Benelux Cup: Bart De Vocht en Anne Terpstra te sterk in Nieuwkuijk

17 April 2017 — Jan Geys

Naar goede gewoonte staat er in het paasweekend in het Nederlandse Nieuwkuijk de Paasbike op het programma. Dit is de tweede manche van de Benelux Cup en dit jaar was de wedstrijd tevens het toneel van het Benelux Kampioenschap. En het was de Belg Bart De Vocht die er zich sterker toonde dan de Nederlandse thuisrijders Michiel van der Heijden en Milan Vader. Wel Nederlands succes bij de dames, want daar stond er geen maat op Anne Terpstra.

Bart De Vocht (KTM-Bike Vision) begon nochtans niet al te best aan zijn wedstrijd, want hij kwam al snel ten val en moest de anderen dan ook laten gaan.

In die eerste wedstrijdhelft was het vooral de Nederlander Milan Vader (Watersley R+D) die het tempo bepaalde in deze snelle wedstrijd. Hij reed solo aan de leiding en even voor halfweg kon Michiel van der Heijden (Scott-Sram) zijn wagonnetje aanpikken. Iedereen dacht dat de twee vogels gaan vliegen waren en het onder hun beidjes zouden mogen gaan uitvechten, maar dat was zonder Bart De Vocht gerekend. De Vocht reed het gat naar voren weer toe en ook Hans Becking (CST-Sandd-American Eagle) slaagde daar bij het ingaan van de laatste ronde in. Becking probeerde de anderen meteen te verrassen, maar die lieten niet begaan. Milan Vader maakte in die slotronde een klein foutje en dat was het sein voor Bart De Vocht om vol door te gaan. Hij sloeg een kleine kloofje en hoe hard Michiel van der Heijden ook probeerde, het was te laat.

Dit is meteen een opsteker voor De Vocht, nadat hij vorige week in Beringen nog moeite had om het tempo tot op het einde vol te houden en ronde na ronde terrein moest prijsgeven. De plaatsen twee tot en met vijf waren wel weggelegd voor rood-wit-blauw. Michiel van der Heijden werd tweede voor Milan Vader, Hans Becking en Frank Beemer (Habitat).

Bart De Vocht: “Ik denk dat ik in het begin van de wedstrijd elke boom geraakt heb, ik kwam dan ook zeker een keer of vier ten val. Dan weer stond mijn zadel scheef, dan weer mijn stuur. Maar nadien werd ik rustiger en maakte ik geen fouten meer.”

Michiel van der Heijden: “Zo vaak kan ik niet in eigen land rijden en het is toch hier dat ik ben beginnen fietsen. Ik had Milan nog gezegd dat we moesten oppassen als De Vocht zou terugkeren … Ik voel dat ik deze winter vooruitgang heb geboekt, maar het blijft afwachten hoe het in de wereldbekers zal gaan. De omschakeling na de Cape Epic was even moeilijk, maar het gaat de goede kant uit.”

Milan Vader had dit te zeggen over waarom hij het werk vooraan vooral overliet aan Michiel van der Heijden: “Soms moet je gokken. De rechte stukken waren te zwaar voor me, want vergeet niet dat de anderen een jaartje ouder zijn dan mij.”

Als Anne Terpstra (Ghost) aan de start verschijnt dan weten de andere dames al bij voorbaat dat ze zo goed als zeker voor de tweede plaats rijden. En zo geschiedde. Al bleef de kloof met Denise Betsema in het begin van de wedstrijd best wel klein. Aan de meet bedroeg het verschil echter al meer dan drie minuten. Kiki van Asselt werd derde.

Anne Terpstra: “Ik weet dat ik me kan opblazen wanneer ik te snel start, dus ronde twee moest ik even snel kunnen gaan als ronde één. Het blijft toch altijd speciaal om in eigen land te rijden en ik geniet er ook wel van dat ik eens kan domineren, want dat gebeurt niet elke week.”

Denise Betsema werd dankzij haar tweede plaats de nieuwe leidster in het klassement van de Benelux Cup.

De wedstrijd in Nieuwkuijk was tevens het Benelux kampioenschap en dit zijn de kampioenen die dit weekend gehuldigd werden:

Bart De Vocht (elite heren), Anne Terpstra (elite dames), Mick van Dijke (junioren), Zoë Mulder (dames junioren), Lukas Malezsewski (nieuwelingen), Puck Pieterse (nieuwelingen meisjes), Christian de Graaff (masters 30), Gerrit Delfosse (masters 40) en Ronny Geerts (masters 50).

De volledige uitslagen zijn hier te vinden: www.mtbbeneluxcup.com/nl/resultaten

De volgende manche van de Benelux Cup vindt pas plaats over iets meer dan een maand, in het weekend van 20 en 21 mei om precies te zijn. Het mtb-circus strijkt dan neer in het Belgische Eupen.