BK XCC 2023: Emeline Detilleux en Pierre de Froidmont in zwart-geel-rood

Door Jan Geys -

  • Sport

BK XCC 2023: Emeline Detilleux en Pierre de Froidmont in zwart-geel-rood

Vorig jaar vonden de eerste Belgische kampioenschappen XCC plaats in Genk, dit jaar werd de nationale titelstrijd opgenomen in het programma in Houffalize, waar zondag ook zal gestreden worden voor de titels XCO. Emeline Detilleux en Pierre de Froidmont werden er de sterren van de avond.

Vrouwen

De eliterensters en belofte-vrouwen maken zich samen op voor hun titelstrijd met respectievelijk 4 rensters uit elke categorie op de startgrid.

Julia Grégoire (BH Wallonie MTB team) en Emeline Detilleux nemen de beste start.

Maar de renster van Rockrider Ford Racing Team heeft duidelijk een plannetje in haar hoofd en muist er al van in de startloop onderuit.

Achter haar worden de verschillen groter. Julia Grégoire is voorlopig tweede, op haar beurt gevolgd door negenvoudig Belgisch kampioene XCO Githa Michiels.

Alice Pirard volgt als vierde en zit daarmee op medaillekoers bij de elites omdat Julia Grégoire nog steeds belofte is.

De uittredende Belgische kampioene Emeline Detilleux wint met stijl: met een voorsprong van meer dan 2 minuten begint ze goed aan dit Belgisch kampioenschapsweekend.

“Ik had een goed gevoel en het is een inspanning die ik graag doe om het weekend te beginnen. Ook zondag mik ik weer op de trui en ik ga ervoor vechten“, vertrouwde de 23-jarige Detilleux ons toe.

Niet al te verrassend zijn het Githa Michiels en Alice Pirard die mee op het podium mogen.

Dankzij haar tweede plaats in de scratch is de titel bij de beloften voor Julia Grégoire. Het zilver is voor Chloë Van den Eede, het brons voor Mélanie Van Campfort.

Mannen

Ook bij de mannen gaan de beloften en eliterenners samen het strijdperk in.

Het is belofterenner Lukas Malezsewski die als eerste uit de startloop komt, voor Daan Soete en Pierre de Froidmont. Jens Schuermans kent een moeilijke start en moet al enkele plaatsen goedmaken.

Enkele rondes later is het Clément Horny van BH Wallonie die de kopgroep aanvoert. Hij wordt gevolgd door een attente Daan Soete, de uittredende kampioen, en Pierre de Froidmont.

De drie lossen elkaar voor geen meter.

Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Clément Horny zijn medevluchters toch moeten laten gaan. De strijd voor de driekleur zal dus gaan tussen Daan Soete en Pierre de Froidmont.

Het is wachten tot de laatste klim voor de beslissende aanval. Pierre de Froidmont zet al vrij vroeg aan om de leiding te nemen. Daan Soete heeft geen antwoord meer in huis en ziet Pierre de Froidmont wegsnellen naar de overwinning.

“Het is een perfecte manier om het weekend te beginnen. Het was belangrijk voor mij om te winnen, want het is pas mijn eerste Belgische titel bij de elites. Ik kan niet wachten tot zondag”, aldus de nieuwe Belgische kampioen shorttrack.

Jens Schuermans vervolledigt het podium.

Lukas Malezsewski en Arne Janssens maken de top vijf compleet.

Die vierde plaats is voor de renner van Scott Creuse Oxygène Guéret voldoende voor de nationale titel bij de beloften, voor Brian Schouteden en Théo Demarcin.

In de andere categorieën gingen de Belgische titels naar Laure Verhoeven (Dames U17), Shanyl de Schoesitter (Dames U19), Mathias De Keersmaeker (Heren U17), Antoine Jamin (Heren U19), Kristien Nelen (Dames Masters), Jo Pirotte (Elite 3), Justine Soetaert (Elite 3 Dames), Michiel Van Aelbroeck (Masters 1), Kris Henderieckx (Masters 2) en Ronny Geerts (Masters 3).

Volledige uitslagen BK XCC Houffalize 2023: www.acn-timing.com

DoorJan Geys