Bouillon op de schop: de eerste legale endurotrails zijn een feit!

Door Yannick Schepers -

  • Natuur

Bouillon op de schop: de eerste legale endurotrails zijn een feit!

In november 2020 kon je het hier al lezen: in Bouillon vinden we weldra het eerste vast enduroparcours van België. Dat komt er door de inspanningen van de stad Bouillon in samenwerking met de vzw Endur’Ardenne Trail dat bestaat uit een team van gepassioneerde bikers die al jaren instaan voor de endurowedstrijd van de Grand Raid Godefroy te Bouillon. Daarnaast wordt er ook beroep gedaan op vrijwilligers om te helpen graven en bouwen. De eerste editie van 2021 vond plaats op 7 maart en herhaalt zich tot en met juni, telkens tijdens het eerste weekend van de maand. Vojo was erbij, handen uit de mouwen en houweel in de hand. 

Het is zondagochtend 7 maart en bij -5°C sta ik te wachten onder het Belvédère de Bouillon, een bouwsel van 31,60 meter hoog dat een ongeëvenaard uitzicht biedt over Bouillon. Mijn keuze voor korte broek en sweater betreur ik onmiddellijk maar dat kan de goede sfeer die nu al overheerst niet drukken. Ik sta hier niet alleen. Naast mij staan mannen, vrouwen en kinderen gewapend met schoppen, spaden, harken, houwelen en kettingzagen. Al het materiaal dat ik vroeger als kind tegenkwam in de schuur van mijn grootvader wordt hier gebruikt, niet om prei te planten, maar om trails te graven. Tijdens het werk spreek ik met Léo Studer, een van de initiatiefnemers van dit project.

Léo, hoe is dit project tot stand gekomen?

De aanzet van het project komt vanuit de vzw EAT, maar het wordt wel geleid en verder uitgebaat door de stad Bouillon. Een mooie samenwerking tussen verenigingsleven en lokale instanties.

Ik heb het gevoel dat jullie blij zijn met de verschillende samenwerkingen die hier ontstaan. Niet in het minst met DNF, klopt dat?

Ja, alles valt goed mee. Dit hele verhaal is voor hen ook een nieuwigheid. In het verleden werden er enkel voorlopige vergunningen uitgevaardigd om voor één dag de endurowedstrijden door te kunnen laten gaan. Een permanent Trail Centre is dan ook iets heel anders, maar het laatste jaar is het aantal bezoekers van de natuur enorm gestegen. Diversificatie dringt zich op zodat iedereen op een aangename manier van onze natuurlijke weelde kan blijven genieten. Het DNF begrijpt daarom de nood aan projecten zoals het onze en is tot een positieve samenwerking bereid.

Dergelijke samenwerking zorgt ongetwijfeld voor een ongeziene win-winsituatie. 

Jazeker. Het zorgt in eerste instantie voor een beter begrip voor de beoefenaars van onze sport. En hopelijk ook voor meer begrip voor de mensen die de prachtige Waalse bossen, onze speeltuin, beheren. Een voordien zeldzame wisselwerking die alleen maar positief kan zijn voor het Belgisch mountainbiken én de natuur.

Welke trails staan er op het programma?

De trails die momenteel gebouwd worden, maken deel uit van het proefproject van een vijftal trails. Ondertussen zal er een impactstudie uitgevoerd worden om te bekijken of het tiental aangevraagde trails die zich in Natura2000 zone bevinden, op een ecologische manier uitgebaat kunnen worden. Momenteel is enkel La Nonnette volledig afgewerkt. We hopen daar nog een aantal trails aan toe te voegen voor de officiële opening die in juli gepland staat.

Op Trailforks kun je de trails, waaronder de GRG Enduro Classics, terugvinden die niet tot het Trail Centre behoren. Dit zijn gedeelde paden die je met het nodige respect voor natuur, wandelaars en eigenaars mag gebruiken.

Op welke manieren kunnen mountainbikers dit project steunen?

Dat kan door te helpen graven, shapen en bouwen op de vrijwilligersdagen die elke eerste zondag van de maand doorgaan en dat tot en met juni. Maar ook via de “Steun deze regio”-knop onderaan de info van een van onze trails op Trailforks. Wij hopen vooral op een succesverhaal en zijn benieuwd naar de feedback van de bikers, ook daarmee worden wij verder geholpen.

Een alternatieve trailbeleving

Dit was op de meest verassende manier een fantastische dag. Ik had geen enkele ervaring in het graven van trails, maar daar was ik zeker geen uitzondering in. Vanaf het eerste moment voelde ik me welkom, dus laat dat je zeker niet afschrikken. Heel deze dag staat in het teken van teamwerk en kameraadschap.

Het gaf me een speciaal gevoel om kombochten, jumps en singletrails te bouwen waar ik zelf van zal kunnen genieten. De features waar ik zelf aan gewerkt heb, zullen voor altijd een beetje van mij zijn. Zoals een van de andere vrijwilligers het al zei: “Je maakt het met vrienden en je berijdt het met vrienden.” En daar kijk ik nu al naar uit. Ik kijk ook al uit naar de volgende editie: de sfeer, het werk, de voldoening en het goede doel hebben me helemaal overtuigd.

Voor wie een van de volgende edities ook wil deelnemen heb ik volgende tips:

  • Neem genoeg water mee, zeker wanneer het warmer wordt is 2 liter niet genoeg.
  • Vergeet je lunchpakket niet in de wagen, je merkt pas hoe steil de klim is wanneer je terug naar boven moet.
  • Neem wat eigen materiaal mee, zo is er genoeg voor iedereen: een schop, zaag, hak of houweel is genoeg.
  • Bekijk het weerbericht, niet voor jouw woonplaats maar voor Bouillon, het zou wel eens kunnen verschillen.
  • Schrijf je op voorhand in via Trail Building Days – Bouillon
  • Blijf op de hoogte van de vorderingen via de facebookpagina van Endur’Ardenne Team ASLB

Inschrijven voor zaterdag 3 april (tijdens het paasweekend uitzonderlijk op zaterdag) kan via volgende link:

Inschrijvingsformulier Trail Building Days Bouillon

DoorYannick Schepers