Betekent de nieuwe Schwalbe Clik Valve het einde van het Presta-ventiel?

Door Jan Geys -

  • Techniek

Betekent de nieuwe Schwalbe Clik Valve het einde van het Presta-ventiel?

Wat als we zouden vertellen dat het Presta-ventiel in de nabije toekomst niet langer de standaard zou kunnen zijn? Dit is in ieder geval de missie van Schwalbe met zijn nieuwe ventiel genaamd Schwalbe Clik Valve (SCV). Volgens het merk is dat ventiel makkelijker te gebruiken, biedt het een betere luchtstroom en zijn de huidige ventielen en pompen gemakkelijk om te bouwen. Hier is de eerste informatie:

Ziehier een punt waarvan we niet hadden verwacht dat er een nieuwe standaard zou komen, en toch lijkt het erop dat de Presta- en Schrader-ventielen zich zorgen moeten maken! Dit nieuwe type ventiel, uitgevonden door John Quintana (zodat zijn kinderen zonder problemen hun fietsbanden kunnen oppompen), is bedoeld als oplossing voor de gebruikelijke klachten waarmee de andere twee soorten ventielen te maken hebben. De belofte? Een verhoogde duurzaamheid, een betere luchtstroom, een beter gebruiksgemak en minder verstopping door anti-lekvloeistof.

De ventielkern van de Schwalbe Clik Valve neemt een nieuwe vorm aan, maar we verzekeren je vanaf het begin dat deze omgekeerd compatibel is met de huidige ventielen en pompen door middel van een ombouwkit: het enige dat je moet doen is het vervangen van de ventielkern (Presta, Dunlop en Tubeless) of om de voor Schrader-ventielen verkrijgbare adapter in te schroeven.

Praktisch gesproken is er geen klein moertje dat je los of vast moet draaien zoals bij een Presta-ventiel, en het is ook niet nodig om de pomp te ‘vergrendelen’ tijdens het oppompen. Daarom is Schwalbe van mening dat dit ventiel gemakkelijker te gebruiken is. Het merk legt uit dat je de pomp simpelweg op het ventiel drukt en deze ‘klikt’ erop, waardoor een klikgeluid ontstaat. Vandaar de naam …

Het Duitse merk deelt mee dat de productie van de eerste binnenbanden uitgerust met het Clik-ventiel de komende weken zal beginnen. De Tubeless Valve Kit (twee stuks) kost € 26,90, terwijl de ventielkernen te koop zijn voor € 5,95 voor twee en de ombouwset voor de pomp € 13,95/€ 16,95 (afhankelijk van de versie, en inclusief twee ventielkernen).

Het zal interessant zijn om te zien of andere merken in de voetsporen van Schwalbe zullen treden, en of ook de accessoirefabrikanten de komende weken nieuwe producten zullen presenteren die verband houden met deze nieuwe ventiel-standaard. Het eveneens Duitse SKS Germany is er alvast met de kippen bij en zou op Eurobike al een eerste pomp presenteren voor het nieuwe systeem. We doen ons best om de hand te leggen op een paar Clik-ventielen om de beloften van Schwalbe te testen!

Meer info via www.schwalbe.com

DoorJan Geys