Belgian Enduro Cup 2023 | Chaudfontaine opent het bal

Door Jan Geys -

  • Sport

Belgian Enduro Cup 2023 | Chaudfontaine opent het bal

Dit weekend ging de Belgian Enduro Cup 2023 van start in Chaudfontaine! De site van het voormalige DH-centrum van België heeft zich perfect omgevormd naar enduro, niet alleen dankzij de trails van het Trail Center aan het Fort van Chaudfontaine, ook door de exclusieve specials die speciaal voor de dag van de wedstrijd werden toegevoegd. Olivier Bruwiere en Kristien Nelen waren de grote winnaars van de dag.  

Dankzij het succes van vorig jaar was het evenement enkele weken van tevoren al uitverkocht met meer dan 300 inschrijvingen!

Het bewijs dat er ook in België veel bikers enthousiast zijn voor enduro, zelfs wanneer de wedstrijden plaatsvinden op terreinen die het hele jaar door toegankelijk zijn, zoals het geval is met de trails rond het Fort van Chaudfontaine.

Naast de 4 specials die plaatsvonden op de hellingen van het Fort, waren er echter ook nog 4 nieuwe specials, waaronder een – met de vriendelijke toestemming van een lokale eigenaar – speciaal voor de gelegenheid gecreëerde special.

Het wordt uitdrukkelijk verzocht om deze specials niet buiten het evenement na te rijden en je de rest van het jaar enkel te concentreren op de prachtige en toch al vrij talrijke officiële trails rond het Fort van Chaudfontaine. Anders zou dit gevolgen kunnen hebben voor de organisatie van de wedstrijd voor de komende jaren en ook voor het onderhoud van het Trail Center. Ja, niet iedereen weet dit, maar de winst van de wedstrijd wordt volledig gebruikt om de huur van de (privé) site van het Trail Center van het Fort van Chaudfontaine en het onderhoud ervan te financieren om de site de rest van het jaar open te houden.

De korte maar steile en ruwe specials (tussen 1.10 en 2.30 minuten voor de besten) garandeerden het spektakel onder een prachtige zon (behalve aan het einde van de dag). Door de regen van de voorgaande dagen was de grond hier en daar echter erg glad.

Martin Maes (die zich concentreert op zijn internationale doelstellingen) en Gilles Franck (de winnaar van vorig jaar kampt met een blessure) waren de afwezigen, maar verder zagen we een heel mooi deelnemersveld bestaande uit Belgische, Franse, Nederlandse en Duitse renners. En er was zelfs een Argentijn die van zijn verblijf in België gebruikmaakte om van deze endurowedstrijd te komen proeven!

De zege ging naar de razendsnelle Olivier Bruwiere, een specialist van DH-marathons (hij won met name de Méga de la Réunion in 2022), die het met bijna 15 seconden voorsprong haalde voor Nicolas Mathieu, eerder een specialist van de DH-sprint. Bart De Vocht ging lopen met de derde podiumplaats, voor Bastien Renard en Robin Matot. Bij de dames was Belgisch kampioene Kristien Nelen opnieuw de snelste, voor Puck Warnet en Roos Op De Beeck.

Bij de e-bikers was Maxime Lichtken met overmacht de sterkste, met meer dan een minuut voorsprong op Patric Maes, zijn naaste achtervolger (die wel wint bij de Masters – afwezig op het podium rechts)!

De winnaars van de andere categorieën zijn: Tibo Breugelmans (Junioren), Elvis Dermience (Kadetten), Jelle Hemelsoen (Masters 1), David Galle (Masters 2) en Gilles Desagher (Masters 3).

Tot slot willen we ook de veertig vrijwilligers bedanken die dit evenement mogelijk hebben gemaakt, zij stonden in voor de linten rond het parcours, de tijdopname, de veiligheid van de specials en niet te vergeten de bar (in samenwerking met het biermerk “La Redoutable”) en de keuken die de hele dag door 400 Luikse balletjes en frieten serveerde.

De tweede manche van de BEC vindt plaats in Remouchamps, een wedstrijd die dit jaar uitzonderlijk twee dagen zal duren. Er zijn nog enkele plaatsen vrij: https://www.njuko.net/ambleve-enduro2023

Uitslag BEC Chaudfontaine 2023:https://my.raceresult.com/240942/

DoorJan Geys