BeMC #3: Alleman de rit, Becking het geel

Door Jan Geys -

  • Sport

BeMC #3: Alleman de rit, Becking het geel

De ene dag is de andere niet in de BeMC. Gisteren zaten Wout Alleman en Hans Becking nog in zak en as, vandaag gingen ze met de vetste vissen lopen. Voor Alleman was dat een eerste ritzege in de BeMC, voor Becking een nieuwe gele trui. Al is het verschil met Laurens Sweeck met nog één rit voor de boeg wel bijzonder klein.

Alleman en Becking wisten voor aanvang van de derde rit wat hen te doen stond. Wilden ze nog een prijs scoren in deze BeMC, dan mochten ze geen kans onbenut laten. Ze lieten er dan ook geen gras over groeien en trekken al vroeg in de derde rit samen op avontuur.

De twee waren net te sterk voor leider Laurens Sweeck die al snel alleen kwam te zitten. Voor de start bedroeg de voorsprong van Sweeck op dichtste achtervolger Hans Becking 3’09”; vanaf dan was het proberen om de schade te beperken en het geel te vrijwaren.

Bij het keerpunt in Houffalize, waar het peloton over het befaamde circuit van de World Cup MTB en het BK XCO werd gestuurd, is de situatie als volgt: Alleman en Becking rijden er nog steeds samen aan de leiding, op 1’20” gevolgd door de eenzame Laurens Sweeck die dapper voor elke seconde blijft vechten.

Een groepje met Frans Claes en Simon Gregoire volgt nog wat verderop.

Op de technische afdaling na Ollomont gaat het bijna mis voor Sweeck, die even voet aan grond moet zetten en ook nog enkele seconden verliest door beneden de verkeerde richting uit te draaien.

Becking en Alleman komen wel zonder kleerscheuren door deze hachelijke passage, wat niet iedereen kan zeggen. Zo was Frans Claes een van de renners die hier in het decor belandde, gelukkig zonder erg.

Wout Alleman weet in het slot medevluchter Hans Becking nog van zich af te schudden, wat hem zijn eerste felbegeerde ritzege in de BeMC oplevert. Een mooie troostprijs na de offday van gisteren. Becking geeft nog 1’06” toe op Alleman, waarna het wachten is op de binnenkomst van Sweeck. Deze laatste komt uiteindelijk zes luttele seconden tekort om ook vanavond het klassement aan te voeren. Het geel verhuist dus opnieuw naar de schouders van Becking, terwijl Alleman naar de derde plaats wipt in de tussenstand.

In het wiel van Sweeck werd José Dias vierde, Frans Claes eindigde als vijfde.

Bij de vrouwen viel er ook vandaag niets in te brengen tegen Bettina Janas, die het met bijna zes minuten haalde voor Monica Calderon Martinez en Irina Lützelschwab. Dit is meteen ook de top drie in de tussenstand. Beste Belgische werd nog maar eens Joyce Vanderbeken op plaats vijf, Elodie Kuijper eindigde als achtste.

In de andere categorieën gingen de ritzeges net als gisteren naar Simon Gregoire (Open Men 20) die als zevende eindigde in de scratch, Stijn Van Boxstael (Open Men 35), Kris Henderieckx (Open Men 45), Dietmar Müller (Open Men 55) en Jolien Janssen (Open Women).

De slotrit van 66 kilometer bestaat traditioneel uit twee lussen rond Borzée waarna de eindwinnaars van de BeMC 2022 gekend zullen zijn.

Uitslag rit 3 BeMC 2022: www.bemc.be/resultaten-2022

DoorJan Geys