BH Suntour KMC 2017: Koretzky en Sarrou, de geboren leiders

23 January 2017 — Olivier Béart

In de omgeving van Parijs vond de eerste samenkomst plaats van de troepen van BH SR-Suntour KMC 2017. Het moment ook om de nieuwe teamkleuren te onthullen. Vojo was ook van de partij en wisselde enkele woorden uit met de nieuwe kopmannen van het team, Victor Koretzky en Jordan Sarrou.

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-56Twintig jaar, zo lang waart het silhouet van de zachtaardige reus Michel Hutsebaut reeds rond in de paddocks van de wereldbeker crosscountry. Twee decennia die gekenmerkt worden door loyaliteit want eerst waren er acht jaar Bianchi en het partnerschap met BH gaat nu al zijn twaalfde jaar in … Een partnerschap dat even leek te wankelen, vermits er geruchten waren dat er vergevorderde contacten waren met Sunn, maar het Spaanse merk trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Die loyaliteit is ook terug te vinden bij de andere partners, want Suntour (reeds voor het veertiende jaar!) en KMC bleven trouw aan boord.

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-44Een korte blik op het seizoen 2016 toont welke weg het team sinds het begin heeft afgelegd. Michel Hutsebaut: “Toen ik in 1998 het team oprichtte, had ik nooit gedacht om op een dag dit niveau te halen.”

In 2017 mikken we resoluut op een overwinning in de wereldbeker bij de mannen!

“Vorig seizoen waren er in Frankrijk vier plaatsen beschikbaar voor de Olympische Spelen (drie deelnemers + een reserve), en drie ervan werden ingenomen door renners van het team. Bij de heren mankeren we nog maar drie titels op ons palmares: een zege in de wereldbeker, een wereldtitel en een Olympische titel. Jullie weten dan ook wat jullie te doen staat,” zegt hij terwijl hij kijkt naar Jordan Sarrou en Victor Koretzky, die hij duidelijk aanwijst als de nieuwe leiders van het team. “Jullie kennen mijn motto: geen druk, maar resultaten”, voegt hij met een ondeugende glimlach toe.

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-31De rangen van het team BH Suntour KMC werden voor het seizoen 2017 stevig door elkaar geschud. “Jullie zullen zich wel kunnen voorstellen welke aanbiedingen Maxime, Victor en Jordan hebben gekregen van de grote teams. Het was dan ook onmogelijk om ze alle drie te behouden. Maxime is vertrokken en ik wens hem dan ook het allerbeste. Maar ik ben fier dat ik onze twee ‘jonkies’ heb kunnen behouden.” Voor de rest kent het team een stevige U23 inbreng en nieuwe dames bij de elites, om het beëindigen van de carrière van Julie Bresset op te vangen. Het team werd ten slotte ook internationaler.

De beloften van BH Suntour KMC: een stevige inbreng!

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-38Het team toont duidelijk dat het een springplank wil zijn voor de beste jonge talenten. En niet enkel Franse! De twee leiders van dit mini U23-dream team zijn de Fransman Thomas Bonnet, regerend wereldkampioen bij de junioren, en de Italiaanse Martina Berta, die in 2015 wereldkampioene werd en de nummer één is op de UCI-ranglijst van de junioren. Beiden maken de overstap naar een hogere categorie, waar ze meteen mikken op de top 10 … of zelfs meer.

Ze krijgen het gezelschap van twee outsiders die ook maar beter goed in het oog worden gehouden, namelijk Léna Gérault, kampioene van Frankrijk bij de U23 op de weg, die reeds meermaals in de top 10 eindigde in internationale mtb-wedstrijden. Haar doel: tot de vijf beste meisjes van de wereld behoren. Clément Berthet overtuigde de teamleiding dan weer door zijn progressie aan het einde van het seizoen en hij droomt van de Franse kampioenstrui bij de U23.

BH Suntour KMC – Elite: internationaler

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-55Behalve Jordan Sarrou en Victor Koretzky, aan wie we de eer laten om deze presentatie af te sluiten, stellen we eerst de nieuwe gezichten van het team voor bij de elites.

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-43Het eerste nieuwe gezicht is nog niet zo gekend, maar eind 2016 hoorden we zijn naam steeds meer vallen. Het gaat om de Canadees Léandre Bouchard die dankzij drie top-20 resultaten in de wereldbeker zijn selectie voor de Olympische Spelen beet had. Hij is nog maar 24 en in een sappig Quebecs Frans geeft hij mee dat hij dit jaar mikt op de top 10 in de wereldbeker. Verder droomt hij ook van de misschien wel mooiste nationale kampioenstrui ter wereld, namelijk die met het esdoornblad.

Naast hem zien we met de Japanner Kohei Yamamoto een oude bekende die vooral in Azië zeer populair is. Ook bij de dames wil Michel Hutsebaut terug op het voorplan treden. Daarvoor rekent hij op de Mexicaanse Daniela Campuzano, 31, die zestiende werd in Rio en zesde in de slotmanche van de wereldbeker in Andorra. De Oostenrijkse Lisa Mitterbauer kende dan weer een moeilijk 2016, maar het team gelooft duidelijk nog in haar.

Jordan Sarrou en Victor Koretzky: in de huid van leider

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-51De twee jonge goudhaantjes van het team hoeven we natuurlijk niet meer voor te stellen, zeker niet aan zij die de wereldbeker een beetje op de voet hebben gevolgd in 2016! We laten ze even aan het woord.

Zeg eens, die nieuwe kleuren, gaan jullie het geel niet missen?

Jordan: “Nee, je moet af en toe eens veranderen. Ook met het oranje zullen we goed zichtbaar zijn in het peloton (lachend)! Behalve voor het imago, is het ook voor het personeel handig. Zo herkennen ze ons meteen aan de bevoorrading en in de technische zone.”

Het is 2017, de Spelen liggen achter ons, wordt dit een meer relaxed seizoen met misschien meer opportuniteiten?

Victor: “Er zal dit seizoen inderdaad wat minder druk zijn, maar dat wil niet zeggen dat het een langgerekte vakantie zal worden. We moeten ons steeds blijven focussen op bepaalde doelen.”
Jordan: Het is een overgangsjaar, sommigen zullen het dit jaar wat relaxter aanpakken en ik denk dan ook dat er dit seizoen mooie opportuniteiten zullen zijn.”

Victor, de Spelen, voldeden ze aan je verwachtingen?

Victor: “Ja, dat is iets ongelooflijks. Nu ik er één keer aan heb deelgenomen, kan ik zeggen dat het DE wedstrijd is. Je moet echt een topdag hebben, op DE dag, en hopen dat voor de rest ook alles goed verloopt. Ik was er klaar voor en alles verliep goed, tot ik lek reed. Maar ook dat maakt deel uit van de magie van het evenement. Stel je voor, ik moet maar liefst vier jaar wachten om revanche te kunnen nemen … Vlak na de wedstrijd ben ik dan ook ingestort en het voelde allemaal kl… aan. Maar mountainbiken is mijn passie en ik vond meteen de motivatie terug voor de volgende wedstrijden.”

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-54
En jij, Jordan, hoe heb jij deze wedstrijd gevolgd?

Jordan: “Ik heb de wedstrijd thuis gevolgd voor de televisie. De zenuwen gierden door mijn lijf toen ik mijn vrienden aan het werk zag en ik supporterde even enthousiast als de voetbalsupporters bij de wereldbekerfinale! Ik vond het zelfs stresserender om op televisie naar de wedstrijd te kijken dan zelf deel te nemen. Ik ben het ook niet gewoon om op televisie naar het mountainbiken te kijken, maar ik vond het wel spectaculair om zien! En ik was ook niet ontgoocheld dat ik er niet bij was. Ik heb me al snel op nieuwe doelen gericht.”

Jullie zijn nog jong, maar toch zijn jullie reeds de kopmannen van het team. Hoe voelt dat?

Jordan: “Eigenlijk is dat een logisch gevolg en het houdt me niet echt bezig. We gaan ook niet te allen prijze tips geven aan de jongeren, maar we zullen er wel zijn als ze raad nodig hebben of als ze ons iets vragen. Ook zij kunnen ons trouwens veel leren en vooruit stuwen. Twee van hen zijn toch maar wereldkampioen bij de junioren geweest, en ook zij mikken steeds hoger.

Staat het seizoen 2017 volledig in het teken van crosscountry of staan er ook andere wedstrijden op het programma?

Victor: “Nee, enkel pure crosscountry. Ik doe wel graag gekke dingen met mijn fiets, maar wat de wedstrijden betreft, telt vandaag enkel crosscountry.”
Jordan: “Het klopt dat ik ons nog niet zie deelnemen aan een Cape Epic. Ik denk dat we nog wat te jong zijn om achteraf die geleverde inspanningen te verteren. Maar waarom niet binnen enkele jaren. Een team met ons twee zou niet misstaan …”

Een fully of een hardtail?

Victor: “We beschikken over beide en we zullen kiezen in functie van het parcours. Ik heb deze winter veel getraind op de fully en ik ben er gek van, maar ik ga nu toch terug meer op de hardtail trainen. Ik wil niet, net zoals Absalon, op een punt komen dat je je niet meer goed voelt op een hardtail zodanig dat je hem links laat liggen, terwijl op een parcours als Albstadt je veel beter af bent met een fiets die een kilo lichter is.”
Jordan: “Ik denk er net hetzelfde over! De fully is geweldig, maar na jaren waarin men enkel oog had voor hardtails mag je niet in het andere uiterste vallen. Een hardtail blijft interessant voor bepaalde circuits en het is geweldig dat we kunnen kiezen.”

le BH Ultimate du team BH SR Suntour KMC 2017
De BH Ultimate is de hardtail van de bende. Behalve Rotor zien we ook een andere nieuwe partner: Magura levert namelijk de remmen. De aandrijving, nog steeds een 11-speed, komt van Sram.

Na de presentatie is er nog even wat tijd voor ontspanning alvorens het team naar Calpe trekt voor een stage. Eind februari volgen de eerste wedstrijden met de Sunshine Cup in Cyprus!

BH_Suntour_KMC_2017_Sarrou_Koretzky_Copyright_OBeart_Vojomag-59

Zin om het team te volgen? Dat kan op hun Facebookpagina.