Bontrager introduceert WaveCel-technologie op zijn helmen!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Bontrager introduceert WaveCel-technologie op zijn helmen!

Bontrager introduceert een baanbrekende technologie die het gebruikt op zijn nieuwste helmen. De nieuwe technologie kreeg de naam WaveCel mee en zou maar liefst 48x effectiever zijn bij het voorkomen van een hersenschudding ten gevolge van een val met de fiets dan standaard EPS-schuim.

WaveCel is een kreukbare celstructuur die als basis dient voor de nieuwe Bontrager WaveCel-helmen. Het materiaal is ontwikkeld door orthopedisch chirurg dr. Steve Madey en biomechanisch ingenieur dr. Michael Bottlang, twee experts die al 25 jaar samenwerken op het vlak van fractuurbehandelingen, borst- en bekkenletsels en het voorkomen van hoofdletsels.

De nieuwe structuur heeft wat weg van de Koroyd-technologie die gebruikt wordt op sommige helmen van onder meer Smith (het eerste merk dat deze technologie gebruikte) en Endura. Bij hen gaat het echter om een structuur in de vorm van een honingraat.

Anders dan bij een standaard helm van schuim, die ontworpen is om te beschermen tegen een loodrechte inslag, werkt WaveCel goed bij het type fietsongevallen dat in de praktijk het meest voorkomt: onfortuinlijk, met verdraaiingen en een impact onder een schuine hoek.

WaveCel absorbeert de energie van de impact op verschillende manieren. Op het moment van de klap bewegen de lagen van het WaveCel-materiaal onafhankelijk van elkaar en buigen ze mee, totdat de celwanden verkreukelen. Vervolgens verschuiven de lagen en nemen ze de inwerkende loodrechte en rotationele krachten op, weg van je hoofd.

Deze drieledige verandering in de structuur van het materiaal – buigen, kreuken, verschuiven – is wonderbaarlijk effectief in het wegleiden van de energie die bij een impact vrijkomt, zo blijkt uit een studie die Bontrager liet uitvoeren. Tijdens die studie voerde men een vergelijkingstest uit tussen een standaard EPS-helm en dezelfde helm gemodificeerd met een WaveCel-inzetstuk (bij een impact van 6,2 m/s onder een hoek van 45 graden). Bijna 99 van de 100 keer voorkomt WaveCel een hersenschudding bij veel voorkomende fietsongevallen.

Specifiek voor de mountainbikers ontwikkelde Bontrager momenteel één model, de Blaze WaveCel (naast twee modellen voor de racefiets en één voor de speedpedelec) die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. De adviesprijs van de Bontrager Blaze WaveCel bedraagt 249.99 euro en de helm is verkrijgbaar via de erkende Trek- en Bontrager-dealers.

Voor meer informatie kijk op https://wavecel.trekbikes.com

Foto’s copyright Trek/Bontrager

DoorJan Geys