Brasil Ride: proloogwinst voor Fini en Blums

Door Jan Geys -

  • Sport

Brasil Ride: proloogwinst voor Fini en Blums

De Deen Sebastian Fini en de Let Martins Blums zijn de eerste geletruidragers van de Brasil Ride 2018. In een kletsnatte openingstijdrit waren ze acht seconden sneller dan Henrique Avancini en Manuel Fumic. Bij de vrouwen gingen de titelverdedigsters onderuit, waardoor de zege ietwat verrassend naar de Braziliaanse Jaqueline Mourão en de Canadese Cindy Montambault ging.

Voor Sebastian Fini is deze winst een herhaling van 2017, toen hij hier samen met Hans Becking ook al de beste was in de proloog. Samen met zijn nieuwe ploegmaat Martins Blums was hij dit keer acht seconden sneller dan publiekslieveling Henrique Avancini en Manuel Fumic.

Sebastian Fini onderstreepte aan de finish hoe belangrijker het was dat hij en Martins Blums een geoliede machine vormden: “Door de regen was het niet makkelijk vandaag, gelukkig brachten Martins en ik het er goed vanaf. We zijn beiden xc-renners en we zijn het gewoon dat we in alle omstandigheden moeten kunnen rijden. We voelden ons allebei heel goed en we hebben geprobeerd om zo snel mogelijk te rijden, zonder over onze limiet te gaan.”

Voor Blums was het belangrijk dat zijn partner meer ervaring heeft in een MTB Stage Race dan hijzelf. “Ik had verwacht dat deze eerste dag nog moeilijker zou zijn, want in Letland rijden we toch op een heel andere ondergrond. Bij ons liggen er meer stenen dan hier en zijn de beklimmingen minder steil. Fini kende de rit nog van vorig jaar en ik moest hem enkel maar volgen,” aldus Blums.

Het Cannondale-duo Avancini/Fumic was na afloop meer dan tevreden met hun tweede plaats. “We tellen slechts een kleine achterstand op Fini en Blums die duidelijk voor de eerste gele trui gingen, maar op onze andere concurrenten nemen we al een mooie voorsprong. Zelf voelde ik me niet zo goed, maar Manu (Fumic, nvdr) weet wel hoe hij me sneller moet doen rijden,” wist de regerende wereldkampioen mountainbike marathon aan de finish te vertellen.

David Nordemann en Grant Ferguson vervolledigden het podium op 25 seconden van de winnaars. Hans Becking eindigde samen met Tiago Ferreira op de vijfde plaats, op 2’14” van de winnaars van de dag. Roel Paulissen was op de zevende plaats de beste Belg in de uitslag, samen met Hugo Prado Neto. Joris Massaer en Wolfgang Krenn eindigden nog een plaatsje lager, zij werden achtste. 

Meteen een drama in de wedstrijd van de vrouwen. De Française Margot Moschetti, een ploegmate van Fini en Blums bij CST-Sandd-American Eagle en die hier een team vormt met Raiza Goulao, kwam in de straten van Arraial d’Ajuda ten val en blesseerde daarbij haar sleutelbeen, met de opgave als gevolg. Daarmee liggen de titelverdedigsters er al uit nog voor de Brasil Ride 2018 goed en wel begonnen is.

Door de val van Moschetti lag de weg open voor de andere teams. De dagwinst ging naar de Braziliaanse kampioene Jaqueline Mourão die hier een team vormt met de Canadese Cindy Montambault. Ze haalden het met bijna drie minuten voorsprong op Viviane Favery en Marcella Toldi. Sandra Santaynes en Anna Ramirez maakten de top drie compleet.

“Deze proloog was best cool. Met de regen en de smalle singletracks waande ik me in de jungle. Dit geeft meteen een geweldige eerste indruk van Brazilië. Wel jammer van de val van Margot,” aldus Cindy Montambault aan de aankomst.

Vandaag verlaten de renners de kust en trekt de karavaan het binnenland in naar Guaratinga, goed voor een rit van 131,80 kilometer.

Uitslag proloog Brasil Ride 2018: http://www.brasilride.com.br/live

Foto’s copyright Fabio Piva, Ney Evangelista, Wladimir Togumi, Marcelo Rypl / Brasil Ride

DoorJan Geys