Benelux Cup: Schuermans en Michiels de beste op de mijnterril van Beringen!

9 April 2017 — Jan Geys

In het Limburgse Beringen werd vandaag onder een stralende zon de Benelux Cup 2017 op gang geschoten. Bij de mannen werd het een tweestrijd tussen twee Limburgers en het was Jens Schuermans (Scott-Creuse-Oxygène) die aan het langste eind trok. Bij de dames stond er zoals verwacht geen maat op Githa Michiels.

De grote afwezigen in deze openingsmanche van de Benelux Cup waren het merendeel van de Nederlandse renners, waarvan er velen kozen om naar het Duitse Bad Säckingen af te zakken om er deel te nemen aan een manche van de Duitse beker, en van Belgische zijde Sébastien Carabin.

Maar bij de mannen stond er schoon volk genoeg aan de start, met onder meer Belgisch kampioen Ruben Scheire, streekrenners Kevin Panhuyzen en Jens Schuermans, Bart de Vocht en Didier Bats. Vraag was wat het Nederlandse talent David Nordemann zou kunnen uitrichten tussen dit Belgische geweld. En dan was er nog man in vorm Nick De Vries die de voorbije weken van de ene overwinning naar de andere reed in de Flanders en Wallonia Cup-wedstrijden.

Kevin Panhuyzen trok meteen van bij de start op avontuur, niet gehinderd door het barstje in zijn schouder. Jens Schuermans en even verderop Bart De Vocht, waren de enigen die in de buurt konden blijven van de Limburger. Terwijl Bart De Vocht ronde na ronde wat plaatsen moest prijsgeven, kwam Jens Schuermans in de vierde ronde aansluiten bij Panhuyzen om meteen de leiding over te nemen. “Krampen”, verklaarde Panhuyzen na afloop. “Ik moest bergop dan ook gas terugnemen”.

Achter hen vochten ondertussen de jonge Nederlander David Nordemann en de verrassende Nick Vanpol voor de derde podiumplek. Bart De Vocht zat nu op vijf, De Vries op zes en het duo Bats en Scheire op zeven en acht.

Schuermans nam vooraan steeds meer het heft in eigen handen en in de vijfde ronde koos hij het hazenpad om in aanwezigheid van zijn thuispubliek op zoek te gaan naar een nieuwe zege hier in Beringen, wat alweer geleden was van 2013.

“Kevin (Panhuyzen) vertrok heel snel en ik had echt moeite om te volgen. Op elk knikje in het parkoers deed hij me steeds pijn en ik was dan ook blij dat ik in de vijfde ronde de rollen kon omdraaien en zelf dat tikkeltje extra kon geven om een kloofje te slaan.”

Schuermans viel aan de meet dan ook dolgelukkig in de armen van familie en vrienden. Panhuyzen werd knap tweede op 37″ en David Nordemann derde op 1’28”. Nick Vanpol moest Nordemann op het einde nog laten gaan, maar werd zeer sterk vierde voor Belgisch kampioen Ruben Scheire. Pierre de Froidmont, Florian Trigo, Nick De Vries, Didier Bats en Bart De Vocht vervolledigden de top tien.

Githa Michiels (Versluys) liet er bij de dames geen gras over groeien en ze trok het hele deelnemersveld dan ook al van bij de start uit elkaar. De Nederlandse wereldkampioene veldrijden Annemarie Worst probeerde de schade te beperken, maar ze bekoopte dit op het einde van de wedstrijd en ze zag zo haar tweede plaats nog afgesnoept worden door de Française Audrey Menut, ploegmate van Jens Schuermans bij Scott-Creuse-Oxygène.

Morgen komen we met een uitgebreider fotoalbum terug op deze openingsmanche van de Benelux Cup in Beringen.