BK XCO U17 en U19 2023: Anciaux en Cordus halen het in het stoffige Houffalize

Sport
23 July 2023 — Jan Geys

Na de shorttrack op vrijdagavond was het zaterdag de beurt aan de U17 en U19 bij de mannen om in Houffalize te strijden voor de Belgische titels XCO. We blikken er uitgebreid op terug:

U17: Adrien Anciaux steekt titel op zak

15u zaterdagnamiddag, de wedstrijd is vertrokken. Maar liefst 68 renners van minder dan 17 jaar bestormen in een grote stofwolk de heuvel van Sertemont om de felbegeerde zwart-geel-rode trui te veroveren.

Luis Genten, Sebbe Wijckmans en Mathe Ennekens zijn het beste weg.

Zij worden al snel aan de leiding afgelost door Adrien Anciaux. Het terrein wordt lastig gemaakt door een alomtegenwoordige laag stof, zowel op de grond als in de lucht na de passage van de eerste renner.

Hij wordt gevolgd door Sebbe Wijckmans en Luis Genten. Deze twee tellen op hun beurt weer een kleine voorsprong op het peloton dat aangevoerd wordt door Seff Van Kerckhove en Clément Roisse.

De strijd om de tweede plaats woedt hevig tussen de twee en geen van beiden is bereid zijn plek op te offeren.

Achter hen vecht Seff Van Kerckhove om terug op het wiel te komen van zijn concurrenten, aangemoedigd door zijn supporters. Ook Clément Roisse (hier op de foto) lijkt vastbesloten om terug te keren in de kopgroep.

Nog snel wat afkoeling bij het ingaan van de laatste ronde. Over minder dan een kwartier is de winnaar gekend!

Achteraan werpen de inspanningen eindelijk vruchten af voor Seff Van Kerckhove die terugkomt bij Sebbe Wijckmans. Luis Genten, die op de tweede plaats reed, is dan weer enkele plaatsen teruggevallen. Een mechanisch probleem zou de oorzaak geweest zijn, al hebben we daar geen bevestiging van.

Vooraan is Adrien Anciaux nog slechts enkele bochten verwijderd van de Belgische titel bij de U17.

De renner van VerTT Cycling School wint met meer dan 30 seconden voorsprong op zijn naaste achtervolger!

Hij haalt het voor Seff Van Kerckhove (Origen MTB Team) en Sebbe Wijckmans (RS Bikes Racing Team).

Uitslag BK XCO U17 Houffalize 2023:

Download (PDF, 861KB)

U19: Yordi Corsus met kop en schouder

Het fluitsignaal is gegeven en de junioren zijn vertrokken voor 6 ronden! Yordi Corsus, Bram Tiesters, Antoine Jamin en Milan Stiens gaan nek aan nek de eerste bocht in.

Zonder zelfs maar het einde van de startloop af te wachten, neemt Bram Tiesters de wedstrijd in handen. Yordi Cordus en Antoine Jamin bijten zich vast in zijn wiel, terwijl Sverre Van Lee enkele meters moet prijsgeven.

Bram Tiesters kan voorin niet verhinderen dat Yordi Cordus de leiding in de wedstrijd overneemt.

Alles leek erop dat de namen op de eerste plaatsen vastlagen, maar dat was zonder Sverre Van Lee gerekend! Na eerst op en over Antoine Jamin te gaan, pakt de 18-jarige renner ook Bram Tiesters bij de lurven om alsnog tweede te worden.

Voor Bram Tiesters verloopt de dag minder voorspoedig. De renner van Sport en Moedig Genk moet er in de derde ronde de brui aan geven met mechanische problemen.

Antoine Jamin heeft de hoop op een podiumplaats nog niet opgegeven …

… al moet hij daarvoor nog wel wat terrein goedmaken op Aldo Taillieu. Er is nog één ronde te gaan.

Yordi Cordus is de grote winnaar van de dag met een voorsprong van bijna anderhalve minuut op zijn naaste achtervolger.

Sverre Van Lee en Aldo Taillieu vervolledigen het podium.

Uitslag BK XCO U19 Houffalize 2023:

Download (PDF, 836KB)