Bike check | De Yeti SB5c 2017 van Richie Rude

Door Jan Geys -

Bike check | De Yeti SB5c 2017 van Richie Rude

Onze vrienden van MTBCult.it zitten momenteel in Amerika om er de Sea Otter Classic te coveren, en zij bezorgden ons onderstaande blik op de fiets die Richie Rude aan het begin van dit seizoen gebruikt heeft in de eerste twee manches van de Enduro World Series: een Yeti SB5c met ‘slechts’ 127 millimeter veerweg. 

Voor de tweede manche op Tasmanië heeft de regerende wereldkampioen wel enkele wijzigingen uitgevoerd, maar de basis bleef wel hetzelfde.

Ten eerste zien we dat hij een lichte oranje toets heeft gegeven aan zijn hemelsblauwe Yeti. Deze kleur hoort toe aan de Chris King-lagers die we vinden in het balhoofd en in het PressFit-bracket. Ze matchen perfect met de Fox Factory-vork.

Vooraan rijdt Richie Rude met de nieuwe Fox F36 Evol 2018-vork die onlangs werd uitgebracht en waarvan je op Vojo al een eerste test kon lezen. Waar de Yeti SB5 normaal ontworpen is voor vorken van 140 tot 150 millimeter veerweg, aarzelt de Amerikaan niet om dat hier op te drijven tot 160 millimeter!

Het idee achter deze mix was om een levendigere en nerveuzere fiets te hebben voor de eerste twee manches van de Enduro World Series, want die twee eerste manches bestonden uit kortere en minder steile specials dan de andere manches die in het gebergte georganiseerd worden. De balhoofdhoek en de veerweg vooraan werden wel behouden om snel en agressief te kunnen rijden, een rijstijl die bij een renner als Richie Rude past.

Verder verhoogt hij ook zijn stuurpost met in totaal twee centimeter aan spacers onder de stuurpen. Het stuur zelf komt van Renthal en is een riser bar van 20 millimeter.

Richie Rude kiest voor de nieuwe DT Swiss EX1501-wielen met een breedte van 30 millimeter; achteraan zit er een Maxxis Agressor-band van 2.3 rond het wiel en vooraan een Minion DHF van 2.5.

Voor de aandrijving vertrouwt hij op een Shimano XTR Di2 met een kettingblad van 32 tanden vooraan en een 11/40-cassette. Dit lijkt verrassend, want meestal kiest men eerder voor een 11/42 of 11/46-cassette. Maar Richie Rude staat er voor gekend om een van de sterkste renners uit het deelnemersveld te zijn, vandaar zijn keuze.

En zijn reservemateriaal bindt Richie Rude ten slotte heel proper vast onderaan op de schuine buis. En de riem die hij daarvoor gebruikt, heeft dezelfde kleur als zijn fiets!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MTBCult.it.

DoorJan Geys