Bikepark Mook | Steun en win een Specialized Enduro Soil Searching en tal van andere prijzen

Door Jurgen Groenwals -

  • Natuur

Bikepark Mook | Steun en win een Specialized Enduro Soil Searching en tal van andere prijzen

Een bikepark in Nederland? Compleet met blauwe en zwarte lijnen, jumplines, drops, rollers, doubles, tables, technische features … het kan zomaar. Plaats van afspraak is Bikepark Mook, vlak bij Nijmegen.

Nu is Nederland als mountainbiker misschien niet het meest geschikte land. Bergen en uitdagende trails zijn eerder schaars gezaaid. Maar tegenwoordig schieten de mountainbikeroutes als paddenstoelen uit de grond en vaak zijn deze bijzonder mooi aangelegd. Een groepje freeride-fanaten heeft zich met een flinke dosis koppigheid vastgebeten in een project om van een oude vuilnisbelt een heus mountainbike-paradijs te maken. 

Gepassioneerde vrijwilligers

De Zandberg in Mook is een voormalige vuilnisbelt die tot 1963 in gebruik was als zandafgraving. Deze afgraving werd vervolgens gevuld met huisafval. De afgelopen jaren kreeg de natuur de vrije hand waardoor er van die voormalige vuilnisbelt niets meer te zien is. 

Al in 2013 waren er plannen voor een bikepark. Dat bleek toen helaas niet haalbaar. In 2016 werd van start gegaan met de ontwikkeling van nieuwe mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen. Dat bood nieuwe kansen. Een groep gepassioneerde trailrijders had een duidelijk doel voor ogen: een volwaardig bikepark met jumplines en trails in eigen regio. Uiteraard moest er flink afgerekend worden met regelgeving, beleid en procedures, maar nu is de droom werkelijkheid geworden. Momenteel is er reeds een blauwe flowtrail met optionele rode lus, een zwarte jumplijn en een oefenterrein voor drop-offs. De blauwe flowtrail is een keuzelus voor de vernieuwde mountainbikeroute die door de bossen van Mook en Groesbeek kronkelt.

Het bikepark wordt overigens ook met de nodige aandacht voor landschap en natuur aangelegd: de kombochten zijn voorzien van planten en er worden nog volop bomen geplant.

Maar … er is meer

De droom is nog niet helemaal gedaan. Het bikepark moet uitgebreid worden met nog een derde lijn, wat dan meteen ook de meest uitdagende lijn van het park zal worden. En om die derde lijn aan te leggen en in verder onderhoud van het park te voorzien, heeft het bikepark jouw hulp nodig.

De bouwers van het park – een groep gepassioneerde vrijwilligers – heeft hiervoor 50000 euro nodig. Geld dat besteed wordt om trails te bouwen. Zelf te bouwen, met zweet op de rug en blaren op de handen. 

Win een Specialized Enduro

Het bikepark is mede tot stand gekomen dankzij het Specialized Soil Searching Programma en heeft steun gekregen van verschillende sponsoren, zowel binnen als buiten de fietsindustrie. Specialized Soil Searching zorgt voor hulp van trailbuilders met expertise wereldwijd. Dat betekent dus zeker dat dit bikepark niet zomaar wat hopen willekeurig gestort zand zijn, maar uitgekiende trails met uitdaging voor alle niveaus en een fantastische flow.

Om aan de nodige centen te geraken, organiseert Bikepark Mook een loterij. De loterij wordt mede mogelijk gemaakt door: Specialized, Shimano, Öhlins, Fox, Marzochi en Magura! Vanaf 10 euro kan je deelnemen aan de loterij en maak je kans op fantastische prijzen waaronder drie Specialized Enduro Soil Searching Edition bikes. Verder zijn er Fox-voorvorken, een Öhlins-vering, Marzocchi dropper posts, Shimano-onderdelen en zoveel meer te winnen.

Deelnemen aan de loterij kan rechtstreeks via de site van www.bikepark-mook.nl en loopt tot 1 juni 2021.

Foto’s copyright Okke Kamps Fotografie

DoorJurgen Groenwals