-2017-chimayDe persvoorstelling werd afgesloten door een kaasdegustatie vergezeld van een Chimay-biertje, één van de partners van de Belgian Enduro Cup 2017. Net als in 2016 mag je je bij Vojo ook in 2017 weer verwachten aan de nodige avant-premières en wedstrijdverslagen.

preview-Belgian-enduro-cup-2017-orga


Kalender 2017

 • 04/03 : Kluisbergen
 • 06/05 : Amblève
 • 28/05 : Daverdisse
 • 19/08 : Hamoir
 • 03/09 : Malmedy
 • 09/09 : Bouillon

Website Belgian Enduro Cup: www.endurocup.be