Brasil Ride: Hans Becking en Tiago Ferreira draaien de rollen om

Sport
22 October 2019 — Jan Geys

Lang hebben Henrique Avancini en Manuel Fumic niet mogen genieten van hun gele leiderstrui in de Brasil Ride. De ritwinnaars van dag één waren immers niet bij machte om in de tweede rit het hoge tempo te volgen dat werd opgelegd door Hans Becking en Tiago Ferreira.

De dag begon in startplaats Porto Seguro met regen maar de hitte zou toch een belangrijke rol spelen in de langste rit van de Brasil Ride 2019. De eerste 12 kilometer van de tweede rit gaat over dirt roads waarna de deelnemers in het Atlantic Forest Conservation (een park dat normaal niet open is voor het publiek) 7 kilometer singletracks voor de wielen krijgen. Dan volgen lange dirt roads en nog wat singletracks die hen aan de voet brengen van de bergen rond finishplaats Guaratinga. De moeilijkste beklimmingen zitten in de laatste 40 kilometer van de in totaal 143 af te leggen kilometers. Dat is in een notendop de beschrijving van de tweede rit.

Het peloton begon relatief rustig aan de rit en het duurde tot aan kilometer 50 voor de eerste aanvallen. Twee duo’s slaagden er uiteindelijk in om zich af te scheiden. Geletruidragers Henrique Avancini en Manuel Fumic kregen vooraan het gezelschap van Hans Becking en Tiago Ferreira. Of eerder andersom, want het duo van DMT Racing Team was de grote motor in deze vluchtpoging.

Onder impuls van Ferreira moesten Avancini en Fumic de rol lossen waarna de leiders steeds verder uitliepen. Becking en Ferreira haalden het uiteindelijk met een voorsprong van meer dan 5 minuten op de Tsjechen Jaroslav Kulhavy en Matous Ulman die wisten terug te keren tot bij de geletruidragers. Avancini en Fumic eindigden als derde.

Tiago Ferreira zet met deze nieuwe zege een indrukwekkende reeks verder, de Portugees won deze rit immers bij al zijn deelnames aan de Brasil Ride. Een snelle rekensom leert dat dit de vierde keer is. “We hebben geen omlijnde strategie die we volgen, want in zo’n rit kan er van alles gebeuren. Wat zijn moet, zal zo zijn”, aldus een filosofische Ferreira.

“In dit soort ritten moet je wachten en je instinct volgen. We wisten dat het laatste deel van de rit zwaar zou zijn en probeerden in het begin zo veel mogelijk energie te sparen. Van zodra Tiago het tempo begon op te drijven, is het mijn taak om hem te volgen”, voegt Hans Becking juichend toe.

Thuisrijder Henrique Avancini zag de hitte vandaag als grootste tegenstander. “Dit is de warmste rit die ik ooit gereden heb in de Brasil Ride. Niet normaal. Toen Kulhavy en Ulman terug bij ons kwamen, was ik al blij dat ik hun wiel kon volgen, zoveel last had ik van de hitte.” Avancini en Fumic staan in de stand nu tweede op iets meer dan 4 minuten van de nieuwe leiders Hans Becking en Tiago Ferreira.

Ook bij de vrouwen kregen we een wissel van de macht. Het duo Viviane Favery en Tania Clair Pickler was in de sprint sneller dan het duo Jaqueline Mourao en Danilas Ferreira da Silva. Deze laatsten kregen als troostprijs wel de leiderstrui rond de schouders, zij leiden met 51 seconden voorsprong op de dagwinnaars.

Bart Brentjens (masters) en Peter Wouters (grand masters) moesten in deze tweede rit eveneens hun leiderstrui afstaan.

De derde rit speelt zich af rond het kamp in Guaratinga waar de renners twee lussen van 33,5 kilometer dienen af te leggen.

Uitslag rit 2 Brasil Ride 2019: www.brasilride.com.br/results?prova=brasilride2

Foto’s copyright Fabio Piva, Rosita Belinky, Mario Jordany, Josue Fernandez / Brasil Ride

Eindigen doen we met de highlights van de dag: