Belgian Enduro Cup 2019: een kalender met slechts 4 manches!

Sport
27 October 2018 — Jan Geys

Gisterenavond werd tijdens de prijsuitreiking van dit seizoen de kalender van de Belgian Enduro Cup 2019 onthuld. Die kalender telt volgend jaar slechts vier manches met naast de klassiekers Amblève, Bouillon en Daverdisse ook één nieuwe locatie. En er komen ook enkele kleine wijzigingen aan het reglement.

Tijdens de prijsuitreiking werden de winnaars van de Belgian Enduro Cup 2018 in de bloemetjes gezet. In 2018 werd dat klassement nog opgemaakt aan de hand van vijf wedstrijden (Rendeux, Amblève, Profondeville, Daverdisse en Bouillon), maar slechts drie van die vijf wedstrijden blijven ook in 2019 bestaan. Doe daar nog de nieuwkomer bij en je komt uit op vier wedstrijden voor 2019.

Daverdisse opent in 2019 de BEC, en dat op zondag 28 april. Waar de renners zich tijdens de wedstrijd met elkaar zullen meten in de gechronometreerde specials, komt er in 2019 ook een nieuwe formule, de “endurando”. Deze enduro toertocht vindt bij sommige manches tijdens hetzelfde weekend plaats, bij andere op een latere datum. De data van deze endurandos zijn nog niet bekend en zullen later meegedeeld worden.

Op zaterdag 4 mei is het de beurt aan de mythische Enduro van de Amblève. Een maand later, op zaterdag 1 juni, staat er voor het eerst de Enduro van Banneux op de kalender. Dit dorp ligt vlak bij Remouchamps en de tracks van de Amblève.

Na een zomerstop van maar liefst drie maanden volgt tot slot de finale in Bouillon, waar in het kader van de Grand Raid Godefroy ook volgend seizoen weer een enduro zal georganiseerd worden. Deze finale is in 2019 tevens het Belgisch kampioenschap enduro! De datum: zaterdag 7 september.

Aan het reglement van de Belgian Enduro Cup worden enkele kleine dingen gewijzigd. Zo zijn e-bikes ook in 2019 welkom, maar zij zullen niet langer in het scratch-klassement opgenomen worden. En er komt een uitgebreidere controle van de e-bikes, om situaties als dit seizoen met opgevoerde e-bikes te vermijden.

Slechts drie van de vier wedstrijden tellen mee voor het eindklassement, maar zij die aan meerdere manches deelnemen, mogen bonuspunten verwachten. De puntenverdeling is nog niet bekend. Tot slot zal een eventuele chicken way tijdens alle manches op dezelfde manier aangekondigd worden. En uiteraard blijft Vojo ook in 2019 partner van de Belgian Enduro Cup!

Kalender Belgian Enduro Cup 2019:

– 28 april 2019: Daverdisse
– 4 mei 2019: Amblève
– 1 juni 2019: Banneux
– 7 september: Bouillon