BK MTB Houffalize: nummer vier voor Schuermans, de eerste voor Detilleux!

Door Jan Geys -

  • Sport

BK MTB Houffalize: nummer vier voor Schuermans, de eerste voor Detilleux!

De Belgische kampioenen van 2019 mochten door corona een jaartje langer met hun driekleur rondrijden, maar afgelopen weekend stonden die Belgische titels in Houffalize eindelijk opnieuw op het spel. Wie moest er na twee jaar afscheid nemen van de driekleur en wie deed er nog een jaartje bij? Je leest het in ons overzicht.

De weersvoorspellingen logen er niet om, het zou een druilerige dag worden in Houffalize.

Jens Schuermans hoeft zijn outfit alvast niet aan te passen. Na 2017, 2018 en 2019 werd de Limburger nu al voor de vierde keer gekroond als Belgiës beste mountainbiker. Daan Soete kon zijn (cross)-vorm niet verzilveren en moest tevreden zijn met … het zilver. Pierre de Froidmont eindigde als derde.

Githa Michiels zullen we daarentegen de komende maanden wel in haar ‘gewone’ werkplunje aan de start zien verschijnen. Houffalize bracht geen beterschap voor Michiels die nu een punt zet achter een seizoen dat door blessures werd overschaduwd. Met haar tweede plaats komt er een einde aan de regeerperiode Michiels die in 2012 begon met de Belgische titel in Beringen. Sindsdien droeg Githa Michiels onafgebroken de driekleur.

Wie is er dan wel met het goud vandoor? Haar gedoodverfde opvolgster Emeline Detilleux. De Waalse is nog altijd maar belofte en beleefde in Houffalize haar gloriedag. Detilleux haalde het met bijna vier minuten voorsprong op Michiels, Britt Segers werd derde.

De mannelijke beloften kregen een aparte titelstrijd, daarin was Arne Janssens de beste. Jarne Vandersteen en Lukas Malezsewski waren respectievelijk goed voor zilver en brons.

Bij de junioren ging de titel naar Tim Rex voor Theo Demarcin en Daan Depuydt. Julia Grégoire (foto) was dan weer de beste bij de junior-vrouwen, meteen goed voor een derde titel voor BH-Wallonie naast die van Emeline Detilleux en Arne Janssens. Grégoire haalde het voor Chloe Van den Eede en Lies’l Schevenels. Bij de nieuwelingen haalde Sverre Van Lee het voor Antoine Jamin en Bram Tiesters. Bij de meisjes-nieuwelingen ging het goud naar Shanyl De Schoesitter voor Ilken Seynave en Mirte Hubrechts.

Bij de andere categorieën waren er nog Belgische titels voor Gody Jacobs (masters 1), Gerrit Delfosse (masters 2), Ronny Geerts (masters 3), Remi Cara (Elite 3), Luis Genten (U15), Mauro Keppens (U14), Louca Vanlommel (U13), Amber Coninckx (U15-meisjes), Liese Geuens (U14-meisjes) en Marie Genten (U13-meisjes).

Alle uitslagen van het BK MTB XCO 2021 in Houffalize: www.chronorace.be/Classements

DoorJan Geys