BK Marathon: op 3 oktober in La Roche-en-Ardenne

Sport
3 September 2020 — Jurgen Groenwals

La Roche-en-Ardenne, 3 oktober 2020, 86 kilometer, 2750 hoogtemeters. Markeer die datum en locatie in je agenda en hervat je trainingen. Het BK Marathon komt eraan. Na een hele reeks afgelastingen en een seizoen zonder ook maar enige mountainbikewedstrijd – zelfs amper een toertocht – kunnen we nu eindelijk eens goed nieuws brengen.

De organisatoren achter de Belgian Mountainbike Challenge wagen – na het wegvallen van het oorspronkelijk geplande BK Marathon in Bouillon – de gok en staan in voor de organisatie van een nieuw BK in La Roche-en-Ardenne.

Wij belden met Koenraad Vanschoren voor tekst en uitleg. “Na de beslissing om Bouillon te annuleren, kreeg ik van verschillende renners de vraag of er toch niets mogelijk zou zijn. We zaten met een aantal mensen rond de tafel en al snel viel de beslissing om toch iets op touw te zetten. Daarop namen we contact met de gemeente La Roche-en-Ardenne waar men eigenlijk meteen gevonden was voor het idee. Dankzij de BeMC zijn we natuurlijk geen onbekenden in La Roche. Zij zijn er wel degelijk van overtuigd dat wij in staat moeten zijn om dit veilig en corona-proof te organiseren. Ook het contact met de wielerbond verliep behoorlijk positief. En kijk, volgende maand is er een BK Marathon.”

Hoe organiseer je een mountainbike-marathon volgens de regels van de Corona-kunst?

Koenraad Vanschoren: “In eerste instantie hebben we ons parkoers zo opgezet dat er amper interactie is met andere mensen. Het parkoers bevindt zich voor 95% midden in de bossen. Wie wel eens deelnam aan de BeMC zal het parkoers wel herkennen van de laatste rit. In tegenstelling tot de rit in de BeMC, ligt de finish deze keer op de Col d’Haussire. Dat is bewust zo gedaan om een massale toestroom een beetje te beperken. De finish is enkel bereikbaar met de fiets of te voet, dus ik verwacht daar geen massa volk. Los van Covid-19 is dit overigens een parkoers waar ik voor de volle 100% achter sta. Voor het BK Marathon moeten de renners drie lussen over dit parkoers rijden. Hoe we bevoorradingen, start en finish nog verder Corona-proof kunnen maken, zijn we nu volop aan het bestuderen. Maar daar heb ik alle vertrouwen in. Er is plaats voor maximaal vierhonderd deelnemers en we staan ook open voor recreanten. Op die manier is het makkelijker om de nodige toelatingen te krijgen dan wanneer we een massa-event zouden organiseren met duizenden deelnemers.”

De honger bij vele renners is bijzonder groot en de grote namen hebben reeds laten weten dat ze graag van de partij zijn. Op drie oktober gaan we dus op zoek naar opvolgers voor Sébastien Carabin en Alice Pirard. En zo wordt de BeMC, bekend als de ‘zwaarste mountainbike-toer in de Benelux’ dit jaar misschien wel de enige mountainbikerit in de Ardennen.

Inschrijven kan vanaf zaterdag. Je kan nu reeds je naam achterlaten en dan word je verwittigd wanneer de inschrijvingen daadwerkelijk opengaan.

https://www.larssie.com/bemcmarathon-nl